Ebbe belegondolni is nehéz: Venezuelában idén 1 millió százalékos lehet az infláció

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. júl. 24., 17:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ilyesmi komoly háborúk után szokott előfordulni.

Venezuelában az év végén az infláció elérheti akár az 1 millió százalékot, az ország gazdasága pedig egyre mélyebbre süllyed – vélte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyik illetékese.

Alejandro Werner, az IMF térségért felelős illetékese azt mondta, hogy a venezuelai inflációt csak ahhoz lehet hasonlítani, ami Németországban az első és második világháború után, illetve Zimbabwéban az előző évtized végén volt.

Az IMF képviselője szerint Venezuela hazai összterméke (GDP) az idén 18 százalékkal zsugorodik. A washingtoni székhelyű szervezet áprilisban kisebb, 15 százalékos gazdasági gyengüléssel számolt.

Az idei lesz a harmadik egymást követő év, amikor a venezuelai GDP két számjegyű mértékben zsugorodik, öt év alatt mintegy 50 százalékkal gyengült a gazdaság teljesítménye.

A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt az elmúlt években gyakorlatilag összeomlott, számos venezuelai szenved élelmiszerek és gyógyszerek hiányától. A szocialista kormány kritikusai szerint a caracasi vezetés a válságot hozzá nem értésével és korrupciójával saját maga idézte elő. Nicolas Maduro államfő ugyanakkor a Nyugatot teszi felelőssé a gazdasági bajokért.

 

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. júl. 24., 17:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Venezuela
IMF
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2018. július 25., szerda 11:09
    A venezuelák gratulálhatnak maguknak. Elkúrták, nem kicsit nagyon, hanem nagyon nagyon.

Komment írásához