Illiberális siker: történelmi mélypontra zuhant a török líra

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 10., 12:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A befektetők aggódnak Erdoğan politikája miatt.

Újabb történelmi mélypontra zuhant a török líra árfolyama pénteken az amerikai–török kapcsolatok elmérgesedése és a féktelen infláció miatt  – írja az MTI. A reggeli kereskedésben a dollár 16,5 százalékkal 6,4684 lírára erősödött, majd délelőtt visszatért a 6-os szint alá a keresztárfolyam, így fél tízkor 5,8956 lírán, 6,23 százalékos pluszban jegyezték a dollárt az investing.com gazdasági hírportál adatai szerin

A dollár csütörtökön több mint 5 százalékkal drágult a lírához képest, de hétfőn is kiugró, 4,50 százalékos erősödéssel zárta a kereskedést. Utoljára a 2008-as pénzügyi válság idején fordult elő, hogy a török fizetőeszköz egy hét alatt ilyen sokat gyengüljön. A múlt héten pénteken 5,0815 lírán, egy héttel korábban pedig 4,8529 lírán zárta a hetet a dollár. A tavalyi évet 3,7367 lírás árfolyammal zárta a dollár, ahhoz képest értékének több mint egyharmadát veszítette el a líra.

false

 

Fotó: MTI/EPA

Az amerikai és a török kormány közötti viszonyt súlyosan megterhelte Andrew Brunson amerikai lelkipásztor törökországi fogva tartásának ügye, amely miatt Washington a múlt héten szankciókkal sújtotta a török belügy- és az igazságügyi minisztert. A politikai és diplomáciai viszály tovább mélyítette a Recep Tayyip Erdoğan elnök vezette autoriter rendszer miatti aggodalmakat, ráadásul a befektetők azt is kifogásolják, hogy hatóságok nem kezelik a líra gyengülését.

Berat Albayrak kincstár- és pénzügyminiszter, aki egyébként Erdoğan sógora, pénteken sajtótájékoztatón ismerteti az ország „új gazdasági modelljét”. A kormány által csütörtökön jóváhagyott tervben a gazdasági növekedés éves ütemét az eddig várt 5,5 százalékról a 3 és 4 százalék közötti sávba vitte le a kormány a 2019-es évre, a folyó fizetési mérleg hiányát pedig a GDP 4 százaléka alá szorítaná annak jeleként, hogy igyekszik orvosolni a gazdaság sérülékenységét.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 10., 12:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  rworse
  2018. augusztus 10., péntek 21:48
  Meleg van, meleg van... Persze, hogy meleg van, a hővarjú meghozta.
 2. 3
  hóvarjú
  2018. augusztus 10., péntek 17:07
  Először úgy olvastam: "Szeretném, ha a török TEK elvenne feleségestül."
  Meleg van.
 3. 2
  rworse
  2018. augusztus 10., péntek 16:16
  Erdogan bácsi a nők bálványa,
  Őt minden hölgyvendég úgy imádja,
  Minden asszony keresi a kegyét!

  Szeretném, ha a török TEK elvinne felségsértésért.
 4. 1
  Kovacs
  2018. augusztus 10., péntek 15:46
  "... történelmi mélypontra zuhant a török líra"
  Törökország lírai módon hanyatlik. Aggodalomra semmi ok.
  (Majd Németország kihúzza a "lírai"hangulatból Erdoğant és országát; katonai díszszemlével, díszvacsorával és lírai pénzváltással. Szeptemberben.)

Komment írásához