Javított a magyar államadósság-kilátáson a Fitch

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. nov. 11., 10:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ez már majdnem felminősítés, csak nehogy komolyabban összevesszünk az EU-val.

Az eddigi stabilról pozitívra javította a hosszú futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság befektetési ajánlású, „BBB mínusz” szintű osztályzatának kilátását pénteken a Fitch Ratings.

Augusztusban a Standard & Poor’s is pozitív kilátást adott Magyarországnak. A harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody’s Investors Service továbbra is stabil kilátást tart érvényben a magyar államadósság-kötelezettségek osztályzatára.

A Fitch péntek esti londoni bejelentésével befejeződött Magyarország idei hitelminősítői felülvizsgálat-sorozata, amelynek mérlege két pozitívra javított kilátás. Ez az általános hitelminősítői gyakorlat alapján megnövelte annak a valószínűségét, hogy a következő tizenkét hónapban a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s tovább javítja a magyar államadós-osztályzatot is.

Varga Mihály 2016 májusában, amikor a Fitch befektetési ajánlású sávba sorolta vissza Magyarországot

Varga Mihály 2016 májusában, amikor a Fitch befektetési ajánlású sávba sorolta vissza Magyarországot

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Az indoklásban a Fitch kiemelte, hogy várakozása szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért magyar államadósság-ráta 2017 végéig 72 százalékra csökken az egy évvel korábbi 74 százalékról. A hitelminősítő hangsúlyozta: ez lesz a hatodik olyan év egymás után, amelyben csökken a magyar államadósság-ráta.

Az elemzők várakozása szerint a magyar államháztartási egyenleg hiánya növekedni fog ugyan, de továbbra is konzisztens marad a GDP-arányos államadósság-ráta csökkenési folyamatával. A választásokhoz köthető nagyobb költségvetési elcsúszások kockázata korlátozott, tekintettel az erőteljes makrogazdasági környezetre és a kormánypárt jelentős politikai támogatottságára.

A felmérések a Fidesz választási győzelmére utalnak, és ez gazdaságpolitikai folyamatosságot jelentene a választások utáni időszakban. A Fidesz előnyére szolgál a kedvező gazdasági környezet és az ellenzék gyengesége is.

Magyarország és az EU között ugyanakkor feszültségek vannak, és ha az Európai Unióval fennálló viszony komoly mértékben romlana, annak potenciálisan kedvezőtlen következményei lehetnének a gazdaság kilátásaira és a közfinanszírozásra közép- és hosszú távon – áll a Fitch pénteki londoni elemzésében.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. nov. 11., 10:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 41
  rworse
  2017. november 12., 21:06
  yoyo, 40
  "Egyébként az említettek közül is többekre talán inkább az érvényes, hogy nem eleve vészbagolykodni mentek egy-egy tévészereplésre, hanem a műsorkészítők próbáltak velük élesebb, szókimondóbb, sommásabb kijelentéseket kimondatni, a média már csak ilyen."

  A média valóban ilyen, de ez nem a média ügye jelen esetben. Utaltam rá, hogy az említetteknek az ÉS-ben (is) rendszeresen és a témára és a hangvételre stabilan visszatérően jelentek-jelennek meg elemző publicisztikáik. Én például a televíziók mellett az ÉS-ben minden héten (és alkalmasint szaklapokban is) bő két évtizede figyelem tőlük, hogy éppen "vészbagolykodnak". Persze ebben benne volt jónéhány kormány- és korszakváltás is, ezért is értékelem az aktuális "vészbagolykodásukat" talán elfogulatlanabbul, minthogy szerintem te kicsit elfogultan értékelted a nyitó kommentedben. Évtizedek óta figyeltem ezeket a "vészbaglyokat", mint mérvadókat. Az éppen említett négy elemző közül persze Róna később jelentkezett és periférikusabb és ritkább, amúgy a négy közül éppen ő a legkeményebb, ő szerintem el szokta vetni a sulykot alkalmasint.
 2. 40
  yoyo
  2017. november 12., 20:26
  rworse, igen, így van, Várhegyi Évát semmiképpen nem sorolnám a "hangulatkeltő" közgazdászok közé.
  Egyébként az említettek közül is többekre talán inkább az érvényes, hogy nem eleve vészbagolykodni mentek egy-egy tévészereplésre, hanem a műsorkészítők próbáltak velük élesebb, szókimondóbb, sommásabb kijelentéseket kimondatni, a média már csak ilyen.
 3. 39
  rworse
  2017. november 12., 19:12
  yoyo

  Egyébként, visszatérve az eredeti felvetésedre. Feltételezem, hogy a példálózott Bokros, Róna, Petschnig "típusúakkal" szemben abból a társaságból jobban tetszhet neked például Várhegyi Éva stílusa, ő sokkal megengedőbben visszafogottabban, puhábban fogalmazza meg nagyjából ugyanazt, mint Petschnigék.
 4. 38
  Kovacs
  2017. november 12., 18:36
  35: Az a vasfüggöny pedig, nem került lebontásra. Mert úgy néz ki, ahogy megfogalmazta egy honfitársatok: "A szabadságot nem lehet ugyanott megélni, ahol a rabságunkat éltük." Nagyon ismerhetett benneteket. Jó az a rabság, ott kiismeritek magatokat.
  ,
 5. 37
  Kovacs
  2017. november 12., 18:21
  Na tessék, Grrr hozta a bejegyzést, amit yoyo megjósolt, hogy egy "pozitívnak" tűnő....stb.
  Indulhat a komment. Rondó indul!
  Yoyo rehabilitálva, a magyar nép menthetetlen!
 6. 36
  galambocskám
  2017. november 12., 18:13
  Cyrano, én nem értek a gazdasághoz, mondtam már. De az felettébb érdekes hogy egy alapvetően jó hír - valamely elemzőnél jobbak lettünk - az ezen a tájékon akár az államcsőd fenyegető rémévé is képes válni.

  Mi liberálisok különös anyagból vagyunk gyúrva.

 7. 35
  harcolj
  2017. november 12., 18:01
  Sajnos a kétsebességes Európa valódi veszély, és duplán az, mert így a fejlettebbek nyugodtan mutogatnak majd felénk, hogy ti akartátok. Sajnos Orbánnak és tettestársainak is paradox módon ez az érdeke, mert nyugat felé nem kell elszámolni a disznóságokkal. Úgyhogy ismét jön a vasfüggöny, csak most magunkat "falazzuk" be.
 8. 34
  rworse
  2017. november 12., 17:24
  Cyrano, 33

  Egyébként 3-4-5% az utóbbi években, mindenesetre elég stabilan alacsonyabb volt a GDP-növekedésünk mostanában, mint a GDP-ben az uniós támogatás részaránya. (Róna Péter éppenséggel a legutóbbi évre 5,7%-os részarányt mondott, amit azért túlzásnak gondolok - bár nem én számolom, hanem ők.)
 9. 33
  Cyrano
  2017. november 12., 16:59
  Galambocska: Persze 3 %. És mennyi a gazdasági növekedés? 3-3,5 %. Azaz az uniós pénz nélkül stagnálnánk.
  A legújabb számítások szerint az Unióban a következő években gyorsul, nálunk lassul a növekedés.
  És bizony az soha sem jelent jót.
 10. 32
  Kovacs
  2017. november 12., 16:11
  29: Igen.
  31: Kétsebességes Európa? Na príma. A gazdasági trükköktől függetlenül ez azt jelentené, hogy van egy komplett náci Európa és egy náci Európa részmunkaidőben.

Komment írásához