Kiderült: valójában drága a „rezsicsökkentett” gáz

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 14., 13:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A lakosság csak veszít az állami gázon.

Nem jól, hanem kifejezetten rosszul járt a lakosság a rezsicsökkentett hatósági gázárral, írja az Index Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető nyomán. A politikus többévnyi pereskedés után megszerezte a vonatkozó számlákat az állami MVM gáznagykereskedő cégétől és a Magyar Földgáz-kereskedőtől (MFGK).

Tóth a gázimportról szóló adatok alapján azt állítja, hogy a lakosság veszített a beszerzési árhoz képest: nagyobb csökkentés lett volna indokolt, mint amit az állam a rezsicsökkentéssel adott. A politikus szerint már 2013–2014-ben is buktak valamennyit a fogyasztók a túl magasan tartott állami tarifán, viszont azóta az olaj- és a gázár jelentősen csökkent, így még rosszabbul járt a lakosság a rezsicsökkentett hatósági árral.

Tóth szerint 2013 és 2017 között egy háztartás átlagosan 70 ezer forinttal kevesebbet fizetett volna, ha az állam hagyja érvényesülni a piaci folyamatokat.

A politikus érvelését támasztja alá, hogy a piaci áron dolgozó E.On már olcsóbban adja gázt, mint az állam. Ezen Németh Szilárd valahai rezsibiztos is kiakadt mondván, a multi azzal, hogy olcsóbban adja a gázt, valójában az országgyűlési választásokba akar beavatkozni.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 14., 13:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  rworse
  2018. február 14., szerda 20:55
  Az EON már el is kezdett magyarázkodni. Sajnálják, hogy félreérthetően jelent meg az új ajánlatuk.
 2. 5
  rworse
  2018. február 14., szerda 19:19
  Ez a monopolhelyzet. Amikor a magas világpiaci árak mellett más faszával verhette a csalánt a Fidesz a rezsiárak hatósági lenyomásával, akkor verte a választás előtt alaposan. Most, hogy a gázüzletág nagy része a Fidesz-maffia kezébe került, még a választás előtt is az extraprofit monopolárhoz ragaszkodnak. Tehetik ezt addig, amíg a számlán a propagandaszöveg van feltüntetve, hogy milyen sok a megtakarításunk a rezsihazugság révén. Ha az EON elkezdi ráírogatni a számlára, hogy az ő ára mennyivel olcsóbb a zállamilag rezsicsökkentetthez képest, akkor az egy érdekes helyzet, elindul a suttogópropaganda, valószínűleg betiltják az EON-t, mint gázbevándorlásszervezőkülföldiügynökálcivil Soros-szervezetet - illetve inkább megkülönadóztatják 25%-ra, hacsak a szigorítást kezdeményezők feljebb nem vitetik a Stop Soros törvény taksáját.
  hogyazazerdőspéterjókurvaanyád
 3. 4
  rworse
  2018. február 14., szerda 19:09
  Kb. három év óta drágább a zállami rezsicsökkentett gázár, mint amennyiért a világpiaci árak alapján kéne adni. No, az EON beleszart a ventilátorba, hogy most úgy tesz, mintha lenne verseny a magyar gázszektorban. Remélem, még mások is úgy tesznek, és akkor a rezsiszilárd barom szövege és a botrány már nem lesz elhallgatható tovább a Fidesz-médiában.
 4. 3
  rworse
  2018. február 14., szerda 19:06
  A cikkben a rezsiszilárd elmefuttatásához utaló linkbe belecsúszott egy felesleges vessző a végén.
 5. 2
  tiszapolgári
  2018. február 14., szerda 16:34
  Régi kereskedői trükk úgy olcsón, akciós áron hirdetni valamit, hogy a vastag pirossal áthúzott, eredeti árat magasabbnak tüntetik fel, mint amekkora az árleszállítás előtt valójában volt. Természetesen a kedves vevő egy csendesebb mellékutcában még olcsóbban meg tudná venni ugyanazt az árut, ha véletlenül arra járna. De az „árleszállító” abból indul ki, hogy a mellékutcába úgysem téved be turista.
 6. 1
  naki
  2018. február 14., szerda 13:34
  "Németh Szilárd valahai rezsibiztos is kiakadt, mondván a multi azzal, hogy olcsóbban adja a gázt, valójában az országgyűlési választásokba akar beavatkozni." Röf.

Komment írásához