Még a kormány sem tudja, mennyi közpénzt fognak beletolni a BMW-gyárba

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 13., 09:18
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Most csak tárgyalnak az állami támogatásról.

Július végén jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági miniszter, hogy BMW-gyár épül Debrecenben, ahol első körben ezer embernek tudnak munkát biztosítani. Egy-egy kiemelten kezelt autóipari beruházást az állam kiemelten támogat, ezért az mfor.hu szerette volna megtudni, hogy a BMW mennyi pénzre számíthat a magyar államtól. Ám úgy tűnik, egyelőre a Külgazdasági és Külügyminisztérium sem tudja, mennyi pénzzel szállnak bele a beruházásba.

Itt épül a BMW debreceni gyára

A jövő év második felére elkészül, egymilliárdba kerül majd, és több mint ezer új munkahelyet ad. Gyárat épít a BMW Debrecenben, adta hírül a Portfolio . A BMW Group ugyanis tovább bővíti gyártóhálózatát Európában, ennek jegyében új üzemet létesít Magyarországon, Debrecen mellett. Az új beruházás értéke eléri majd az egymilliárd eurót.

A külügytől azt a választ kapta a portál, hogy a magyar kormány rendszerint támogatja a magyarországi beruházásokat, ebben az esetben is zajlanak a tárgyalások, amelyek lezárultával fogják tájékoztatni a nyilvánosságot.

Vannak ugyanakkor irányadó adatok, amelyek megmutatják, nagyjából milyen mértékű támogatásra számíthat a német vállalat.

 • A dél-koreai Shinheung SEC monori gyárában idén márciusban indult el a termelés, a projekt 8 milliárdos volt, az állam 769 millió forinttal támogatta.
 • A Mercedes új, kecskeméti gyárához, ami 1 milliárd eurós beruházás volt, 12,9 milliárd forintos állami támogatás társult.
false

 

Fotó: MTI/KKM

A gyár építése egy éven belül kezdődhet meg, német sajtóhírek szerint pedig a gyártás 2023 környékén indulhat. A G7 korábban arról írt, hogy mivel Szlovákia és Románia részvételével éles verseny zajlott a beruházásért, valószínű, hogy a kormány mindent megtett a BMW Debrecenbe csábításáért, ami még belefér az uniós szabályokba.

Arról, hogy a ki és mit nyerhet azzal, hogy összeszerelőország leszünk, a korábbi gazdasági miniszter, Csillag István írt részletesen a Magyar Narancs legfrissebb számában. A lapra itt fizethet elő.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 13., 09:18
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  2018. augusztus 13., hétfő 11:17
  Még szerencse, hogy a magyar kormány mindent elkövet a magántulajdon védelme érdekében, persze ez leginkább akkor nyilvánul meg, ha a fideszesek magántulajdonát kell védeni.
  Kérdem én mi történik, ha egy tulajdonos azt mondja, nem adja el.... lelövik, kisajátítják, miért mi az indok, ez nem állami érdek, ez csak egy maszek érdeke. (meg persze Kosa anyukájáé ) építsék odébb.
  Nem adta el a földjét, házát az autópálya építéshez, nem ütötték agyon, nem ment a helyi TEK, körbeépítették, kikerülték, mert a magántulajdona.
  Persze ez nálunk olyan mint a mese.......ott nem, ott jogállam van, ami megvédi az állampolgárai érdekét, még akkor is, ha esetleg nem a "helyi fidesz" híve

Komment írásához