Megadóztatná a Facebookot és a Google-t az Európai Bizottság

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. márc. 21., 15:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

3 százalékos adót vetnének ki a techcégek forgalmára addig is, amíg kitalálják, hogyan lehetne becsukni az európai adórendszerek kiskapuit.

Az Európai Bizottság szerdán bemutatta javaslatait az információtechnológiai nagyvállalatok megadóztatására, és átmeneti intézkedésként 3 százalékos adót vetne ki az érintett cégek, például a Google és a Facebook éves európai forgalmára.

A tervezet értelmében az új adót a világszinten 750 millió eurós, az Európai Unióban legalább 50 millió eurós bevételt elérő vállalatokra vetnék ki. Ennek célja, hogy az induló és a kisebb társaságokat továbbra se sújtsák túl nagy terhek.

A cégeknek azon bevételeik után kellene adózniuk, amelyek például online hirdetőfelületek vagy a felhasználók által nyújtott információkból előállított adatok értékesítéséből, illetve digitális közvetítő tevékenységekből származnak. A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a szabályozás pusztán ideiglenes jellegű lenne, amíg nem sikerül átfogó megoldást találni arra, hogy a digitális cégek ott adózzanak, ahol a nyereségük keletkezik, ne csak ott, ahol a központjuk van.

A 3 százalékos adóval becslések szerint évente mintegy ötmilliárd euró adóbevétel keletkezne az EU-ban. Az adót a felhasználók tartózkodási helye szerinti uniós tagállam szedné be. Az Európai Bizottság hosszú távú megoldásként megreformálná a digitális tevékenységekre vonatkozó társasági adóval kapcsolatos szabályokat, hogy a tagországok megadóztassák a területükön képződő nyereséget, még akkor is, ha a vállalkozás ott fizikailag nincs jelen.

A javaslat elfogadásához az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács egyhangú döntésére és az Európai Parlament jóváhagyására is szükség van. A sajtó hírei szerint azonban közel sincs egyetértés a kérdésben az EU országai között. Az ügy szerepel az uniós vezetők csütörtöki csúcstalálkozójának napirendjén.

Szakértők szerint a bejelentés tovább élezheti a Donald Trump által belengetett „kereskedelmi háború” miatti feszültséget az Egyesült Államok és az Európai Unió között.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. márc. 21., 15:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához