Mégis jöhet a budapesti olimpia

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 11., 19:52
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Orbán nem mondott le az álmáról, 2032-re pályázhat Budapest. Ajánló a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsból.

Gőzerővel zajlik a 2032-es olimpiai játékok megrendezésére való felkészülés: épülnek a sportlétesítmények, megkezdődött az infrastrukturális, közlekedési, sőt a szálláshelyeket biztosító beruházások előkészítése is. A cél az, hogy mire Budapest újfent pályázhatna, gyakorlatilag minden fontos létesítmény elkészüljön, épüljön, vagy legalábbis eléggé előrehaladott fázisban legyen ahhoz, hogy értelmetlenné tegyen mindenféle tiltakozást.

A kormányzati szándékokról elsőként Fürjes Balázs kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztostól értesülhetett a nyilvánosság.

A Dagály Aréna tervblöffjével elhíresült „építő” a Momentum olimpiaellenes aláírásgyűjtő kampánya után bizonykodott az Inside­thegames portálon: „Budapest biztosan újraindul az olimpiáért, mert ez egy 120 éves álom. Magyarország szerelmes az olimpiába. A 2024-es projekt pedig releváns lehet a 2028-as vagy a 2032-es nyári olimpiai pályázatra is.”

A vasárnapi országgyűlési választásokig kormányzati tabutémának számított az olimpia, ezért Fürjes gyorsan korrigált, és közölte a hazai sajtóval, hogy nincs napirenden semmiféle olimpiai pályázat és előkészület. Ám ez körülbelül annyira volt igaz, mint az úszóaréna első látványterve; a sportlétesítmények többségének ütemezett megépítése továbbra is szerepel a kormány terveiben, csak meg kell keresni, hogy milyen programokban rejtik el ezeket, illetve miképpen adják be az egészet a publikumnak. Azt ugyanis Fürjes sem tagadta, hogy „a kormány a korábban elmondottaknak megfelelően több, az olimpiától függetlenül szükséges sportlétesítmény” építését tervezi, így ha a „magyar olimpiai álomból egyszer valóság lesz, akkor az minimális költséggel járna a sportlétesítmények tekintetében”.

A sportdiplomáciai előkészületek hivatalosan is folytatódtak. Fürjes már 2017 tavaszán találkozott Sebastian Coe-val, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnökével, hogy a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogáról egyeztessen vele. Az eseménynek az olimpia központi létesítményének szánt atlétikai stadion adna otthont. Az IAAF idén szeptemberben dönt erről, és ebben fontos szempont lehet, hogy a helyszínül szolgáló vadonatúj csarnok tervezőjével már meg is állapodott a Fürjes vezette Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja (KKBK).

Arról, hogy hogyan készíti elő a kormány az újabb olimpiai pályázatot, és mindez mennyibe kerül, a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashat.

Magyar Narancs - Archívum részletes

Miután bekövetkezett az, amit e sorok írója hónapokkal ezelőtt megjósolt e hasábokon (lásd: Még nyolc év?, Magyar Narancs, 2018. január 11.), a történelmi diadalt aratott hatalmi konglomerátumtól egyetlen szemantikailag és pragmatikailag értelmezhető mondatot hallottunk: a kormányszóvivő (Kovács CEU-alumnus Zoltán) odareccsentette, hogy majd bezárják azokat a szervezeteket, amelyek „matatnak a politikában”.

 

 

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 11., 19:52
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  dönci5
  2018. április 12., csütörtök 17:26
  Ez sosem akar megdögleni?
 2. 3
  naki
  2018. április 12., csütörtök 10:34
  A "kormánybiztos" kifejezés a szabadságharc alatt nyert történelmi aurát. Orbánc úgy gondolta, ellopja ezt is. Sunyi görény módjára eltulajdonította, mikor egyszer nem figyeltünk, azóta hívatja így egyes sameszait, hogy "kormánybiztos". Ezek a kúrmánybiztosok szakmailag azonos nívón állnak Orbánccal, így különösen gyomorforgató, amikor egy ilyen is, mint ez a priuszos (arénás) flótás megszólal nagy nyilvánosság előtt. Mindenki tudja, hogy Orbánc csak a közvetlen alattvalóit akarta kifizetni a Fideath-olimpiával, és erről nem tett le továbbra sem. Mivel Orbánc választási program nélkül indult a 2018-as választáson, nem a fő a feje amiatt, hogy az országot sujtoló tragédiákra megoldást keressen. Ehelyett kifizetett az öregasszonynak 1 millió forint júdáspénzt mindjárt Másnap.
 3. 2
  stonepiter
  2018. április 11., szerda 21:40
  Dehogy pályázzuk! Azaz, lehet, hogy nyújtunk be pályázatot, de megfelelő számú létesítmény nem lesz meg. 2032-es színhely 2025-ben dől el. Tehát erre az időpontra kellene nekünk jó néhány létesítmény. No, nézzük sorban. Munkaerő hiány. Már most lassulnak az építkezések, még az állami nagyberuházások is. A demográfiai helyzet borzalmas. Nagyokat mondani lehet, de hatékonyabb tervre és támogatásra lenne szükség. 2032-re alig leszünk kilenc millióan, de a nyugdíjasok száma nőni fog. Tételezzük fől, hogy a nők termékenységi rátája 30%-kal megugrik 2020-ra (semmi alapja, 2017-ben újra csökkent a születésszám). 2023-re óvodák kellenének kb. 30 000 új óvodásnak, akik egy év alatt jelennek meg a rendszerben. 2026-ra iskolákra lenne szükség, stb. Mindehhez, hatalmas állami támogatásokra kellenek, akár adókedvezményben (az most sem elég), de legfőképp célzott támogatásban. Munkaerő hiány van, de a vidéki emberek tengődnek a kistelepüléseken. Valahogy ki kéne Őket fizetni a szavazataikért. Persze, ehhez már egy-két tízezer forint is elég. Az viszont nem elég munkásszállások építéséhez. 2022-ben választások. Az üzemanyagok és a gáz ára, egyáltalán nem biztos, hogy lefelé fog menni. Paks még sehol. Igaz, az áram ára csökken, de így érdemesebb lesz külföldről venni, mi meg még nem tudjuk eladni. Azt még nem is vettem számba, hogy esetleg csökkenek az EU-s támogatások. Olimpia. Na persze!
 4. 1
  rworse
  2018. április 11., szerda 20:55
  Csak előbb legyen népszavazás, hogy akarjuk-e mi is, az istenadta nép.

Komment írásához