A Magyar Reklámszövetség is elítéli a Soros-plakátkampányt

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 12., 16:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Soros-kampány nem tekinthető társadalmi célú hirdetésnek, tartalmában egyértelműen politikai hirdetés, ezért közzététele társadalmi célú hirdetésként megtévesztő.

A Magyar Reklámszövetség állásfoglalása szerint a „Soros György kampány” általános és alapvető társadalmi normákat sért, továbbá társadalmi célú hirdetésként való közzététele megtévesztő.

A Magyar Reklámszövetséghez július 4-én és 5-én 16 állampolgári etikai panasz érkezett a kormány ún. „Soros György kampánya” kapcsán annak antiszemita, erkölcstelen, diszkriminatív, gyűlöletkeltő mivoltát kifogásolva. A Magyar Reklámszövetség (MRSZ) Ügyvezetősége kötelességének tartja – mint Magyarország legnagyobb tagságával rendelkező kommunikációs szakmai szervezete –, hogy kiálljon a reklámszakma hírnevéért, és felszólaljon az olyan reklámok és kampányok ellen, amelyek megingatják a reklámtevékenységbe vetett közbizalmat, vagy sérthetik a társadalomban általánosan elfogadott erkölcsi-etikai normákat, valamint a közízlést.

Az MRSZ álláspontja szerint a politikai hirdetésekre is alkalmazandók az általános reklámozási alapelvek és követelmények. Ezért a szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy az utóbbi időben egyre több olyan politikai hirdetés került a médiába (közterületi plakátokra, rádióba, televízióba és online), ami ezen alapelvek szerint megkérdőjelezhető, de ezek miatt nem fordultak panasszal a reklámszövetséghez. Ennek a folyamatnak egy különösen kártékony fejezete a szóban forgó kampány.

Az MRSZ felhívja valamennyi politikai párt figyelmét arra, hogy tartózkodjanak az alapvető társadalmi normákat sértő kampányoktól, különös tekintettel arra, hogy a vállalatok, gazdálkodási szervezetek hasonlóan megtévesztő állításokat tartalmazó, az erkölcsi-etikai normákat áthágó hirdetéseit a hatályos törvények szerint komoly szankciókkal és büntetéssel sújtják az illetékes hatóságok.

A Magyar Reklámszövetség Ügyvezetősége szerint a kormány megbízásából készített „Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén!” ütközik a reklámokkal szemben támasztott általános és alapvető társadalmi elvárásokkal, melyek szerint a reklámnak tisztességesnek kell lennie, a reklám nem kelthet olyan összhatást, amely sérti a közízlést és a társadalomban általánosan elfogadott erkölcsi-etikai normákat, nem lehet alkalmas gyűlöletkeltésre, a reklám nem vezethet valamely személy jó hírnevének sérelméhez, és a reklám nem sértheti az emberi méltóságot.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 12., 16:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  tiszapolgári
  2017. július 13., csütörtök 11:12
  Hihihi! (vagy ahogy yoyo szokta: nyiihíííí!)
 2. 4
  rworse
  2017. július 13., csütörtök 09:44
  Kérem a Kitonailt, most én jövök!
 3. 3
  tiszapolgári
  2017. július 13., csütörtök 06:16
  „Miért pont most ébredtek fel?”

  Jóember, veled még soha nem fordult elő, hogy nézed a tévét, aznap már huszadszor látod a lábgombakenőcs-reklámot, eleinte szótlanul tűröd, de a huszadiknál elkáromkodod magad?
 4. 2
  rworse
  2017. július 13., csütörtök 00:06
  "A Magyar Reklámszövetség állásfoglalása szerint a „Soros György kampány” általános és alapvető társadalmi normákat sért, továbbá társadalmi célú hirdetésként való közzététele megtévesztő."

  Miért pont most ébredtek fel? Ez a hatezredik olyan Fidesz-kampány, ami közpénzből pártpropagandát folytat. Az első Fidesz-kormányzat idején vezették be a módszert, már akkor is orrba-szájba ment. Igaz, akkor még nem annyira volt uszítás.
 5. 1
  Kovacs
  2017. július 12., szerda 19:06
  Köszönet, hogy ilyen "gyorsan"(még ebben az évben) reagált a Magyar Reklámszövetség. Így sikerült elérnie, hogy az ország megfelelő színben és szinten tűnjön föl. Itt és ott és mindenütt.

Komment írásához