Tévé

Semmit a szemnek!

Anikó Show
szerző
László Ferenc
publikálva
2017/29. (07. 20.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Van egy kislány, Anikó, rózsás tünemény, aki most újabb nagy lehetőséget kapott az RTL-től: keresztnevesített show-műsorával Sebestyén Balázs és Erdélyi Mónika nyomdokába, valamint örökébe léphet a délutáni műsorsávban.

Nádai (korábban Éjjel-Nappal Budapest, született VV) Anikó az RTL Goldon, vagy­is a csupa ősrégi ismétlés legújabb mellékcsatornáján jutott ehhez a ziccerhez, elődeinek műsorai előtt-után, a jószerint egyetlen jelen idejű program címszereplőjeként.

A kivételezett helyzet persze legalább annyira veszedelmes is lehet, hiszen a néző rögtön összehasonlíthatja egymással a dicső múlt és a jelen show-mestereit. Mondjuk azt vizsgálva, hogy vajon Anikó állja-e a versenyt Balázs pimasz humorával vagy Mónika társadalmi mélyfúrásokra vállalkozó elkötelezettségével és empátiájával?

Nos, Nádai Anikó teljesítménye kiállja az efféle összehasonlításokat, s habár a gondosan szélesre feszített mosolyú fiatalasszony az adások jelentős részében félreismerhetetlenül távirányítottnak bizonyul, a jelenléte mégis okvetlenül adekvát a helyzettel és a korral. Merthogy már 2017-ben járunk, ezt rögvest a főcímben és a műsorközi inzerteken egyaránt tékozló bőséggel alkalmazott hashtagjelek is nyilvánvalóvá teszik számunkra. 2017-ben pedig már nemhogy Balázs spontaneitása és Mónika komolysága, de bizony akár Mónika spontaneitása és Balázs komolysága is túlságosan sok lenne. Anikó viszont képes derűs-semlegesen levezetni a rutinosan bevilágított semmit – és ez ma komoly erényszámba megy a képernyőn, még ha elsőre tán furcsának is tűnhet, hogy a műsorvezető mindössze ekképp kommentálja az egyik stúdióvendég vakvéletlenségből szóba kerülő angliai diplomaszerzését: „Az szép dolog.”

Apropó, vakvéletlen, a múlt pénteki adás (#vakrandi) „pasik” és „csajok” párjait hozta össze, szembekötős tipi-tapi és rögtönzött nyálcsere segítségével. Merthogy, mint az többször is elhangzott a vendégek szájából, „nagyon fontosak a belső értékek”, így aztán a látást meg a hiú külsőségeket nyugodtan ki is lehetett kapcsolni az ismerkedés első szakaszából. „Ebből randi lesz, gyerekek” – állapította meg itt is, ott is jó előre a Cupido gyanánt közreműködő Anikó, és az események rendszerint őt igazolták. A szőkeségekért lelkesülő bokszoló például csodálatos módon kedvére valónak találta a bokszolókért rajongó szőkeséget – és viszont. „Szerelem első látásra” – a romantika kedvelői számára még ez a megható fordulat is előkerült, elvégre „laza Tomi” és a többiek éppúgy az igaz szerelmet keresték, akárcsak a képernyőt bámuló sokaság.

S ha netán a szerelemre nem is találna rá a néző, hát fület gyönyörködtető nyelvi jelenségek az Anikó Show-ban szintúgy szép számmal előfordulnak, akárcsak az e téren feledhetetlen érdemű Balázs Show és Mónika Show adásaiban. „Jobb, amire számítottam” – a szemkötő levétele után elhangzó eme megállapítás például múlt pénteken azt jelentette: jobb, mint amire számítottam – és ilyesformán az elkedvetlenedés helyett éppenséggel az öröm kifejezésére szolgált. Profi nyelvészek, amatőr nyelvművelők és a magyar nyelv egyszerű szerelmesei, fel hát a szemkötővel, és hallgassátok figyelmesen az Anikó Show adásait!

RTL Gold, július 14.

szerző
László Ferenc
publikálva
2017/29. (07. 20.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2017. augusztus 07., hétfő 08:20
    Sajnos az is ennek a "kultúrának" a legitimáló részévé válik, hogy kritikákat, recenziókat írunk az ilyen "műsorokról". A kritikusi figyelem mindenképpen legitimáló, bármilyen ledorongoló és lenéző a kritika. Talán jobb lenne kutyába se venni az ilyesmit - vagy a kritikát olyan helyeken (is) megjelentetni, amelyeket szintén fogyasztanak az Anikó Show típusú fogyasztók. Számukra hordozhatna információtartalmat a kritika.

Komment írásához