A nyúllal érkezik a tavasz – időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2018. márc. 26., 10:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A hol hűvös, hol hideg márciusi napok után lassan melegszik: igazi tavasz lesz az ünnepi héten, ami a változatosságban is megmutatkozik.

false

A hónap közepi, korántsem precedens nélküli hidegbetörés sajnos tartósnak bizonyult, még a múlt hét második felére sem lett rendes tavasz és ezen a héten is csak lassan, megfontoltan melegszik az idő. Mondjuk, fagyni már jóval kevesebb helyen fog az elkövetkező éjszakákon (leginkább szerdára virradóan), és a nappali csúcshőmérsékletek a hét közepétől már megbízhatóan elérik a 10 fokot, de péntekig zömmel elmaradnak az átlagos és ilyenkor szokásos értékektől. Ráadásul megmutatkozik a tavasz szeszélyes volta is: napról napra előfordulnak záporok, itt-ott rendre eleredhet az eső, bár igazán komoly csapadékra nem kell számítani. Szerdán például már az ország nagyobb részén meglesz a 10, 14 fokos maximum, de éjszaka egy újabb (hideg)front érkezik, és ez feltartóztatja a további melegedést. A hőmérő szála az ünnepek alatt is csak átmenetileg lódul meg, és a melegedés leginkább a környékünkön megerősödő ciklon melegszektorában jelentkezik. Nagypénteken a déli országrészben igazán kellemes idő lesz, még a légmozgás is gyenge marad – és ezen a napon talán kevesebb helyen is fog esni. Szombaton már határozottan melegszik az idő, délen meglesz a 20 fok is, de ezen a napon csupán a környéken veszteglő, majd délutántól átvonuló hidegfront előtt erősödik (átmenetileg!) a melegedés. Eközben már napközben is többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok, ráadásul megerősödik a délies irányú légáramlás is. Ettől kezdve a húsvét ideje alatt végig igen élénk, vasárnap kifejezetten erős szél fog fújni, ám ennek iránya a délnyugatiról előbb fokozatosan nyugatira, majd húsvét vasárnap már északnyugatira változik.

A záporos idő az ünnep első napján is kitart, húsvét vasárnap erősen szeles, emiatt hűvös napunk lesz - habár ekkor már néhol kisüthet a nap is! Húsvét hétfőre ehhez képest annyiban javul az idő, hogy már szinte sehol sem fog esni és többfelé kisüthet a nap is, habár délutánig még erősen fúj a szél – éppen alkalmas lesz a locsolkodáshoz!

false

 

Húsvétra előbb meleg, majd szél és eső

Hétfő: Erősen felhős idő lesz, nyugaton és északon némi napsütéssel – főként a Dél-Alföldön, valamint a Duna–Tisza közén fordulnak elő gyenge záporok. Délután 6, 11 fokig melegszünk (leginkább északkeleten lehet 10-11 fok), csupán gyenge szél fújhat. Éjszaka jóval kevesebb helyen fagy, mint a múlt héten: hajnalig, visszafogott légmozgás mellett, –1, +4 fokig hűlünk, főleg délkeleten számíthatunk némi gyenge esőre.

Kedd: Többnyire erősen gomolyfelhős, délelőtt nyugaton és északon még időszakonként napos időnk lesz (habár délután sem bújik el mindenhol a nap).  Napközben 8, 12 fokos maximumokat mérhetünk. Délelőtt főleg keleten-délkeleten fog esni, délután már országszerte kialakulhatnak futó záporok, helyenként csendes eső, a középső és a nyugati országrészben mérsékelt északnyugati szél fog fújni. Éjszaka legfeljebb északkeleten, illetve délnyugaton eshet még, de amúgy nagyobb területen is felszakadozhat a felhőzet is. Többnyire -3, +1 fokos minimumokkal számolhatunk, főleg északon és keleten még többfelé fagyhat. Hajnalra fokozatosan megélénkül a déli szél.

Szerda: Közepesen felhős, időszakonként napos idő lesz – délután leginkább a középső és a keleti országrészben alakulnak ki záporok. Délután az ország nagyobb részén 9, 13 fokig melegszünk: legfeljebb a Délnyugat-Dunántúlon emelkedhet a hőmérséklet 15 fok közelébe, ugyanakkor az ország nagyobbik, északi felén még kevésbé melegszik, itt nem lesz több 9, 10 foknál. Legfeljebb mérsékelt, de inkább gyenge délnyugati szél fog fújni. Éjszaka átmenetileg kevesebb felhő lesz felettünk: hajnalban azután előbb északon fog esni, reggel már a Dunántúlon is. Mérsékelt délies szél fog fújni, hajnalra 2, 7 fokig hűlünk.

Csütörtök: Erősen felhős, sokfelé esős, záporos idő lesz (de délelőtt a Tiszántúlon még kisüthet a nap). Délután 8, 13 fokig melegszünk. Északon, északkeleten és a Tiszántúlon átmenetileg kissé megélénkülhet a délnyugati szél, ám estétől mindenhol gyengül a légmozgás. Éjszaka is borult idő lesz, sokfelé újabb csapadékkal. Kora reggelig 3, 7 fokig hűlünk, aligha fog fagyni.

Péntek: Délelőtt délen és délnyugaton még erősen felhős idő lesz, további esővel, záporokkal, míg napközben már az országban elszórtan többfelé is számolhatunk inkább kisebb záporokkal, miközben átmenetileg csökkenhet a felhőzet, és kisüthet a nap is. Napközben 10, 18 fokig melegszünk: délen és délkeleten lesz a legmelegebb, míg északkeleten, vagy a nyugati határnál kevésbé melegszik. Zömmel gyenge vagy mérséklet, legfeljebb (északnyugaton) kissé élénkebb déli-délkeleti irányú szél fog fújni. Estétől ismét gyűlnek a felhők és előbb az északkeleti  országrészben, majd hajnalban már országszerte többfelé kialakulhat zápor, vagy kisebb eső. Közben alig 4, 11 fokig csökken a hőmérséklet, kora reggelre délen és nyugaton megélénkül a déli-délkeleti szél.

Szombat: Délelőtt előbb még erősen felhős, sokfelé csapadékos (záporos, esős) idő lesz, majd átmeneti csapadékszünet  következik és többfelé is felszakadozik a felhőzet, még némi napsütésben is bízhatunk. Déltől azután ismét egyre többfelé eshet további záporos csapadék, sőt a délután derekától nyugat felől intenzívebb csapadékrendszer érkezhet, a középső és keleti országrészben hevesebb zivatarok is kialakulhatnak. Napközben 13, 21 fokot is mérhetünk: délkeleten lesz a legmelegebb, akár 20 fokot közelítő maximumokkal, ugyanakkor nyugaton és északkeleten többfelé a 15 fokot sem éri el a hőmérséklet. A Nyugat-Dunántúlon és délkeleten erős, de máshol is zömmel élénk délies szél fog fújni (északkeleten maradhat gyengébb a légmozgás). Estére átmenetileg gyengül a szél. Éjszaka is sokfelé várható  eső, zápor, keleten akár intenzívebb (talán zivataros) csapadék is. Hajnalra sokfelé megélénkül az immár északnyugati irányú légáramlás. Közben reggelig mindössze 4, 9 fokig csökken a hőmérséklet (nyugaton azért már jobban lehűl).

Vasárnap (húsvét): Erősen felhős, estig regionálisan még esős, záporos idő lesz: előbb inkább északkeleten-keleten, majd délután helyenként már a Dunántúlon is várható főleg (de nem kizárólag!) konvektív (záporos) csapadék, míg a középső országrészben és délkeleten néha kisüthet a nap is. Napközben csupán 6, 14 fokig melegszünk: délkeleten és délnyugaton lesz a a legmelegebb, a borongós-esős északkeleten a hűvösebb idő. A sokfelé megerősödő, néha viharos lökésekkel kísért, mindenhol északnyugatira forduló szél még ront is a hőérzeten. Késő estére mindenhol szűnnek az esők, a záporok, csökken a felhőzet. Még mindig igen élénk nyugati-északnyugati szél fog fújni, közben 1, 6 fokig hűlünk.

Hétfő (húsvét): Változóan felhős, már többfelé napos idő lesz – napközben a Dunántúlon elszórtan még kialakulhatnak kisebb záporok. Az ország nagyobbik (északi és keleti) részén délelőtt még kifejezetten erős (később már csak élénk) északnyugati-nyugati szél fog fújni, csupán hazánk délnyugati sarkában lesz viszonylag szélcsendes idő. Délután maximum 10, 16 fokokat mérhetünk (talán a Dunántúl kevésbé szeles délnyugati régióiban lesz a legmelegebb). A délután második felében már csillapodik a légmozgás, legtovább északkeleten fújhat élénkebb szél. Éjszaka derült időben, idővel kissé megélénkülő délies szélben 2, 8 fokig csökken a hőmérséklet, a szeles időben szerencsére nem hűl le annyira!

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

 


szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2018. márc. 26., 10:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához