Enyhe, őszies advent – Időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2017. dec. 11., 09:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A következő napokban szinte nyomát sem lelni a télnek, inkább melegrekordokra készülhetünk – viszont a héten többször is kiadós esőt kapunk a nyakunkba.

false

A múlt hét végi alapos lehűlés máris a múlté: a hétfőre virradóan befutó ciklon meghozta az enyhülést. A hét első napja ugyan még felhős, szeles és – főleg északon és keleten – ehhez mérten (átmenetileg) esős is lesz, de legalább a hideget elfelejthetjük egy időre. Az évszakhoz képest magas hőmérsékleteket hozó hétfő után rendkívül enyhe lesz a keddre virradó éjszaka is: a még mindig igen élénk déli-délnyugati főnszélben sokfelé 10 fokig sem süllyed a hőmérő szála! A még mindig élénken szeles kedd pedig (főleg délen és keleten, de még északkeleten is) ehhez képest is melegebb időt hoz, napsütéssel, nem egy helyen 15 fok feletti maximumokkal, ami már nem is a novembert, de egyenesen az októbert idézi. Kedd estétől azután egy újabb ciklon ejt útba minket, s bár ennek felhőzetéből nagyobb mennyiségű eső nem várható, de a hátoldalán szerdára kissé hűvösebb levegő érkezik, miközben délutánig többfelé esni is fog – a legtovább délkeleten. Csütörtökre virradóan kiterjedtebben is fagyni fog, de napközben, főleg a nyugati országrészben, megélénkülő déli szél kíséretében, már ismét melegszik az idő. Igaz, a gyülekező vastag felhőkből már napközben is többfelé esni fog. Csütörtöktől kezdve egészen szombatig egy ciklon lesz felettünk, és sokfelé nagy mennyiségű, többnyire folyékony csapadék várható; pláne, hogy pénteken - decemberhez képest - méltatlanul langymeleg időben lehet részünk. A kiterjedt légörvény mozgásában még sok az előrejelzési bizonytalanság, de annyi biztos, hogy már péntek estétől, majd szombatra virradóan a hátoldalán a korábbinál hidegebb levegő önti el az országot (a hidegfronti fordulat átmenetileg havazással is járhat, főleg a hegyekben!). Ezt követően csökken is a csapadékhajlam is: szombat délutántól fokozatosan mindenhol eláll, s a következő napokban sehol sem fog esni. A gyengülő szélben ismét erőteljesebb éjszakai fagyokra számíthatunk, s a visszafogott légmozgás miatt növekszik a ködhajlam is. Valószínűleg vasárnap, s ennek nyomán a jövő héten is átlagosan hideg decemberi időnk lesz, s bizonytalan, hogy mikor érkezhet a következő havazás.

S bár a tél nagy része még előttünk áll, egy tekintetben már erre a hétre is esik egy fordulat: ebben az évben és egyben a mostani tél során december 11-én nyugszik a legkorábban a nap, ezt követően napról napra – egyelőre még csupán másodpercekben mérhető mértékben – mind tovább lesz világos délután. A reggelek ettől függetlenül napról napra később kezdődnek, így a téli napfordulóig tovább rövidül a nappal, míg a legkésőbb bekövetkező napkelte majd csak jövő év elején esedékes. A téli (akárcsak a nyári) napkelte és napnyugta szélsőértékek azért nem esnek egybe a napfordulóval, mivel a Föld elliptikus pályájának erős excentricitása és emiatt folyton változó sebessége miatt az év e szakában még gyorsulunk is a Naphoz képest (ehhez adódik még a Föld tengelyének a keringés síkjához képest mért dőlése).

false

 

Enyhe, néha nedves

Hétfő: Az ország északi-északkeleti harmadán kezdetben erősen felhős, főleg a nap első felében esős, délnyugaton, délen már csak szakadozottabban felhős, néha napos idő lesz. A napi maximumok többnyire 8 és 14 fok között alakulnak, de északkeleten nem lesz több 6, 7 foknál. Északkeleten is igen élénk, többnyire (nyugaton, délen és a középső országrészben) kifejezetten erős déli-délnyugati szél fog fújni. Legfeljebb az északkeleti határ mentén akadnak szélcsendesebb régiók. Délután elszórtan eshet, estére mindenhol eláll az eső, de erősen szeles marad az idő. Éjszaka a heves déli légmozgással továbbra is enyhe, langymeleg levegő érkezik, így a főnhatás miatt alig hűl a levegő: csupán 5, 13 fokig (nyugaton december közepéhez képest rekordmeleg lehet hajnalban – igaz, északkeleten, a szélcsendes zónákban elvétve azért fagyhat is).

Kedd: Nyugaton felhős, már délelőtt is többfelé esős idő lesz, keleten maradhat a zömmel napos idő. Délután 8 és 17 fok közötti maximumokat mérhetünk, északnyugatra napközben már némileg hűvösebb levegő érkezik, főleg délen és az Alföldön rekord közeli, utóőszi meleg várható. A nap első felében sokfelé még mindig erős, de minimum élénk déli-délnyugati szél fog fújni – délután északnyugat felől északnyugatira vált a légmozgás. A délután második felétől a középső és a keleti országrészben is folyamatosan beborul, és mind többfelé elered az eső: Éjszakára sokat mérséklődik a légmozgás, de ennek iránya hajnalra mindenhol egyértelműen északnyugati lesz.  Reggelig mindenhol esni fog - de északnyugaton hajnalban már eláll az eső. A felhős időben nem is lesz hideg: 0, 5 foknál többnyire reggel sem lesz kevesebb (legfeljebb a nyugati határnál fagyhat).

Szerda: Borult idő lesz, délen és keleten még többfelé esővel, míg nyugaton-északnyugaton már elvékonyodhat a felhőzet, a nap is kisüthet Napközben legfeljebb 5 fok körüli, vagy kevéssel az alatti maximumokra számíthatunk – reggelhez képest alig melegszik. Legfeljebb mérsékelt északnyugati-északi szél fog fújni, de többnyire gyenge marad a légmozgás. Kora estére az ország délkeleti sarka kivételével már mindenhol eláll az eső, éjszakára csökken a felhőzet. A nyugati országrészben előbb megélénkül, hajnalra megerősödik a déli-délnyugati irányú légmozgás, de reggel már délen-délkeleten is szeles idő lesz. A derült égbolt alatt jobban is lehűl a levegő: egészen –5, +1 fokig. Északkeleten sokfelé képződik köd.

Csütörtök: Zömmel felhős idő lesz, napközben többfelé (egyelőre még kisebb) esővel. Előbb északon, a főváros környékén és a Dunántúlon fog elszórtan esni (eső, de helyenként havas eső is), a délután derekától már kissé kiterjedtebben, este pedig inkább délen. Napközben 1 és 10 fok közötti maximumokat mérhetünk: a Dunántúl nyugati és délnyugati felén maradnak a 8 fok feletti maximumok, míg északon, északkeleten (a főváros környékén is) ennél jóval hidegebb lesz. A nap első felében még sokfelé megélénkül a délnyugati szél, de a délután során már sokat csillapodik. Éjszaka a felhős, a nyugati határszél kivételével többnyire esős, néhol havas esős, a hegyekben esetleg havas időben, élénk déli-délnyugati szélben -1, +6 foknál nem is lesz hidegebb (északon azért fagyni fog), sőt hajnalban már ehhez képest is növekszik a hőmérséklet!

Péntek: Borult, sokfelé esős időnk lesz, sőt a Dél-Alföldön a labilizálódó légkörben zivatarok is kialakulnak! Délutántól előbb északnyugaton, később északon számíthatunk némi csapadékszünetre. Többnyire 6, 11, ám délen akár 12–13 fokos maximumokra számíthatunk. Délelőtt még sokfelé igen élénk, helyenként erős délnyugati-nyugati szél fog fújni – délután inkább délen és keleten marad élénkebb a légmozgás (iránya már északias lesz). Éjszaka is sokfelé fog esni - immár az északi országrészben is! A csapadék halmazállapota, ahogy hűl a levegő, egyre többfelé szilárd felé tendál, így többfelé is havazhat. Már csak délkeleten fújhat erősebb északi szél. Reggelig többnyire -1 és +4 fok közé hűlünk: északkeleten ismét többfelé fagyni fog

Szombat: Borult, esős időre ébredünk és a nap első felében még sokfelé fog esni (elsősorban eső illetve havas eső. Délután északnyugat felől mind többfelé elvékonyodhat a felhőzet, és a Dunántúlon némi napsütés is várható (kora estig keleten is eláll az eső). Napközben jellemzően 2, 7 fokig emelkedik a hőmérséklet (nyugaton lesz a több). Az Észak-Dunántúlon élénk, máshol mérsékelt északnyugati szél fog fújni. Éjszaka legfeljebb szakadozott felhőzet lesz felettünk, csapadék sehol sem várható. A középső országrészben és északnyugaton mérsékelt, keleten és délnyugaton gyenge szélben reggelig –7, 0 fokig hűlünk: ismét kiterjedten fagyni fog, ráadásul sokfelé képződik köd is.

Vasárnap: Keleten sokfelé borongós, párás, ködös, csupán elvétve napos időnk lesz, nyugaton a szakadozottabb felhőzet mögül azért gyakrabban előbukkanhat a nap. Délután zömmel 0, +5 fokos maximumokat mérhetünk - de északkeleten helyenként egész nap fagyhat. Főleg a Dunántúlon, de a főváros környékén is élénk északnyugati szél fog fújni. Délután északkeleten kisebb havazás előfordulhat. Éjszaka kezdetben kevés felhő lesz felettünk, hajnalban a nyugati határnál már kialakulhat gyenge havazás. A többnyire gyenge, északnyugaton mérsékelt északnyugati szélben jobban lehűl a levegő: hajnalra egészen –7, 0 fokig - zömmel fagyni fog és reggelre többfelé képződik zúzmarás köd.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2017. dec. 11., 09:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  sálinger
  2017. december 12., kedd 02:06
  A szelek... Az őszi szelek. Azokkal vigyázni kell. Különösen amik Ugorszmorogszban, a kormányzósági bálon kínozták báró Kritnyitkovszkicseszkíjt. Csak a tea. Csak az segített. Anja! Csája van?

 2. 1
  tiszapolgári
  2017. december 11., hétfő 18:08
  Én úgy tudtam, hogy a korai besötétedés Luca napján, vagyis 13-án vesz fordulatot, és onnantól lesz egyre tovább világos, úgyhogy nagyon örülük, hogy ez idén két nappal korábbra esik.
  Csak a szél ne fújna annyira, a cinkék nem jönnek ilyen erős szélben.

Komment írásához