Lucskos február – időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2018. febr. 12., 08:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Csapadékos napokkal indul a hét, majd némi szünet után hétvégén megint többször eshet. Hó is jön, de síkvidéken azonnal olvad is.

Az idei február sem a nyugodt időjárásáról marad meg az emlékezetben: ciklonok jönnek, ciklonok mennek, így azután e hét elején véget ér az elmúlt napok csalóka légköri nyugalma. Hétfőn egy újabb hullámzó frontrendszer közelít meg minket és az ennek – ciklonikus hullámot vető – déli ágán kialakuló újabb mediterrán ciklon felettünk is marad, az előrejelzések szerint egészen csütörtök hajnalig. Ebből sokfelé várható csapadék, mely nem kis részben még hó lesz. Más kérdés, hogy a lehullott hó a nem túl alacsony hőmérsékleteken rögtön olvadni kezd, így igazából megint csak a hegyekben hízik a hóréteg, bár átmenetileg sík vidéken is kialakulhat vastagabb hólepel. Az is jellemző lesz, hogy napközben, amikor kissé jobban melegszik a levegő, a csapadék sokfelé folyékonyabb halmazállapotba vált, míg napnyugta után már inkább a hó fog dominálni. Eközben a hőmérsékletek hozzák a papírformát: nappal enyhe pluszok várhatók, éjszaka azért már a hét első felében is  0 fok alá (de legalábbis a köré) megyünk, de a hóval borított területeken erősebben is fagyhat. Csütörtöktől pár napon keresztül nyugodtabb időjárás vár ránk; bár pénteken délután és este még jöhet némi újabb havazás, de a hétvége első (némileg ködös) napján nem ez lesz a jellemző. Szombat estétől azonban újabb mediterrán ciklon helyeződik fölénk: vasárnapra virradó éjszaka kiterjedten havazni fog és ez kitart még másnap délelőtt is. A hét utolsó napjain a nappali hőmérsékletek az ilyenkor szokásos és egyben átlagos értékek körül alakulnak, éjszakánként viszont erősen fagyni fog (kivéve a felhős, csapadékos vasárnapra virradót). A télből már nem sok van hátra, ám most úgy tűnik, a természet az utolsó percig szeretné kihasználni a kalendárium adta idejét: nem látjuk annak jelét, hogy előbbre hozná a tavasz kezdetét. Ráadásul a hideg, havas idő Európa nagy részére prolongálja magát.

false

 

Hó, már megint

Hétfő: Délelőtt kevés felhő, helyenként makacsul ködös idő várható, ám napközben nyugat felől mind többfelé kezdődik havas eső, havazás (az inkább még csak a hegyekben). Kezdetben közönséges eső is előfordulhat. Délután 2, 6 fokos maximumok várhatók, Az Észak-Dunántúlon délután mérsékelt nyugati szél fog fújni, délen és keleten egész nap gyenge marad a légmozgás. Éjszaka is sokfelé várható most már egyértelműen havazás, hajnalra -3, +1 fokig csökkennek a hőmérsékletek: talán délnyugaton lesz a legenyhébb a hajnal, még délkeleten ekkor nem is várható csapadék.  A Dunántúl nyugati felén megélénkül, reggel már erősebb lökéseket is produkál az északnyugati-északi szél.

Kedd: Borult időben 0, +5 fokos maximumokra számíthatunk. Sokfelé fog esni (hó, havas eső, de keleten „sima” eső is), legkevésbé tán az ország északkeleti sarkában. Nyugaton kora délutánig kifejezetten erős északnyugati-északi szél fog nyúlni, de keleten is megélénkül az északkeleti szél.  Éjszakára is marad az erősen felhős idő, az egész országban havazni fog. -3, +1 fokig hűl a levegő, délen és keleten talán nem is fog fagyni. Kissé élénk északias szél fog fújni.

Szerda: Borult, az ország nagyobb részén még csapadékos idő lesz, délután -1, +4 fokos maximumokkal, főleg nyugaton és északkeleten élénkebb északnyugati illetve északkeleti széllel. A Nyugat-Dunántúlon délelőtt szűnik a csapadék, máshol még éjszaka is esni fog, habár másnap reggelig egyre gyengülő intenzitással és kiterjedtséggel. Hajnalra -6, 0 fokig hűlünk (a felhősebb keleten lesz kevésbé hideg), reggel már csak a Dél-Alföldön havazhat gyengén. Főleg nyugaton és északkeleten még kissé élénkebb északnyugati-északi szél fog fújni.

Csütörtök: Délelőtt keleten gyengén még havazhat (de az eső sem kizárt), később már nem várható csapadék, nyugaton és középső országrészben felszakadozhat a felhőzet is. Délután 1, 6 fokos maximumokra számíthatunk, ekkorra jelentősen gyengül a reggel még élénkebb légmozgás is. Éjszaka már nem várható csapadék és szakadozottabb lesz a felhőzet is.  -6, +1 fokos minimumok várnak ránk – most már zömmel fagyni fog, de északnyugaton és a Tiszántúlon is akadnak fagymentes területek. Legfeljebb az Észak-Dunántúlon fújhat számottevő délies szél, így sokfelé képződik köd.

Péntek: A ködfoltok feloszlása után is inkább felhős időben délután -1, +7 fokos maximumokat mérhetünk: talán délkeleten lesz a melegebb, a hóval borított hegyvidéki területeken a fázósabb idő. Már délelőtt észak-északnyugat felől megvastagszik a felhőzet és mind többfelé kezdődik havazás (kezdetben havas eső sőt ónos eső is eshet). Előbb nyugaton, majd északkeleten átmenetileg élénkülhet a délnyugati szél (azután a délután második felére gyengül a légmozgás). Késő estig még folytatódik a havazás, de legkésőbb éjfélre mindenhol eláll.  Zömmel -7, -1 fokos minimumok várnak ránk. Többnyire gyenge, legfeljebb mérsékelt északnyugati szél fog fújni. így ismét többfelé képződik köd.

Szombat: Napközben zömmel felhős, sokfelé makacsul ködös idő lesz (délen és nyugaton lehet némi napsütés), délután 0 és +7 fok közötti maximumok várhatók: délen lesz a melegebb, a tartósan ködös északkeleten a hidegebb. Északkeleten többnyire gyenge marad a légmozgás, nyugaton és délen mérsékelt délkeleti szél fog fújni. Késő délutánig legfeljebb helyenként fordulhat elő némi gyenge hószállingózás. Estére azonban megvastagszik a felhőzet, éjszaka sokfelé fog havazni, délen havas eső is eshet. Hajnalig északon-északkeleten sokfelé fagyhat, az ország déli felén vagy a Nyugat-Dunántúlon kevésbé: országosan -2, +1 fokig csökken a hőmérséklet, ekkorra kissé megélénkül az északi.északkeleti szél.

Vasárnap: Erősen felhős idő lesz, főleg a nap első felében sokfelé fog havazni, de havas eső, sima eső is eshet - kora délutánra fokozatosan mindenhol gyengül az intenzitása, naplementéig mindenhol el is áll, sokfelé felszakadozhat a felhőzet is. Délutánig 3, 6 fokig melegszünk. Az ország nagy részén átmenetileg megélénkül az északi illetve északkeleti szél (a főváros környékén  mérsékeltebb marad a légmozgás). Éjszaka jó mélyre, egészen -8, -2 fokig süllyed a hőmérséklet - még délnyugaton lesz kevésbé zord hideg. Közben északnyugaton sokat gyengül a szél, de keleten még kissé élénk marad az északkeleti légáramlás.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2018. febr. 12., 08:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához