Most már joggal nyár! – időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2018. máj. 28., 09:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Május utolsó és június első napjai kifejezetten meleg, de néha záporos idővel kecsegtetnek

A múlt hét végére – a várakozásoknak megfelelően – szépen beköszöntött a még mindig kissé korai nyár, ami most már aligha fúj visszavonulót, és ez iránymutató lehet a következő hetekre, sőt talán hónapokra is. Az előttünk álló hét első két napján azért ha csökkenő mértékben is, de folytatódik a múlt heti medárdi jellegű, némi túlzással: nedves szuptrópusi időjárás. Így alaposan tévedhetnek, akik például a naposabb hétfő délelőtt alapján elhamarkodottan következtetnének a délután alakulására. Az erre a napra ígérkező, szeszélyes eloszlású (azért inkább a Dunától keletre illetve a nyugati határszélen kialakuló) záporok-zivatarok ugyanakkor lassan búcsút intenek, legalábbis egy időre. Kedden már némileg kevesebb helyen fog esni (a Dunántúl bizonyos régióiban, de a főváros környékén is!), szerdán pedig, a középpontjával a térség felett elhelyezkedő anticiklonnak hála, már alig találkozunk záporokkal (a Dunántúlon és északkeleten). Közben emelkednek a hőmérsékletek is: hét közepén (így május utolsó napján) már többfelé (tipikusan keleten) egyenesen kánikulai magasságba. Az észak-afrikai igen meleg és átmenetileg szárazabb levegő határozott (bár a talaj közelében nem túl markáns) délkeleti áramlással érkezik fölénk - a hét utolsó napjaira azután még ehhez képest is gyengül a szél.

Csütörtökön legfeljebb a nyugati és az északkeleti országrészben várhatók elszórt záporok, míg a pénteken beköszöntő kalendáriumi nyárral – legalábbis június első napjaira – területileg is kiterjedten számíthatunk zivatarokra. Szombaton és sokfelé még vasárnap is erősebben záporos-zivataros, ezzel együtt fülledt idő lesz. Bár a hőmérsékletek pár fokot csökkennek és főleg a zivataros vidékeken visszatérnek az ilyenkor, nyár elején szokásos illetve átlagos tartományba, de azért ekkor sem lesz hűvös!

És ha már itt tartunk: e hét első felében korántsem a Kárpát-medence lesz Európa legmelegebb pontja: Németországban például nem hogy tavasz végén, de még nyáron is szokatlan kánikula tombol majd egy Afrikából Nyugat-Európáig hatoló melegnyelvnek köszönhetően – pár napig ha tompított formában, de mi is kapunk némi ízelítőt az afrikai melegből.

Meleg, nyári idő, csak kevés záporral

Hétfő: A nap első felében még sok napsütésben lesz részünk, de napközben fokozatosan megnövekszik a gomolyfelhőzet és késő délelőttől, majd a délután során délután mindenekelőtt a keleti országrészben, Budapest környékén és a Nyugat-Dunántúlon záporok-zivatarok alakulnak ki. A csúcshőmérsékletek többnyire 25 és 29 fok között alakulnak (de a 30-at is elérhetik néhol)  - zivatarok környezetében azonban gyorsan lehűl a levegő. Legfeljebb mérsékelt keleti, délkeleti szél fog fújni (zivatarok környezetében erősebb széllökések is előfordulnak). Éjszaka már sehol sem fog esni, hajnalra mindössze 13, 18 fokig hűlünk, közben északon mérsékelt, délen csupán gyenge keleti szél várható.

Kedd: Bár ezen a napon is gyűlnek a gomolyfelhők, ám már némileg kevesebb helyen várhatók záporok – főleg a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, az északi hegyvidéken és a főváros tágabb környezetében. Délután 25, 29 fokos maximumokban bízhatunk. Legfeljebb közepes erejű, északnyugaton kissé élénkebb délkeleti szél fog fújni. Éjszaka sehol sem fog esni, hajnalra 13, 19 fokig hűlünk, ekkorra sokat gyengül a légmozgás.

Szerda: Az ország nagy részén sok napsütés, a gyülekező gomolyfelhők (sőt néhol a középszintű fátyolfelhőzet) dacára inkább derült idő várható –  napközben a Dunántúlon és északkeleten lehet számítani kisebb záporokra. Immár 26, 30 fokos csúcsértékeket mérhetünk. Nyugaton és a középső országrészben mérsékelt (néha kissé élénkebb), keleten gyenge délkeleti szél fog fújni. Éjszakára mindenhol eláll a záporeső és többnyire kiderül az ég is, legfeljebb gyenge légmozgást tapasztalunk. Csupán 14, 19 fokig csökken a hőmérséklet (a magasban zajló melegadvekció miatt a magasabb hegyeken lesz kevésbé hűvös a reggel).

false

Csütörtök: Az ország nagy részén még sokat süt a nap, habár nyugaton napközben erőteljesen megnövekszik a gomolyfelhőzet és főleg a Dunántúl délnyugati-nyugati részén alakulnak ki záporok-zivatarok. Többnyire 26, 32 fokos maximumok várhatók: az Alföldön már többfelé kánikula lesz. Legfeljebb mérsékelt, de inkább csak gyenge délkeleti szél fog fújni. Éjszakára már csak helyenként a Dunántúlon hullhat záporeső, hajnalra is mindössze 15, 19 fokig csökken a hőmérséklet, közben alig mozdul majd a levegő.

Péntek: Délelőtt sokfelé kisüthet a nap, gyorsan emelkedik is a hőmérséklet, de már ekkor beindul a gomolyfelhő-gyár. Délután főleg északon a középső országrészben és a Dunántúlon is sokfelé záporokra, zivatarokra számíthatunk. E napon 25, 32 fokos maximumokat várhatunk – keleten és a középső országrészben erős meleg várható, míg a Dunántúlon sokfelé 25 fok körül vagy az alatt ragadnak a hőmérsékletek. Csupán gyenge, változó irányú szél fog fújni. Éjszakára mindenhol abbamaradnak a záporok, kezdetben csökken a felhőzet is, majd hajnalra délnyugat felől ismét erőteljesen megnövekszik a felhőzet és mind többfelé számíthatunk záporokra. Kora reggelig, még mindig gyenge szélben 15, 20 fokig csökken a hőmérséklet.

Szombat: A középső és a keleti országrészben lesz több a gomolyfelhő, itt már délelőtt (sőt reggel!) is többfelé számíthatunk záporokra-zivatarokra, habár két zápor között kisüthet majd a nap is. Délután a Dunántúlon, de főleg a középső és a keleti, északkeleti országrészben szaporodnak a zivatarcellák, közben 23 és 30 fok közötti maximumok várnak ránk – zivatarok környezetében azonban gyorsan hűl a levegő. Többnyire csupán gyenge, jellegtelen irányú szél fog fújni, egyedül északnyugaton fújhat élénkebb északnyugati szél - no és persze a zivatarok környezetében is megmozdul a  levegő. Éjszaka főleg északkeleten még számolhatunk elszórt záporokkal, közben a levegő is alig mozdul. Hajnalra 13, 18 fokig hűlünk.

Vasárnap: Sok lesz a gomolyfelhő felettünk és a fülledt időben napközben szinte bármikor, bárhol kialakulhat egy-egy zápor, zivatar (északnyugaton azért kisebb valószínűséggel). 23 és 31 fok között szóródnak a maximumok (északkeleten lesz kissé hűvösebb) és többnyire mérsékelt (a Győr-Szeged szélcsatorna mentén időnként azonban megélénkülő) északnyugati irányú légmozgás várható. Éjszakára nyugaton csökken a felhőzet, keleten még előfordulnak záporok. Kora reggelig csupán gyenge szélben 13, 17 fokig csökken a hőmérséklet.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2018. máj. 28., 09:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához