Csak a tavasz vigasztal – Időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2018. ápr. 09., 09:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az átlagosnál melegebb, bár néha záporos időnk lesz a héten: az alkalmi frontok sem hoznak komolyabb lehűlést.

A múlt hét végén kezdődött melegedés ezúttal tartósabbnak tűnik: nagyjából az egész hét időjárását a hol délnyugati, hol délkeleti irányú áramlások szabják meg, melyek rendre viszonylag meleg, mediterrán eredetű levegőt szállítanak hozzánk. No, azért az április hű marad hírnevéhez: többször is a közelünkben elhaladó mediterrán ciklonok teszik izgalmasabbá e nyugodt, melegedő időszakot – az első felhőrendszere már hétfő késő délutántól fölénk csúszik és estére, éjszakára hoz záporokat. Északon még kedden is záporos marad az idő, leginkább itt lehet majd érezni a frontátvonulást követő kisebb lehűlést. Ezt azonban gyors melegedés követi, a csütörtöki, többfelé már 25 fokot közelítő hőmérsékletek azonban már egy újabb közelgő hullámzó frontrendszer előtti melegadvekciónak (melegbeáramlásnak) köszönhetők. Csütörtök délutánra meg is érkeznek a záporok, zivatarok, éjjel sokfelé esni fog, és keleten még péntekre is marad a csapadékból. Ám hétvégére, mintegy varázsütésre, ismét melegszik, szombaton-vasárnap zömmel remek, napos, igazi kirándulóidő lesz! Sőt, még melegünk is lehet séta közben, hiszen egyre jobban megérezzük a mind magasabban járó nap erejét (és szerencsére szervezetünkben D-vitamint termelő potenciálját is).

20  fok felett!

Hétfő: Napos időben már 19, 23 fokig melegszik a levegő, sokfelé élénk délkeleti szél fog fújni (a Tiszántúl nagy részén és északkeleten talán kevésbé). Késő délutántól előbb délnyugaton, majd a Dunántúlon és a középső országrészben alakulnak ki záporok. Éjszaka elszórtan többfelé is lehetnek záporok, hajnalra is csak 8, 12 fokig hűlünk. Mérsékelt délkeleti szél fog fújni.

false

Kedd: Ezen a napon erősebben (gomoly)felhős idő lesz, további záporokra, esőre számíthatunk, talán még délkeleten több napsütésben bízhatunk. Délutánra 16, 21 fokig melegszünk – északon lesz kissé hűvösebb. Főleg délen és nyugaton élénk (délnyugaton és a nyugati határszélen néha kifejezetten erős) délnyugati-déli szél fog fújni. Éjszaka már sehol sem fog esni, hajnalra 7, 11 fokig csökken a hőmérséklet. A nyugati határvidék kivételével gyengül a szél is.

Szerda: Felhőátvonulásokkal tarkított, de inkább napos idő lesz, délután azért többfelé megnövekedhet a gomolyfelhőzet, és főleg délkeleten záporok, sőt esetleg (ritkábban) zivatarok is kialakulhatnak. Napközben már ismét 17, 23 fokig melegszünk - a Dunántúlon és északon még kevésbé lesz meleg, az Alföldön, pláne délkeleten ismét a májust idézik a hőmérsékletek. Mérsékelt (északnyugaton kicsit élénkebb) keleti-délkeleti szél fog fújni. Éjszaka sehol sem fog esni, reggelig csupán gyenge légmozgás mellett csupán 7, 11 fokig csökken a hőmérséklet.

Csütörtök: Zömmel napos, délután főleg nyugaton már némileg erősebben gomolyfelhős idő lesz, a délután derekától a Dunántúlon számolhatunk záporokkal, zivatarokkal. Délután már 20, 25 fokos maximumokra számíthatunk. Főleg a középső és a nyugati országrészben megélénkül a délkeleti szél. Éjszaka sok lesz a felhő felettünk, és előbb az ország nyugati felén (továbbá a főváros környékén), majd különösen éjfél után már keleten is eshet. Hajnalban sem lesz kevesebb 9, 14 foknál, mérsékelt délnyugati szél fog fújni.

Péntek: Keleten erősen felhős, sokfelé záporos (esetleg esős) nyugaton, majd a középső országrészben is csupán közepesen felhős, inkább napos idő lesz. Északkeleten és a Tiszántúlon délután hevesebb zivatarok is kialakulhatnak. Délután 18 és 22 fok között alakulnak a maximumok: délkeleten lesz a legmelegebb. A Dunántúlon és a főváros környékén megélénkülhet a délnyugati szél. Éjszaka már sehol sem várható csapadék, gyengül a légmozgás is. Reggelig 7, 11 fokig csökken a hőmérséklet.

Szombat: Előbb csupán a szokásos napi gomolyfelhő-képződéssel számolhatunk és sokat süt majd a nap, gyenge szél fog fújni. Délután 20, 23 fokos maximumok várhatók, de akkor a Dunántúlon és a középső országrészben elszórtan már kialakulnak záporok is. Éjszaka sem fog esni, hajnalra (visszafogott légmozgás mellett) 7, 11 fokig süllyed a hőmérséklet.

Vasárnap: Zömmel napos, a nyugati megyékben délután már kissé felhősebb, ott elszórtan záporos idő lesz. Délutánra többnyire 20, 24 fokos csúcsértékek várhatók. A Dunántúlon és a középső országrészben kissé megélénkül a délkeleti szél. Estétől a Dunántúlon majd a középső országrészben is elszórt záporok alakulnak ki, reggelig 9, 14 fokig hűlünk.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2018. ápr. 09., 09:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához