A házak úgy gyűrődtek össze, mint az összenyomott kólásdobozok

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 13., 10:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Irma elvonulása után megkezdődött a kárfelmérés és a romok eltakarítása.

Floridában a legnagyobb kihívás a romok eltakarítása az Irma hurrikán elvonulása után. A lakók lassan visszatérnek a Florida legdélibb részén fekvő Keys-szigetcsoportra is, amelyet az ebben a térségben még 4-es erősségű hurrikán a leginkább sújtott.

false

 

Fotó: MTI

A szigeteket egyetlen, 160 kilométeres országút köti össze. Brock Long, a szövetségi katasztrófaelhárítási hivatal (FEMA) vezetője egy keddi sajtótájékoztatón elmondta: az első becslések szerint a szigeteken lévő házak mintegy 25 százaléka lakhatatlanná vált és 65 százalékuk komoly helyreállításra szorul.

false

 

Fotó: MTI

Az NBC televízióban az Islamoradára visszatérők azt mondták, hogy házaik úgy gyűrődtek össze, mint az összenyomott kólásdobozok, a Key Westre visszatérő egyik házaspár pedig arról beszélt, hogy a sziget úgy fest, mintha háború pusztított volna. Tavernier szigetén a mobilházak fémpántjait felszakította a szél, a bútorok, ruhák, használati tárgyak szanaszét hevernek a romok között.

false

A szigetcsoporton, miként Florida államban sok helyütt, kedden este még nem volt áram, az állam legnagyobb áramszolgáltatója közölte: meglehet, hogy a nyugati partvidéken szeptember 22-ig nem is sikerül helyreállítani a szolgáltatást.

Miamiban az utcákról kezd visszahúzódni az áradat, de Fort Lauderdale és Jacksonville még vízben úszik. Rick Scott kormányzó riportereknek azt mondta: Jacksonville-ben sok olyan negyed is víz alá került, amelyről korábban soha, senki nem gondolta volna, hogy áradás áldozata lehet. A kormányzó közölte azt is, hogy az államban a vihar tíz halálos áldozatot követelt.

false

A tampai kikötőbe egymás után érkeznek az üzemanyagot szállító tankerhajók. A szomszédos szövetségi államok segítik ki Floridát üzemanyaggal. Florida több nagy repülőtere, köztük a miami nemzetközi légikikötő, ha korlátozottan is, de kedden már indított és fogadott gépeket.

false

Közben Irma lecsendesedett és trópusi viharként Georgiában, Dél- és Észak-Karolinában pusztít. A Fehér Ház bejelentette, hogy z lesz elnök hDonald Trump elnök a first ladyvel együtt csütörtökön Floridába, a katasztrófa sújtotta területekre látogat. Két héten belül ez a harmadik látogatása hurrikán által pusztított vidékeken. Korábban a Harvey hurrikán sújtotta Texasban és Louisiana államban járt. (MTI)

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 13., 10:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához