Harvey újra lecsapott: Texas mellett Louisianát is teljes erővel sújtja a trópusi vihar

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 30., 09:19
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Houston egy-másfél méteres vízben áll, félő, hogy összeroppannak a főbb hidak, túlcsordult több víztározó, vegyi üzem veszélyes anyagai kerülhettek az áradatba. Már Louisiana államban is megállíthatatlanul zuhog az eső.

Ismét lecsapott Harvey, a trópusi vihar Texasra, ám ezúttal – napra pontosan tizenkét évvel a Katrina hurrikán után – a szomszédos Louisiana államot is teljes erővel sújtotta – írja az MTI.

false

 

Fotó: MTI/AP

Szombat óta megállíthatatlanul zuhog az eső a Texasszal szomszédos déli államban is, a térség délnyugati vidékein az áradások miatt szintén mentik az embereket.
New Orleansban hétfőtől elővigyázatosságból bezárták az iskolákat, a város hat egyetemét, és legalább egy hétig tartó tanítási szünetet hirdettek. Bezárták a főbb intézményeket is. Mitch Landrieu polgármester kedden délután felszólította a helybélieket, hogy maradjanak otthonaikban, ne menjenek ki az utcákra az óriási esőzés és az áradások miatt.
John Bel Edwards, Louisiana kormányzója eközben menedékhelyeket nyitott, ahová várják a Texasban bajba kerülteket is.

Evakuált lakosok egy szükségszállássá alakított rendezvényközpontban

Evakuált lakosok egy szükségszállássá alakított rendezvényközpontban

Fotó: MTI/AP

Donald Trump és felesége helikopterrel ment Texas katasztrófa sújtotta városaiba

Mindeközben Donald Trump és felesége helikopterrel ment Texas katasztrófa sújtotta városaiba

Fotó: MTI/AP

Texasban kedd estére tizennyolc főre emelkedett a vihar halálos áldozatainak száma. Art Acevedo, houstoni rendőrfőnök könnyes szemmel jelentette be, hogy egyik munkatársa, a 60 éves Steve Perez éppen menteni indult, amikor elsodorta az áradat és már csak a holttestét tudták kiemelni. Egy családot az idős szülőkkel és négy gyermekükkel együtt vitte el a víz. Késő este a lakásában lévő másfél méteres vízben találtak rá a segélymunkások egy magányosan élő, 89 éves mozgássérült asszonyra, aki belefulladt az otthonát elárasztó vízbe.

false

 

Fotó: MTI/AP

Houstonban és környékén az egész napos esőzések után a katasztrófa-elhárítás (FEMA) szakemberei szerint egy-másfél méteres víz áll az utcákon és az utakon. Félő, hogy összeroppannak a főbb hidak, mert nem bírják tovább a hatalmas víztömeg nyomását.
Houstontól délre nemcsak gát szakadt át, hanem a város nyugati szélén két víztározó is túlcsordult, az egyik teljesen elárasztott egy háromezer otthonból álló negyedet. Sürgősen kell menteni az embereket egy másik negyedben is, ahol vegyi üzem van, és a terjengő kellemetlen szagból ítélve veszélyes anyagok kerülhettek a sebesen rohanó áradatba. Az olajfinomítók mindegyikét lezárták, az ExxonMobil kedden este bejelentette, hogy a vihar két olajfinomítójában is komoly károkat okozott. A Houstontól nem messze lévő két atomerőmű azonban, a szóvivő közlése szerint, a vihar ellenére is teljes erővel működik.

A hurrikán sújtotta területeken a mentők háztömbről háztömbre járnak, módszeresen próbálják átfésülni a lakónegyedeket. De még mindig nem tudják pontosan, hányan rekedhettek a víz fogságában. Sylvester Turner, Houston polgármestere helyi idő szerint éjféltől reggel ötig kijárási tilalmat rendelt el. A helybéliek figyelmét mindenütt felhívják arra, hogy ne próbálkozzanak kimenekülni otthonaikból a vízben álló utcákra, mert nagy a járványveszély, valamint a csatornalével is szennyezett áradatban kígyók és aligátorok is sodródhatnak.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 30., 09:19
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    galambocskám
    2017. augusztus 30., szerda 12:18
    Biztos hogy az ilyen hurrikánoknak nincsen közük a klímaváltozáshoz, Mr, Trump?

Komment írásához