Hazamehetnek a kórházból a barlangból kimentett thaiföldi gyerekek

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. júl. 18., 17:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Bangkok főterén ünnepség lesz a mentés tiszteletére.

A thaiföldi Tham Luang barlangrendszerből kimentett gyerekek egyhetes kórházi kezelést követően hazatérhetnek szüleikhez – közölte Patcsanivan Inta klinikai pszichológus szerdai sajtótájékoztatóján, amely egyúttal a fiúk első nyilvános szereplése is volt a kimentésük óta.

Az ifjúsági labdarúgócsapat tizenkét tagja és edzőjük még június 23-án rekedt a föld alatt. A 11 és 16 év közötti gyerekekre és 25 éves edzőjükre kilenc napig tartó kutatás után találtak rá a búvárok. A mentőalakulatoknak végül július 10-ig sikerült mindenkit a felszínre hozniuk, de a thai haditengerészet egyik búvárja, a 38 éves Samarn Kunan életét vesztette a veszélyes művelet során.

A gyerekek Samarn Kunan portréjával

A gyerekek Samarn Kunan portréjával

Fotó: Pongmanat Tasziri/MTI/EPA

Az orvosok szerint mindannyian jó szellemi állapotban vannak és jó egészségnek örvendenek lábadozásukat követően. „Alapos teszteket folytattunk, és úgy találtuk, egészségesek” – mondta Inta. Az egészségügyi tárca szerint a fiúk testsúlya két-három kilogrammal növekedett ez idő alatt.

Az edző és a „Vad Vadkanok” focicsapat fiatal tagjai is beszámoltak megpróbáltatásaikról. Ekkapol Csantavong tréner, akinek egyes szülők szerint a kimentett fiúk az életüket köszönhetik, elmondta: nem akartak tétlenül ülni, míg a hatóságok rájuk találnak, ezért ásni kezdtek a barlang falainál, így próbálva felhívni magukra a figyelmet. Az edző szerint a barlangban nem volt élelmük. A csoport ugyanis a barlangba tett kirándulás előtt evett, így nem vitt magával semmi útravalót.

A fiúk egyike hozzátette: mindössze cseppkővizet fogyasztottak a föld alatt. „Nem volt semmi erőm. Próbáltam nem gondolni ennivalóra, hogy ne legyek még éhesebb” – panaszolta Titan, a csapat legfiatalabb tagja. Egy másik a fiatalok közül elmondta, hogy a megpróbáltatásokkal teli napokban mindenkit arra biztatott, ne adják fel, s ne essenek kétségbe. Egy harmadik pedig attól tartott, sosem kerül haza, és anyja zsörtölődik majd.

A 14 éves Adul Sam-on felidézte a pillanatot, amikor két búvár rájuk talált több kilométer mélyen, az elárasztott barlangrendszerben. „Varázslatos volt. Sokat kellett gondolkodnom, míg válaszolni tudtam a kérdéseikre” – mondta. Sam-on hozzátette: „Már este volt, amikor köveket karcolásztunk egy sziklatömbön és hangokat hallottunk.”

„Nem tudhatjuk, milyen sebek keletkeztek a gyermekek szívében” – hangsúlyozta Tavatcsai Taikaev, az igazságügyi minisztérium egyik tisztségviselője. Az illetékes ezért felkért mindenkit, hogy tartsa tiszteletben a fiúk magánszféráját, mert miután kiengedték őket a kórházból, félő, hogy a fokozott sajtófigyelem káros hatással lehet szellemi egészségükre.

Maha Vadzsiralongkorn (X. Ráma) thai uralkodó ugyanakkor engedélyt adott, hogy Bangkok belvárosának főterén ünnepséget tartsanak a mentés thai és külföldi résztvevőinek tiszteletére.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. júl. 18., 17:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
barlang
Thaiföld
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához