„Most induljon el mindenki a kontinens belseje felé” – Katasztrófára számítanak Floridában

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 08., 18:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A pusztító hurrikán, Irma nyomában már ott a következő potenciális katasztrófa, José néven.

A szövetségi katasztrófaelhárítási hivatal (FEMA) vezetője, Brock Long, valamint Rick Scott, Florida kormányzója közölték: rendkívül pusztító viharra lehet számítani.

„Katasztrófára számítunk, a hurrikán az Atlanti-óceán partvidékétől a Mexikói-öbölig, az állam teljes szélességében pusztít majd” – mondta a kormányzó, sürgetve mindenkit, hogy aki még nincs úton, azonnal induljon a kontinens belseje felé. „Valamennyi floridainak fel kell készülnie az evakuálásra” – hangsúlyozta.

false

 

Fotó: MTI

A Dél-Floridából északra vezető utak zsúfoltak, a forgalom lépésben halad. Szombat reggeltől a legfőbb országutakon a forgalom egyirányú lesz, csakis észak felé lehet közlekedni rajtuk. Pénteken tankerhajók érkeztek a miami és a tampai kikötőkbe, és a fűtőanyagot rendőri kísérettel szállítják a benzinkutakhoz. A floridai benzinkutak egyharmadából már kifogyott a gázolaj.

Folyamatban van a Florida északi részén fekvő, tengerparti Jacksonville kiürítése. Péntektől Florida több repülőterét lezárják, két atomerőművet már csütörtökön lezártak. Az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának tampai központjából hazaküldték a katonákat és a polgári alkalmazottakat, a bázison csupán nagyon kis létszámú személyzet marad.

Az Irma hurrikán pillanatnyilag Kuba északkeleti partvidékein tombol, jelentős pusztítást hagyott maga mögött a karibi térségben, 19-en vesztették életüket.

false

 

Fotó: MTI

Ugyan péntek reggelre 4-es erősségűre csökkent, de a meteorológusok arra figyelmeztetnek, a szombati éjjeli partra érésig ismét erősödhet.

A szakemberek arra készülnek, hogy Floridában napokig szünetelhet az áramellátás és mintegy százezer embernek kell majd ideiglenes szállást nyújtaniuk. A kalkulációk szerint Irma 270 km/órás szelet hoz majd magával. Mintegy félmillió embernek tanácsolták, hogy hagyja el a parti térséget. Dél-Florida akár hetekig, de az is lehet, hogy hónapokig lakhatatlanná válhat, figyelmeztetnek szakértők.

Közvetlenül Irma nyomában halad a következő hurrikán, José, amely péntekre virradóra 4-es erősséget ért el.

(MTI, BBC)

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 08., 18:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához