Tudják, mikor jön el a rettenetes zéró nap: katasztrófa sújtotta terület lett Dél-Afrika

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 13., 14:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Amikor elfogy az ivóvíz.

Katasztrófa sújtotta területté nyilvánították kedden a helyi hatóságok a Dél-afrikai Köztársaság egészét, mert Fokváros környékén emberemlékezet óta nem tapasztalt szárazság van hónapok óta.

A hatóságok a „jelenlegi szárazság mértékének és súlyosságának újraértékelése után” hozták meg e döntést, így a katasztrófa elhárítása a kormányzat feladata: az állam irányítása alatt álló összes intézménynek tervet kell kidolgoznia a vészhelyzetre, az azonnali segítségnyújtásra és a szükséges építési intézkedésekre vonatkozóan – áll a katasztrófavédelmi központ határozatának szövegében.

A szárazság miatt félő, hogy Fokvárosban hamarosan nem lesz ivóvíz. Dél-Afrika második legnagyobb városában kiszámították, hogy mikor jön el az úgynevezett „zéró nap”, amikor előreláthatólag elfogy az ivóvíz. Annak érdekében, hogy ez minél később következzen be, a hatóságok arra kérték a megközelítőleg 4 millió lakosú fokvárosi lakosságot, hogy naponta legfeljebb 50 liter vizet használjanak fejenként. (Ez nagyjából egy háromperces zuhanyozás során elhasznált vízmennyiségnek felel meg.)

Kisebb eredménynek számít, hogy sikerült elérni: a víz elfogyásának napját az eddig várt májusi dátumhoz képest június elejére tolták el a számítások szerint.

Ha ez bekövetkezik, Fokváros lesz a világon az első nagyváros, amely kifogy az ivóvízből.

(MTI)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 13., 14:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához