Ennyi hamisítvány még sosem szerepelt egy kiállításon

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 21., 13:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Több mint százezer látogató nézte meg a Modigliani-képeket, mire bezárták a kiállítást.

A genovai Palazzo Ducale Olaszország legtekintélyesebb kiállítóhelyei közé tartozik, az idei év egyik nagy dobásának a Modigliani-show-t szánták, ám az eredmény egy nehezen kiheverhető, súlyos presztízsveszteség lett.

Az artportal.hu beszámolója szerint a kiállított 30 festmény közül 21-nek megkérdőjelezhető az eredetisége.

A kiállítás még márciusban nyílt, de egy 79 éves toszkán művészettörténésznek már a februári beharangozó kampányban szereplő festmény, a Marie, a nép lánya gyanús volt. A tárlat megtekintése után végül feljelentést tett, melynek köszönhetően nyomozást indítottak. S úgy tűnik, vádjai nem voltak alaptalanok.

Modigliani a legtöbbet hamisított festők közé tartozik, ami szinte törvényszerű következménye annak, hogy egyike a legdrágábbaknak is: jelentősebb művei rendszerint több tízmillió dollárért kelnek el az aukciókon, árrekordját 2015 óta egy női aktja tartja 170,4 millió dollárral. Műveinek hamisítása ráadásul nem most, hanem már évtizedekkel ezelőtt divatba jött, többek között a világhírű magyar származású hamisító, Hory Elemér (Elmyr de Hory) keze alól is több „Modigliani” került ki.

A művészről korábban nyomtatott kiadásunkban közöltünk terjedelmes írást:

„Modigliani vagyok, festő és zsidó"

Több visszaemlékezés említi, hogy az írásom címéül választott mondattal mutatkozott be néhanapján Amedeo Modigliani. Vagy Modi, ahogy a barátai nevezték. Ha valaki egy új ismeretség kezdetén előre leszögezi, hogy zsidó, az a magyar fülnek provokatívan hangzik. Francia közegben kevésbé harapós a mondat, a Le Dome művészkávéház teraszán csikorogva elmegy.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 21., 13:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához