„A legfurcsább, hogy a vidéken élők ennyire csöndben maradnak” – L. Ritók Nóra a szegénységről

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 13., 15:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Jó lenne már elengedni ezt a régi szegénységképet, mondja az Igazgyöngy Alapítvány vezetője, aki interjút adott nekünk, és jó élményekről is beszámolt.

A honi gyermekszegénységről Láthatatlan Magyarország címmel jelent meg „élményesszéje” L. Ritók Nórának. Tizenévesen anyává lett vagy prostituálódott lányok, gyerekhalál, patkányokkal viaskodó családok a történetek szereplői. A szerző 18 éve viszi az Igazgyöngy Alapítvány munkáját Kelet-Magyarország egyik hátrányos helyzetű térségében, Berettyóújfalu környékén, és minden létező fórumon fellép a nyomor újratermelődése ellen.

A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatják Götz Eszter interjúját vele, most jöjjön egy kis ízelítő.

L. Ritók Nóra: Azért készült könyv a blogbejegyzéseimből és más írásaimból, hogy azok, akik messze vannak mindattól, amiről írok, elgondolkodjanak róla. Nem irodalmi igénnyel készült szövegek, csupán egy szociális munkát is végző pedagógus mindennapos tapasztalatait rögzítik. Messziről könnyű mondani, hogy a szegénységért maga a szegény felelős. Miért nem művel kertet, miért nem keres munkát, miért nem tanul? A legtöbben még mindig a 19. századi, úgynevezett tisztes szegénységképpel élnek, mondván, hogy a nagymama is kevésből élt, de egész nap dolgozott, és mégis tisztán járatta a gyerekeit stb. Jó lenne már elengedni ezt a régi szegénységképet, a „kuncogó garasok” ideáját. A 21. század a fogyasztói társadalomról szól, aminek a hatása a szegénységben élőket ugyanúgy érinti, mint a többieket. Teljesen más a kor üzenete, lássuk meg végre. És gondoljuk át, hogyan hat a közbeszédben elhangzó minden negatív megjegyzés, hogyan építi a falat, amely ezeket az embereket kizárja a társadalomból. Előbb-utóbb teljesen leszakad a szegénységben élő észak- és kelet-magyarországi rész – akkor mi lesz? Errefelé nem autógyárak épülnek, hanem – a sportlétesítmények mellett – börtönök Ózdtól Kunmadarason át Kemecséig, végig az elszegényedő térségekben. Milyen üzenet olvasható ki ebből?

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Magyar Narancs: Vajon a mai értelmiség hajlandó lesz kilépni a komfortzónájából és szembesülni a szegénység egyre nagyobb problémájával?

LRN: Nem tudom. Nekem a legfurcsább, hogy a vidéken élők ennyire csöndben maradnak. Budapesten talán érzékenyebben reagálnak, de vidéken nagyon erős a bezáródás, az egzisztenciális függés, nem figyelnek kifelé, nem mutatnak reakciót. Még egy Facebook-lájkolással sem akarják felhívni magukra a figyelmet. Holott együtt erősebbek lennénk, ez a civilség lényege. De amíg félnek, addig nem mozdulnak.

(…)

És ma már nemcsak a generációs mélyszegénységről beszélünk, hanem azokról a rétegekről is, amelyek próbálkoztak, de bebukták a lakáshitelt, elvesztették a munkájukat, megbetegedtek, és csúsznak lefelé menthetetlenül, teli szégyenérzéssel. Nemrég bejött hozzám egy idős férfi, és szemlesütve kért segítséget: beteg a felesége, elromlott a húsz­éves mosógép, adjak munkát neki, hogy megoldhassa ezt. Közösségi adománygyűjtésbe kezdtem, és a Facebookon alig egy órán belül összejött egy új mosógép ára, egészen csodálatos élmény volt.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 13., 15:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  galambocskám
  2017. december 14., csütörtök 08:26
  Van az emberekben szolidaritás csak nem tesz jót ennek az érzeménynek, nem hat rá ösztönzőleg ha a liberálok a társadalom rugdalásával ötvözik. Pedig azzal szokták amitől nem a pénztárca nyílik ki az ember zsebében hanem a balta.

  Volt itt nemrég egy kezdeményezés, illetve arról való híradás, a hajléktalanok megsegítésére, hogy legalább enni tudjanak. Olykor tudjanak.

  Én számlaszámot reklamáltam amire nem jött válasz.

  El kellett volna menni valamiféle kiállításra és meghallgatni Alföldi Róbertet. Én (és a kebelbarátnőm) szívesen hozzájárultunk volna akcióhoz feltéve ha nem kell megnéznünk a mázol....a kortárs festészet remekeit és nem köll végighallgatni Alföldi delirálását a magyar kormány feneketlen gonoszságáról.
 2. 3
  tiszapolgári
  2017. december 14., csütörtök 07:12
  Én azt is ijesztőnek találom, hogy sok „átlagos”, tehát nem szegénységben élő és egyelőre még nem is lecsúszó családnak sincsenek megtakarításai, vagy ha van is, az csak minimális, egy-két hónapra elegendő, ami egyáltalán nem nyújt biztonságot. És persze nagyon ijesztő, hogy a szolidaritás, a segítőkészség mindig csak kevés emberre jellemző.
 3. 2
  Cyrano
  2017. december 13., szerda 22:41
  Ja, hát a maga tyúkatyában piszok egyszerűek a dolgok.:(
  Mi a fenéből vegyen vetőmagot az, aki kenyeret sem tud?
  Amúgy meg a kertművelés is sok tudást igényel.
  Egyszer vettem az erkélyemre csüngő epret. Pátyolgattam, öntözgettem, tápoldatozgattam, de a tő csak a középső ujját mutatta.
  Aztán egy paradicsombokrot. Evett már piszok keserű paradicsomot? Na, nekem az termett.
  Azóta csak bukfencet vetek.
 4. 1
  galambocskám
  2017. december 13., szerda 17:31
  "Messziről könnyű mondani, hogy a szegénységért maga a szegény felelős. Miért nem művel kertet, miért nem keres munkát, miért nem tanul?"

  Pontosan így is van. Tanulni és dolgozni kell a boldoguláshoz akár fogyasztói a társadalom akár nem. Ne hárítsuk át a felelősséget a társadalomra - amely fogyasztói(?!) - azért nem valaki nem tanul, nem dolgozik és nem bírja a kapát és az ásót megismerni.

  A társadalolm - a fogyasztói - nem fog senki helyett tanulni, dolgozni és a kertet fölásni.

Komment írásához