Hadházy: töredékéért csinálja azt egy pécsi alapítvány, mint amelynek tagja Lázár felesége, és 1,2 milliárdot kapott

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2017. szept. 11., 17:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Itt a folytatása az 1,2 milliárdos ügynek: jogi tanácsadás, szakmai tanulmány, mentorok. Konkrét összegek jönnek!

Csütörtökön számolt be az LMP-s Hadházy Ákos legutóbbi korrupcióinfóján, hogy 1,2 milliárd forintnyi állami támogatást kapott egy olyan alapítvány, amely kuratóriumában ott ül Lázár János felesége.  Az EU-s forrást egy koraszülötteket és azok szüleit segítő mentorhálózat kialakítására kapta a szegedi Korábban Érkeztem Alapítvány, a támogatási szerződést idén nyáron írták alá. Az 1,2 milliárd forinthoz egy fillér önrészt sem kellett hozzátennie a szervezetnek, amely pályázati sikeréről még a Fidesz honlapja is beszámolt. (A témát először mi dolgoztuk fel részletesen, az erről szóló írásunk itt olvasható.)

false

 

Fotó: MTI

Ugyanakkor Hadházy nem a személyes érintettséget, hanem a túlárazottságot kritizálta elsősorban.

Újabb ismerős

Az ügy kirobbanásának másnapján a Népszava arról számolt be, hogy a Korábban Érkeztem Alapítvány vezetésében nemcsak a feleség lehet ismerős Lázár János számára, hanem Csíkosné Bakos Boglárka kuratóriumi elnök is, aki a Lázárékkal közeli kapcsolatot ápoló Sánta családhoz kötődik, ifjabb Sánta János, a Continental Dohányipari Zrt. vezetőjének a sógornőjéről van szó. A lap emlékeztetett: Lázár János és a Sánta család kapcsolatáról először azután kezdtek el beszélni, miután kiderült, a miniszter által benyújtott trafiktörvényt egy „Sánta János” nevű felhasználó számítógépén írták. Csíkosnénak úgy tűnik, jól is jött a kapcsolat, vagy csak nagyon ráérzett valamire a trafikkoncessziók kiosztásakor, a hvg.hu akkori összesítése szerint Csíkosné 4 trafikot nyert Szegeden, a lányának 5 jutott Győrben, férje, Csíkos Attila szintén 5-nek örülhetett, de ő már Budapesten.

A LMP-s politikus ki is kérte a projekt megvalósíthatósági tanulmányát, amelyből azt a következtetést vonta le, hogy Lázárnéék programja ugyan jó célt szolgálna, de több ponton is túlárazott, és végül pont arra jut majd a legkevesebb pénz, amellyel igazából segíthetnék a koraszülötteket és azok szüleit: a kicsivel több mint 1,2 milliárdos projekt során a Korábban Érkeztem Alapítványnál szakértői díjakra, tanulmányok és kutatások elkészítésére, megrendelésre, marketingköltségekre 507 millió forintot szánnak, eszközbeszerzésre, beruházásokra és felújításokra 124 milliót, az alapítvány működtetésére, vagyis arra, hogy a pályázatban bemutatott célt meg tudják valósítani, 489,9 millió forint áll majd rendelkezésre. A politikus azt is elmondta nekünk, hogy újabb dokumentumok kerültek a birtokába, amelyekkel szintén igazolni tudja, hogy a Lázár János feleségéhez köthető alapítvány több tételt is túlárazhatott az 1,2 milliárd forintos program megvalósíthatósági tanulmányában. „Nekem erről az egész ügyről már akkor voltak információim, amikor még ki sem írták a pályázatot. Tavaly decemberben egy informátorom jelezte, hogy várhatóan a pályázaton a Lázárné Megyeri Zitához köthető alapítvány viszi majd el a legtöbb forrást” – közölte a politikus.

Máshol miért olcsóbb?

A Korábban Érkeztem Alapítvánnyal azonos célokra kapott 600 millió forintot a pécsi Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány, amely a Dél-dunántúli régióban, szintén három megyére kiterjedő mentorprogramot alakít majd ki és működtet. Ez az alapítvány már 1995 óta működik, 2004-től a Dél-dunántúli régióban ők végzik a koraszülöttek és a beteg újszülöttek mentését, eddig több mint hétezer babának segítettek. Munkatársaik többsége a Pécsi Gyermekklinika Újszülött Osztályán dolgozik főállásban. Tavaly az összegyűlt adományokból vásároltak egy csúcskategóriás ultrahangot, és a 600 milliós pályázatukban is van több, a koraszülöttek gondozásához szükséges eszközbeszerzés, egyebek közt újabb ultrahangokat és légzésfigyelőket is vesznek majd.

A Hadházy által kikért megvalósíthatósági tanulmányukból és a részletes költségvetésből kiderül, hogy több, látszólag a két alapítványi projektnél egymást fedő tételre sokkal kevesebb összeggel számolt a Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány, mint a Korábban Érkeztem.

Ami az egyik leglényegesebb, hogy nem kalkuláltak az ingatlanbérléssel, hiszen ők egészségügyi intézményekben tervezik a program jelentős részét, egyebek közt kismamaszobák kialakítását is vállalták a 600 millió forintból. A módszertani tanulmány elkészítésénél is jelentős különbségek vannak a két alapítvány között, a pécsiek erre 8 millió forintot terveztek, ezzel szemben a korábban Érkeztem Alapítvány 50 milliót – az elkészítés során 50 ezer forintos óradíjjal – szánna erre. Utóbbi 50 millió forintra árazta be a jogi tanácsadást, a Szívbeteg Gyermekekért Alapítványnál nincs is ilyen költség, ami pedig a leglényegesebb különbség: a Korábban Érkeztem Alapítvány a mentorok juttatásaira 60 millió forintot tervezett be az 1,2 milliárd forint pályázati forrásból, ugyanez a tétel a 600 millió forintból gazdálkodó pécsieknél már 155 millió forint.

Hadházy Ákos szerint a pécsi alapítvány szakmailag felkészültebb, amelyet mutat az is, hogy a mentorhálózat kialakítására és a koraszülöttek segítésére feleannyi pályázati forrásból több pénzt fognak fordítani, mint a Korábban Érkeztem Alapítvány. Az LMP társelnöke felvetette, nem érti, miért kell három ugyanolyan programba egyenként belekalkulálni azokat a költségeket, amelyekkel elvileg ugyanazokat az elméleti és módszertani kutatásokat végzik el, bár ez már nem az alapítványok, hanem a pályázatokat kiíró Emberi Erőforrások Minisztériumának felelőssége.

„Tejeszacskó” és „kiskutyák”

Szombaton tartott sajtótájékoztatót a szegedi gyermekklinikán a Korábban Érkeztem. A megbeszélésen az alapítvány képviselői, köztük Csíkosné Bakos Boglárka, orvosok és Csepreghy Nándor parlamenti államtitkár, Lázár János helyettese is ott volt, aki Hadházynak a helyszínen azt mondta: „Ha most nem kér itt bocsánatot, akkor ön nem más, mint gazember az egész pártjával együtt.” A kormánypárti sajtó azóta azt harsogja, hogy Hadházy megbántotta az alapítványt és a koraszülötteket, akiket a köztévé híradója szerint „tejeszacskóhoz” és „kiskutyákhoz” hasonlított. A tejeszacskót amúgy a csütörtöki sajtótájékoztatóján említette a politikus, amikor arról beszélt, hogy szerencsére ma már a fejlett orvostudomány lehetővé teszi a 8-900 grammos koraszülöttek megmentését is, akik nagyjából akkora súlyúak, mint egy tejeszacskó. A kiskutyák pedig akkor kerültek szóba, amikor a szegedi találkozón saját állatorvosi munkáját említette. A Magyar Idők hétfőn azt próbálta bizonygatni, hogy ezek a kifejezések már annak az előszelei, hogy Ron Werber segíti majd az LMP választási kampányát. „Mintha csak azért szervezték volna a szombati eseményeket, hogy a kamerák előtt el lehessen mondani, mekkora gazember vagyok, mert a koraszülöttekre szánt pénz elköltését meg merem kérdőjelezni. Ott hiába kérdeztem rá a részletekre, az eltúlzottnak látszó egyes költségelemekre, az alapítvány vezetője csak azt harsogta, hogy ezt ne az újságírók előtt beszéljük meg, ne fárasszuk őket ezekkel a részletekkel, miközben ez lett volna az egész lényege” – nyilatkozta lapunknak Hadházy Ákos.

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2017. szept. 11., 17:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  Világos
  2017. szeptember 12., kedd 20:37
  Na kérem szépen. Lázár Jánoska amikor a 10 éves kisfiának 70 millióért házat vett
  Budán azt mondta, hogy szülői támogatással.
  Tehát nem azon a bevételen amelyet Anyuka a tojás eladásból összekuporgatott.
 2. 5
  szegedi789
  2017. szeptember 11., hétfő 19:49
  Ketteske, Öveges-program, felnőttképzés, cigányfelzárkóztatás (Flóri-saga), vagy emlékszik mi lett tanoda programmal, csak az azt kidolgozó (ős)tanodák nem kaptak pénzt. Uniós pénzekre, sajnos, céghálók, ügyvédi irodák, politikusok körüli személyek startolnak. Mindig. Kiszolgáltatott személyektől loptak, hiába Polt úr félrenézése. Ezek után nehéz lenne nem találni informátort . . .

  Lázárka minisztériuma mellett, sőőt, az egykori táskahordozó mellett ki nem tiszta lélek ???

  Hatalom seggéből nehéz ironizálgatni. Főleg, ha korrupt adminisztrációt védi vele .

 3. 4
  szegedi789
  2017. szeptember 11., hétfő 19:43
  Nem kell gráll János Miniszter mellett. Az a sajtótáj. meg tényleg olyannak tűnt. A gonosz elempés fószer . . . A gazemberező kis jánosista görcscsel a torta tetején. Kicsit olyan érzése volt az embernek, mintha a püspöki lombikbébizést kívánják háromszorosan megtorolni. Vagy csak a szimpla agresszív reflex, a Nét úgy látszik kritizálni sem lehet, kisebb felségsértés (Orbánné is egy politikai szent, pedig-pedig ...) az ilyen. Vásárhelyen ilyet nem szokás. Csak ez Szeged, az a kis probléma !

  Egyébként a koraszülött mentők fontos városi intézmény , civilek adományai tartja fenn, gonosz balosok az alapító orvost még díszpolgárrá is avatták . . . De engem az érdekel, hogy ez a szervezet, amiről e cikk szól, mennyire komoly, mennyire szerves része az ellátásnak és szülők segítésének.
 4. 3
  rworse
  2017. szeptember 11., hétfő 19:04
  A nonprofit gazdaság a világ egyik legjobban tejelő üzletága - hát még a zészak-balkáni kormánypárti változata.
 5. 2
  galambocskám
  2017. szeptember 11., hétfő 18:40
  "„Nekem erről az egész ügyről már akkor voltak információim, amikor még ki sem írták a pályázatot. Tavaly decemberben egy informátorom jelezte, hogy várhatóan a pályázaton a Lázárné Megyeri Zitához köthető alapítvány viszi majd el a legtöbb forrást” – közölte a politikus."

  Hadházynak tehát informátora van aki még a pályázat benyújtása előtt tud mindent.

  Hadházy a Graál, a tiszta lélek.

 6. 1
  galambocskám
  2017. szeptember 11., hétfő 18:33

  Volt olyan hogy a hódmezővásárhelyi traim-train pályázatát beadták a mitudoménhova alaposan túlárazva..

  Amikor a Török Szultán neszét vette a dolognak azonnal leállította az egészet.

  Kifejtette a kormányinfón szó sem lehet arról hogy horribilis költségvetése legyen egy pályázatnak arra számítva hogy az ő neve miatt úgyis keresztül fog menni.

  Azt hiszem a Török Szultánné nem volt ilyen szemfüles.

Komment írásához