Most eldőlhet, ki az erősebb: Márki-Zay vagy Lázár

szerző
Bod Tamás
publikálva
2018. okt. 10., 17:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Izgalmas, ellentmondásos és egyedi a helyzet a párhuzamos valóságok városában. Mert nagy csata zajlik Lázár és Márki-Zay között.

Egy nyáron készült telefonos közvélemény-kutatás, majd egy újabb, de nyilvánosságra nem hozott belső mérés azt mutatja, hogy minimum tartja, talán egy kicsit növelte is februári győzelme óta támogatottságát és népszerűségét Hódmezővásárhely februárban megválasztott polgármestere, Márki-Zay Péter – tudta meg a Narancs egy, a városvezetéshez közel álló, neve mellőzését kérő informátortól.

Az év elején a Fidesszel szemben összefogó szinte minden párt és jelölő-, valamint civil szervezet által támogatott Márki-Zay – magas részvétel mellett – a voksok közel 58 százalékát szerezve lett városvezető a kormánypárt egyik viperafészkében.

Márki-Zay Péter

Márki-Zay Péter

Fotó: Such Tamás

 

Az elmúlt közel 8 hónap politikailag nem amortizálta le a villamosmérnöki és közgazdász végzettséggel rendelkező, hétgyermekes Márki-Zayt. Noha – állítják a hozzá közel állók – a Fidesz és a nagy befolyással rendelkező Lázár János korábbi hódmezővásárhelyi polgármester, a Miniszterelnökséget hosszú éveken át irányító politikus mindent megtett ennek érdekében.

Párhuzamos valóságok

Bár a Fidesz helyi szervezete még nem alakította ki végső álláspontját Márki-Zaynak arról a vasárnap a Facebook-oldalán tett kezdeményezéséről, hogy oszlassa fel magát a hódmezővásárhelyi közgyűlés, nagyon meglepő lenne, ha támogatnák a kezdeményezést. 
A 15 fős képviselő-testületben jelenleg 10 képviselőjük van, ami éppen kétharmados többséget jelent. Nem lehetnek biztosak abban, hogy ezt meg tudnák őrizni egy kiírandó időközi választáson. Másrészt fogas kérdés, hogy kit tudnának esélyes polgármesterjelöltként szembeállítani Márki-Zay Péterrel.

Helyiekkel beszélgetve újból megerősödik az az érzésünk, hogy valódi párbeszéd, értelmes vita, érvek és ellenérvek pergőtüze, valamint kompromisszumok helyett a párhuzamos valóságok világa ez a csaknem 50 ezer lakosú csongrádi város. Az immár kisebbségbe szorult Fidesz-szimpatizánsok semmit nem hisznek el az új polgármesternek, sőt nem kevesen gyűlölettel tekintenek rá és munkájára.

Felvetésünkre pedig fújják azokat a mondatokat, amit a helyi fideszes vezetőktől és önkormányzati képviselőktől hallanak. Így azt, hogy nincs semmi gond a város költségvetésével, 5,6 milliárd forint szabad forrás van a város büdzséjében. Nem igazak a pazarló gazdálkodásról és az önkormányzati büdzsé hiányáról szóló hírek.

Ezzel szemben Márki-Zay és a mögötte állók lyukas költségvetésről, felültervezett bevételekről és alultervezett kiadásokról, így az év végére felhalmozódó összesen 1,5 milliárdos hiányról beszélnek. Sőt, ahogy beszámoltunk, Márki-Zay a kedd esti, a sporttelepen tartott „szülői értekezleten” azt a lehetőséget sem zárta ki, hogy azok a szolgáltatók, amelyeknek tartozik a város, bedönthetik az év vége felé a költségvetést. És akkor jönne az önkormányzat elleni csődeljárás. Ám városvezető szerint ez egy hosszadalmas folyamat, amely minden szereplő számára előnytelen lenne.

Folytatódik az iszapbirkózás

A Márki-Zayhoz közel álló támogatók és szimpatizánsok szerint sokat elárul a másik oldal szándékairól és lelkiállapotáról az a levél, amelyben a térség kormánypárti parlamenti képviselője, Lázár János sajtósa azt kérte a helyi fideszesektől, hogy ne beszéljenek pozitívumokról, mert akkor úgy tűnhet, hogy működik a város.

Lázár János sajtósa arra kérte a hódmezővásárhelyi fideszeseket, ne nyilatkozzanak pozitív témákról, mert a végén még az emberek elhiszik, hogy Márki-Zay vezetésével is működik a város

Viszont a kommunikációs tanács szerint negatívumokat gyűjteni ér, mert azokat majd fel lehet használni… Kommunikációs iránymutatás gyanánt írt levelet Göbl Vilmos, Lázár János sajtósa még augusztusban, mely szerint arra kéri a helyi fideszes képviselőket, hogy akárcsak korábban, ezután se nyilatkozzanak a sajtónak, pozitív témákban meg aztán még csak véletlenül se.

Ez volt az utolsó csepp a pohárban Márki-Zaynak: a polgármester előállt a közgyűlés feloszlatásának ötletével. Számára éppen elegendő gond, hogy legalább a 2019. októberi helyhatósági választásig kezelje az önkormányzat súlyos pénzügyi problémáit, de ezt ilyen ellenséges környezetben kell tennie, ráadásul a térség kormánypárti képviselője ott tesz keresztbe, ahol csak tud.

Ugyanakkor Lázár pozíciói sokat javultak a februári időközi önkormányzati választás óta. A volt miniszter közel 52 százalékos győzelmet aratott, a második helyen végzett jobbikos Kiss Attila 15 százalékponttal kevesebb voksot kapott nála. Ennek azért is van jelentősége, mert közismert, Márki-Zay kampányát elsősorban az azóta súlyos válságba került Jobbik segítette.

Lázár János

Lázár János

Fotó: MTI

 

A fideszes politikus környezetéből azt hallottuk, Lázár számára igazán jól jött a februári voksolás, megszólaltatta a vészcsengőt, így maradt elég ideje stratégiát váltani – a bécsi videójával beszállni a migránsozásba, felpörgetni a mozgósítást, megcélozni a választóit az addig általa negligált Facebookon –, most pedig arra játszanak az emberei, hogy Márki-Zay erodálódik a 2019-es rendes önkormányzati választásokig a város élén.

Azzal a hódmezővásárhelyi polgármester tisztában van, hogy vajmi kevés remény van a képviselő-testület feloszlatására, s ezzel új választás kiírására. Mégis, pénteken próbát tesz erre. Ha nem is jár sikerrel, egy dolgot tehet: felhívja az országos közvélemény figyelmét a problémákra.
Így pénteken nem történik majd semmi különös a hódmezővásárhelyi képviselő-testület ülésén. A fideszes többség újból leszavazza az idén februárban vele szemben nyertes polgármestert, és az iszapbirkózás folytatódik tovább. 2019 októberéig biztosan.

szerző
Bod Tamás
publikálva
2018. okt. 10., 17:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  csulla
  2018. október 11., csütörtök 07:24
  Előbb vagy utóbb lesz valaki aki "elüti a Zayongót!
 2. 4
  2018. október 10., szerda 18:54
  Minden Láz(ár)álomnak vége lesz egyszer!
 3. 3
  sachs
  2018. október 10., szerda 18:46
  Eldől ki az erősebb. Hogy kinek nagyobb a vadászkastélya, az már eldőlt.
 4. 2
  rworse
  2018. október 10., szerda 18:25
  Vásárhely produkál váratlan dolgokat, most például a polgárok odamehetnének tüntetni a pénteki testületi ülésre a Városháza elé, és a Duna-jegén feloszlattathatnák a testületet.
 5. 1
  naki
  2018. október 10., szerda 17:55
  A hódmezővásárhelyiek ismerik a mocskos, aljas és hitvány Fidesz igazi arcát - és nemet mondtak a nemzetiszotyialista szervilizmusra. Hajrá!

Komment írásához