Újabb tudós olvas be a Debreceni Egyetem rektorának Putyin kitüntetése miatt

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 15., 16:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

És amennyire csak tud, le is lép.

Az MTA doktora, Váradi András levelét hozta le friss számában az Élet és Irodalom. Váradi, akárcsak Vajda Mihály, szintén rossz néven vette, hogy a Debreceni Egyetem kitüntette Putyin elnököt. Ezért írt az egyetem rektorának.

„Mindig van egy utolsó csepp a pohárban. Természetesen arról a »pohárról« van szó, amelybe az Ön egyetemének Szenátusa (90 százalékos többséggel) nem tiszta vizet, hanem a Civis Honoris Causa cím Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnöknek való adományozását töltötte. Erről sokakkal együtt nekem is lesújtó a véleményem” – kezdődik a levél.

Ezután Váradi kitér arra, hogy az egyetem szerinte méltatlanul bánt a korábban tiltakozó Vajda Mihállyal, miután kommentálták a filozófus nyilatkozatát. Majd Váradi így folytatja: „erős szakmai és baráti szálak fűznek a Debreceni Egyetemhez. Az Orvostudományi Doktori Iskola rendszeresen kér fel az onnan kikerülő, általában igen magas színvonalú PhD-dolgozatok bírálatára, a doktoranduszok szigorlati vizsgáztatására. (…) Legnagyobb fájdalommal ezt a kapcsolatot kénytelen vagyok megszakítani addig, amíg a fenti gyalázatos döntést az Egyetem vissza nem vonja. Egészen biztos vagyok abban, hogy debreceni barátaim megértik elhatározásomat.” Váradi megemlíti, hogy Putyin kitüntetése még hátrányos is lehet az egyetem számára. „Én most azokra a tehetséges, frissen doktorált, illetve doktoráló ifjú tudósokra gondolok, akik a világ kiemelkedő kutatóintézeteibe kívánnak néhány éves posztdoktori ösztöndíjat megpályázni. »Hm, ez az ifjú kutató arról az egyetemről jönne, ott szerzett PhD-t, ahol Putyint díszpolgárrá fogadták…, talán válasszunk egy másikat egy nem kompromittálódott egyetemről.«

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 15., 16:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  bétom
  2017. szeptember 20., szerda 12:50
  Lehetne akár Mészároslőrinc is debreceni rektor, ennyi esze neki is van.
 2. 5
  zabrazabra
  2017. szeptember 17., 11:49
  Nincs ezen mit szépíteni. Szilvásy "reaktor" Kósa Lajos személyes kiválasztottja, akit egyébként senki az egyetemről soha meg nem választott semminek, erőből kinevezték, vagyis ő nem az egyetem érdekeit képviseli, hanem mindenféle pártutasításokat hajtogat végre. Továbbá az egyetem vezetését Szilvásy reaktor jóvoltából mindenféle Kósa-csókosokkal teletöltötték. Akik most olcsó kerületi párttitkár módjára fenyegetik, zsarolják az egyetem oktatóit meg tanszékeit, mert mögöttük a Párt. És más semmi.
 3. 4
  rworse
  2017. szeptember 16., szombat 19:36
  Motyó

  A rektorválasztáskor három jelölt volt, az egyetemi rektorválasztáson a jelenleg regnáló reaktor a kiváló harmadik helyen végzett, elég egyértelmű hátránnyal. Ezután a második helyezett jelölt visszalépett, az újabb szavazáson a regnáló reaktor előrelépett a még kiválóbb második helyre, kifejezetten nagy hátránnyal, hiszen őhozzá nem nagyon mentek át szavazók a visszalépett jelölt támogatói közül, ergo az egyetem a nyertest terjesztette fel rektornak kinevezni. Helyette a miniszter a regnáló reaktort nevezte ki, közfelháborodást generálva. Azóta folyamatosan épül a NER a Debreceni Egyetemen, egészen a Putyin-ügyig jutva.
 4. 3
  Motyó
  2017. szeptember 16., szombat 16:33
  Információim szerint ezt a rektor jelölésekor a szenátus 2/3-a alkalmatlannak ítélte rektornak, de balogh atya átlépett felettük. Sok professzor megy most el az egyetemről, viszi magával az oktatók krémjét, aki marad vagy nem tud oktatni vagy azt énekli, éljen putyin atyánk a cáruska.
 5. 2
  kanálgép
  2017. szeptember 16., szombat 13:36
  oktatói létszám / tiltakozók száma = az utóbbiakat illető elismerés mértéke
 6. 1
  rworse
  2017. szeptember 15., péntek 21:40
  Ez még mindig csak négy tanszék és két tanáregyén. Nem sok.

Komment írásához