Fussa: közel egymilliárdba kerül az Országos Széchényi Könyvtár archívumának Piliscsabára költöztetése

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 16., 15:33
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Katasztrófavédelmi szempontból is megfelelt az új raktárak helyszíne.

Megvan a kormányhatározat, amely rendelkezik az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) archívumainak elhelyezéséről.

A kormány az újonnan építendő archivális és szolgáltató raktárak megvalósítását célzó beruházás előkészítéséhez bruttó 952 720 000 forint összegű forrást biztosít. A raktár lehetséges helyszíne a kormányhatározatban megjelölt piliscsabai ingatlan lehet, a Iosephinum területe. A 17 hektárnyi terület a magyar állam tulajdona, itt ma kollégiumként és szakkollégiumként működő épület található, amit úgy tudni, nem érint a beruházás.

De lesz egy másik raktár is a budai várkert Nyúlkert alatti területen.

A beruházásért a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felel, a projekt előkészítésének végrehajtója pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

A beruházás a tervek szerint 2018 decemberére meg is valósul.

A 24.hu érdeklődésére az OSZK és a a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is azt közölte, hogy több mint tíz éve raktárhiánnyal küzd az intézmény, ezért van égető szükség a beruházásra.

A külső raktár építése azt a célt szolgálja, hogy a könyvtár muzeális állományát és a digitális tárolóegységek harmadik vonalát helyezzék el, figyelembe véve a nemzetbiztonsági szempontokat is.

Az Emmi közlése szerin a raktárba csak az archiválást szolgáló példányok kerülnek, a dokumentumok első példánya a kiszolgálás gyorsasága érdekében lehetőség szerint továbbra is a jelenlegi tömörraktárban vagy a szolgáltató raktárban lesz.

A helyválasztás során állítólag fontos szempont volt, hogy az OSZK budai vári F épületétől katasztrófavédelmi okokból földrajzilag távolabb legyen az új raktár. De az sem mellékes, hogy a helynek alkalmasnak kell lennie legalább további 15-20 év könyvtári dokumentumainak fizikai befogadására.

(24.hu)

 

 

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 16., 15:33
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához