„Az iszlámnak semmi köze a terrortámadásokhoz”

szerző
Köves Gábor
publikálva
2018. szept. 27., 17:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Mennyire hasonlít Orbánék migránsellenes plakátja és annak francia mása? És viccesek-e Houellebecq frusztrált értelmiségijei? A Goncourt-díjas írótól megtudjuk.

Magyar Narancs: 2015-ben, az Iránytű című regényével nyerte el a Goncourt-díjat. Ez az év a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni terrortámadással kezdődött, tíz nappal a díj odaítélése után pedig a Bataclan koncertteremben és több más párizsi helyszínen gyilkoltak a terroristák. Ebben az évben nyert ön egy olyan regénnyel, amely sokak szerint az iszlám világgal szembeni nyugat-európai klisékkel számol le. Hát, ha valóban ez volt a cél, akkor jobban nem is időzíthetett volna.

Mathias Énard: Az európaiak nagy részét félelemkeltéssel manipulálják. Nézze csak meg a franciaországi helyzetet. Olyan országrészekben is, ahol alig vannak vagy egyáltalán nincsenek bevándorlók, a franciák vevők voltak a szélsőjobb, Marine Le Pen szövegére. Mi ez, ha nem a félelem. Béziers városának szélsőjobboldali polgármestere nagyon hasonló képpel kampányolt, mint az önök migránsellenes STOP plakátjai.

false

 

Fotó: Bogdán Réka

 

A különbség csak annyi, hogy az általa használt képen egy vonat szerepelt, ahogy sötét bőrű emberek tömegei próbálnak felszállni rá. Ezzel a fajta félelemkeltéssel van tele egész Európa. Szükség van rá, hogy az iszlám összetettségét megismertessük a világgal, de a tömegmédiából áradó hírek ezt a feladatot nem látják el, az irodalom viszont képes rá. Ki kell mondani, hogy az iszlámnak semmi köze a terrortámadásokhoz. Ami ellen harcolunk, az nem az iszlám, hanem egy nagyon konkrét, nagyon szélsőséges és nagyon erőszakos ideológia. Ebben a helyzetben csak a tudás segíthet, például az iszlámon belüli különbségek megértése.

MN: Ezt a megértést jól szolgálta az Iránytű? Mennyit adtak el belőle Franciaországban?

MÉ: Úgy 300 ezer példány körül. A Goncourt-díj nagyot lendített az eladásokon, nálunk hatalmas reklámértéke van.

MN: Elég furcsa, kicsit komikusnak is tűnő rituáléja van a díj kihirdetésének.

MÉ: A zsűri a Drouant étteremben gyűlik össze, nem messze az Operától. Mire a győztes odaér, ők már mind ettek, te nem eszel. De kapsz díjat. Az sem rossz. És interjúk tömege zúdul rád. De legalább desszertet kaptam. És ami a desszert után jön, az a legjobb: sok-sok nyelvre lefordítják a könyvedet, meghívnak mindenhova, nő az olvasótábor.

Frissen megjelent lapszámunkban a Goncourt-díjas francia szerzővel, Mathias Énard-ral olvashatnak interjút. A neves szépíró mesél a díjátadás furcsaságairól, az iszlám megértésének szükségességéről és arról is, hogyan találkozott Budapesten az azóta meggyilkolt Rózsa-Flores Eduardóval. Az interjút Köves Gábor készítette.

Keresse a lapot a standokon vagy rendelje meg itt.

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõk el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

 

szerző
Köves Gábor
publikálva
2018. szept. 27., 17:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 16
  hóvarjú
  2018. szeptember 29., szombat 16:23
  13

  ?
 2. 15
  Cyrano
  2018. szeptember 28., péntek 17:12
  Szegénykém.

  Csak arra utaltam, hogy moderáció kedveli az elmeháziakat. :XD
 3. 14
  Kovacs
  2018. szeptember 28., péntek 16:53
  13: Köszönöm szépen, hogy így "megdicsértél". Zavarba is jöttem volna, ha valami mást írsz.
  Egyébként pedig visszatérve a témára: A terrortámadásoknak valami más oka van, mint az iszlám maga. A valós okokat pedig senki nem akarja se "oknyomozni", se átgondolni, de amit egyáltalán nem akar: valóban megszüntetni.
 4. 13
  Pendragon
  2018. szeptember 28., péntek 16:25
  10. A saját hasonszőrű hülyéi (egyébként kétségkívül zavaros és undorító) szövegeit sem értő, funkcionális analfabéta segíteni szeretne.

  11. A másik bikfic díjakat osztogat, mint egyszemélyes Tróger-díj bizottság.

  12. És most jön a legeslegalja. Az egyfolytában demokráciáról és szabadelvűségről rikácsoló, primitív, mihaszna pernahajder. A "demokrata".

  "Gyurcica ismét nyávog?
  Majd eltakarítja a nari. :XD"

  Csakis ebben bízhatsz, te maszat. Hogy "majd eltakarítja a nari".
 5. 12
  Cyrano
  2018. szeptember 28., péntek 15:44
  Gyurcica ismét nyávog?
  Majd eltakarítja a nari. :XD
 6. 11
  rworse
  2018. szeptember 28., péntek 15:17
  Pendragon kiérdemelte a Gyurica úr húslevese grrrlandokkal díjat.
 7. 10
  Kovacs
  2018. szeptember 28., péntek 13:05
  9: A hozzászólásod még a Szalay-Bobrovincky Vince "stílusát" sem éri el. Tartalmilag viszont vetekszel vele. Sőt stratégiailag egyenesen a bajtársad. Ennyit tudtam segíteni abban, ha bajaid vannak az önismerettel.
 8. 9
  Pendragon
  2018. szeptember 28., péntek 12:33
  "Cyrano"-nak azért nincs esélye egy szellemi vitában, mert olyan hülye, mint a seggem szüretkor. A Kovacs nicknevűnek saját bevallása szerint annyi esélye sincs, mint Cyranónak. No comment. Csak annyit jegyeznék meg: ahhoz, hogy valakinek a "Cyranónál" is kevesebb esélye legyen egy szellemi vitában, hát ahhoz Kovacsnak kell lenni. Az ilyen senkik mérik önnön főméltóságú senkiségüket bármiféle "kulturkörhöz", mint baráthoz vagy ellenséghez, mert ennyi telik tőlük, és részükről tényleg ez a maximum.

  "Amíg egy keresztény kompletten leöli a hozzátartozóit, az családi dráma. Ha egy "muzulmán" teszi ugyanezt, akkor rögtön be akarja vezetni a saríját." - írja a szerencsétlen flótás, akit ugyan megtanítottak írni - de minek?

  Mert míg ugyanis a hozzátartozók leölése mifelénk minden körülmények között iszonyú bűncselekmény (leszámítva természetesen a jogos védelmet, amelynek fennállását kemény procedúrában kell bebizonyítani), addig a saría szerint a muszlim vallási szokások védelmében elkövetve nagyon is rendben van - azt kell bizonyítani, ha "túlkapás" történt.

  Buzgó kis szellemi és emberi nullák. Kapálózzatok.

 9. 8
  Kovacs
  2018. szeptember 28., péntek 12:03
  Az a meglátásom, hogy amit Cyrano mondani akar, nem hajlandó senki "elmélyíteni".
  Vagyis: Amíg egy keresztény kompletten leöli a hozzátartozóit, az családi dráma. Ha egy "muzulmán" teszi ugyanezt, akkor rögtön be akarja vezetni a saríját. Amíg ezt így dolgozza föl magának egy kultúrkampfos "kulturkör", addig Cyranónak esélye sincs. (Nem is beszélve rólam, akinek még annyi esélye sincs, mint Cyránónak)
  Ha valaki nekem levezeti, hogy a Teréz körúti robbantónak mi köze a kereszténységhez vagy akár az iszlámhoz vagy akármihez...azon kívül, hogy pszichiátriai eset...akkor majd...talán...esetleg.
 10. 7
  Pendragon
  2018. szeptember 28., péntek 10:03
  "A keresztesháborúk mi faxom volt, ha nem fegyveres harc? (Nem mellékesen erősen hozzájárult az iszlám militarizmus kialakulásához, sztem.)"

  A keresztesháborúk nem fax volt, nem is e-mail, hanem az évszázadok óta tartó iszlám expanzióval szembeni vallási és katonai ellentámadás a Nyugat részéről. Rosszul szervezett és igen alacsony hatékonyságú ellentámadás, amelynek már a célja is elhibázott volt, mert vallási-ideológiai okokból mindenáron a Szentföldről akarták kiszorítani a muszlimokat, miközben a racionalitás azt diktálta volna, hogy Anatólia minél nagyobb részét foglalják vissza. Az iszlám militarizmus kialakulásához ez nem járult hozzá, az több, mint félezer évvel korábban alakult ki.

  "Amikor az első világháborúban egymásnak rohantak, szuronyt szegezve a csapatok és Isten nevét ordították az is vallási terrorizmus volt?"

  Nem. Jellemzően egyébként nem is kiabálták Isten nevét, legfeljebb végső elkeseredésükben. Vö. "Hej, szűzmáriám!" (Cseh Tamás-Bereményi Géza: Branyiszkó)

  "Ha én Isten nevét használom valamilyen indulati cselekménynél, az mi faxom?"

  Valószínűleg káromkodás.

  "Mondd, hogy nem vagy ennyire egysejtű."

  Komikus, hogy ez a végtelenül primitív és hisztérikus nick egysejtűzik le bárkit is.

Komment írásához