Nádas Péter kapta idén az Aegon-díjat

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. márc. 22., 12:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Világló részletek érdemelte ki a nívós elismerést.

Az idén tizenharmadik alkalommal átadott Aegon művészeti díj Magyarország legrangosabb, független, magánalapítású díja, az előző év legjelentősebb, magyar nyelven megjelent kortárs szépirodalmi alkotását ismeri el.

Az Aegon művészeti díj idei díjazottja Nádas Péter: Világló részletek című regénye, jelentették be ma délelőtt az Aegon-díj sajtótájékoztatóján – olvashattuk a remek hírt a litera.hu-n.

false

 

Fotó: Németh Dániel

„1300 oldalon áradó emlékezet: Nádas Péter monumentális műve, a Világló részletek sajátos emlékezettechnikával dolgozik, az író … bevésődött emlékképeiből – a »világló részletekből« – kiindulva először az álomfejtés módszerével fölidézi az eredeti élmény összetevőit, a hangokat, látványokat, szagokat, érzeteket és emóciókat, majd ezek alapján rekonstruálja, hogy mi történt, hol és mikor.”

„Áradó emlékezet és hosszú hallgatás – mindkettő díjat érhet: Parti Nagy és Nádas is esélyes az idei Aegon művészeti díjra. Összeállt a döntősök listája, megvan az idei tíz jelölt. Erős a líra és erősek a nők: 4:6 arányban versek és regények, női és férfi szerzők versenyéről szól az idei év. Átfogó, visszatekintő, összegző és gyűjteményes művek jellemzik a listát, izgalmas hősnők, önéletrajziság, és a közelmúlt eseményei lírában és nagyregényben is” – olvasható az Aegon művészeti díj kiadójának közleményében.

Nádas Péterrel mi is hosszan beszélgettünk a regényről, és elismerő kritikát is közöltünk róla.

A friss díjhoz pedig gratulálunk!

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. márc. 22., 12:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  szegedi789
  2018. március 22., csütörtök 14:46
  Igen, 2017-es év Világló részletekről szólt. Bár Tompa Andrea Omertáját se illik elfelejteni.

  (Februári Jelenkorban Takáts József izgalmas dolgokra jut a regény kapcsán (pl. realizmus visszatérésének trendje apropóján, vagy pontosabban azt vitatva.).
 2. 1
  rworse
  2018. március 22., csütörtök 14:22
  Hajrá.

Komment írásához