116 kiskatonát zárnak életük végéig börtönbe Törökországban

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. máj. 25., 14:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

És ez már egy enyhített ítélet.

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a török légierő 116 korábbi kadétját pénteken egy isztambuli bíróság a 2016. július 15-ei puccskísérlet után indított perben – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. A légierő isztambuli akadémiájának volt hallgatóit az alkotmányos rend megdöntésének kísérlete bűntettében találták vétkesnek.

Az Anadolu beszámolója szerint a pernek összesen 122 vádlottja volt. A pénteki döntések értelmében három egykori katonatisztet – egy repülőszázadost és két főhadnagyot – súlyosbított életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtottak. A három tiszt szándékos emberölési kísérletért további 45 év, a repülőszázados szándékos testi sértésért pedig ezeken felül még 19 év 6 hónap börtönbüntetést kapott. Három korábbi közlegényt felmentett a bíróság.

A 116 egykori tisztjelöltet eredetileg ugyancsak súlyosbított életfogytiglani börtönre ítélték – ami egy sor korlátozás révén tovább nehezíti az elítélt mindennapjait –, de a bíróság a tárgyalásokon tanúsított megbánás és jó magaviselet fényében enyhített a büntetésükön.

A török vezetés az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi hálózatát teszi felelőssé a hatalomátvételi incidensért. A hivatalos álláspont szerint a mozgalom tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami és a magánszférába, így a haderőbe és a katonatiszti iskolákba is. Gülen mindezt tagadja.

Kormánypárti tüntetők Fethullah Gülent ábrázoló figurát égetnek Isztambulban

Kormánypárti tüntetők Fethullah Gülent ábrázoló figurát égetnek Isztambulban

Fotó: Sedat Suna/MTI/EPA

Törökországban az elmúlt 22 hónap alatt több mint 159 ezer embert őrizetbe vettek, legalább 48 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-mozgalomhoz, és azon keresztül az összeesküvéshez. A rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak a katonai puccskísérlet résztvevőit sújtják, hanem a hálózat feltételezett tagjait és támogatóit is.

Az Anadolu legutóbbi – március eleji – összesítése alapján a 2016. július 15. után indult perekben eddig több mint 586 emberre szabtak ki vagy súlyosbított, vagy „hagyományos” életfogytiglani szabadságvesztést.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. máj. 25., 14:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2018. május 25., péntek 16:14
    erdőspéterkurvaanyád

Komment írásához