A Szkripal-ügy másik gyanúsítottjának is a legmagasabb kitüntetést adta Putyin

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. okt. 09., 16:54
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kiderült: magasan képezett, kitüntetett hírszerzők mérgezhették meg Szkripalt.

A Bellingcat nevű brit oknyomozó csoport a Novicsok katonai idegméreg-hatóanyaggal elkövetett márciusi merényletkísérlet mindkét gyanúsítottját azonosította. Két hete közölte, hogy vizsgálatai szerint a Ruszlan Bosirov névre kiállított útlevéllel utazó orosz állampolgár valójában Anatolij Vlagyimirovics Csepiga, az orosz katonai hírszerzés (GU) ezredese, akinek 2014-ben a legmagasabb orosz állami kitüntetést, az Orosz Föderáció Hőse címet adományozták.
Hétfő este az Alekszandr Petrov névre kiállított útlevelet használó másik gyanúsítottról írta meg, hogy Alekszandr Jevgenyjevics Miskin, a GU katonaorvosa. A Bellingcat által kedden közölt újabb részletek szerint Miskin is az Orosz Föderáció Hőse kitüntetés birtokosa.
A csoport szerint Miskin Szentpéterváron végezte el 2004-ben vagy 2005-ben az orosz fegyveres erők orvosi akadémiáját, azon a szakon, amelyen az orosz haditengerészet számára képeznek katonaorvosokat.
Az oknyomozó csoport azt is kiderítette, hogy Vlagyimir Putyin 2014 végén adományozta Miskinnek az Orosz Föderáció Hőse kitüntetést, a Bellingcat forrásai szerint vagy a Krímben végzett tevékenységéért, vagy olyan tevékenységért, amely valamilyen módon kötődött a 2014 elején Oroszországba menekített, Ukrajnában hazaárulással vádolt előző ukrán elnökhöz, Viktor Janukovicshoz.

 

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. okt. 09., 16:54
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2018. október 10., szerda 00:04
    Konteó konteó hátán szegény toronyórakedvelők ellen.

Komment írásához