A titkosszolga, aki megdöntötte a korrupt macedón rezsimet

szerző
Keller-Alánt Ákos, Borut Mekina
publikálva
2018. máj. 31., 17:28
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Három macedón titkosszolgálati dolgozó az elmúlt évtizedben több százezer illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetés anyagát szerezte meg. Az anyag végül 2015-ben került nyilvánosságra, s nagyban hozzájárult ahhoz, hogy tíz év után megbukjon a jobboldali Nikola Gruevszki autoriter és korrupt kormánya. Az egyik résztvevővel idézzük fel a történteket.

Magyar Narancs: Azt tudta, hogy 20 ezer ember több mint 600 ezer beszélgetését rögzítették?

Gyorgyi Lazarevszki: Eleinte fogalmam sem volt, hány embert érintettek az illegális lehallgatások. Amikor elkezdtük gyűjteni az anyagokat, magam is meglepődtem, hogy milyen sok embert hallgattak le. Azt is fontos megjegyezni, hogy ugyan 20 ezer ember érintettségéről beszélünk, de ez nem a valós szám, hiszen csak azon fájlok tartalmát ismerjük, amelyeket le tudtunk hívni a rendszerből. Azt nem tudjuk, hogy ez a lehallgatásoknak a 20 vagy inkább csak az 1 százaléka-e. Az biztos, hogy nem a teljes anyag, tehát még 20 ezernél is több emberről lehet szó. Ugyanakkor mi kifejezetten az illegális lehallgatásokra koncentráltunk, a rendszerben ugyanis könnyen el lehetett különíteni a legális és illegális lehallgatások anyagát.

MN: Mégis hogyan? Volt egy külön könyvtár a gépen, hogy „illegális lehallgatások”?

GYL: A lehallgatásokból leiratok készültek, ezeket pedig olyan emberek készítették, akiket teljesen más célból vettek fel. Sofőrként, titkárként vagy logisztikai területen dolgoztak hivatalosan, így könnyű volt elkülöníteni az ő munkájukat a rendszerben. Ők valószínűleg meg sem kapták a szükséges képzést, hiszen olyan eszközöket használtak, amelyek nem voltak ellátva a megfelelő védelemmel. A leiratokat például egyszerű wordben írták, s talán ki is nyomtatták pár példányban. Nyomtatás után pedig egysze­rűen törölték a fájlokat. Nekünk csak az automatikus mentéseket kellett letölteni, abból is a legnagyobb méretűt, hiszen az volt az utolsó verzió. Mivel kisebb helyet foglalnak, az SMS-ek és a leiratok letöltésével kezdtünk, később kezdtük csak kimenteni az audiofájlokat is, amelyek már titkosítva voltak. Rengeteg adatot töltöttünk le, civilek, újságírók, bírók, rendőrök, politikusok beszélgetéseit. Ráadásul nemcsak ellenzéki, de kormánypárti politikusokat is lehallgattak.

 

false

 

Fotó: Radovan Vujović

MN: Mi történt a választások után?

GYL: Maradt a felállás. Kosztovszki letöltötte, én kihoztam és rendszereztem az adatokat, Verusevszki pedig átnézte a tartalmukat. Mindvégig biztonságos csatornákon kommunikáltunk, gördülékenyen ment minden.

MN: Meddig?

GYL: Három évig. De idővel kezdett egyre kockázatosabbá válni a tevékenységünk. Ugyanakkor el is értünk arra a pontra, ahonnan már csak előrefelé lehetett menekülni. 2013-ban eljöttem a szolgálattól, mert megváltoztatták a rendszert, és többé nem tudtunk hozzáférni olyan könnyen a lehallgatások adataihoz, és úgy éreztük, már elegendő bizonyítékot gyűjtöttünk össze. Ironikus, hogy a legfontosabb anyagokhoz pont abban az időszakban jutottunk hozzá, amikor majdnem feladtuk. Gruevszki és az ő közvetlen környezete nem volt célpontja a lehallgatásoknak, de ők sok fontos kormányzati pozícióban lévő emberrel telefonáltak, akiket viszont lehallgattak, így néha még Gruevszki is felbukkan a beszélgetésekben. Az utolsó időszakban tehát arra koncentráltunk, hogy ezekből a felvételekből tudjunk minél többet összegyűjteni.

MN: Gruevszki tudott a lehallgatásokról?

GYL: Az ember teljesen másképp beszél, ha tudják, hogy lehallgatják. Gruevszki is így tett, nem mondott végig mondatokat, kódszavakat használt stb. Ha pedig tippelnem kellene, akkor azt mondanám, hogy a leiratokból egy példány hozzá került. Gyanítható tehát, hogy tudott a lehallgatásokról, de közvetlen bizonyítékunk nincs rá.

A teljes interjút a Magyar Narancs e heti számában olvashatja.

Magyar Narancs – Archívum részletes

Orbán Viktor embere lassan bekebelezi az országot, mára nincs olyan megye, ahol Mészáros Lőrincnek vagy a családjának ne lenne valamilyen érdekeltsége. Az országban közel száz helyen vannak jelen valamilyen formában a felcsúti milliárdos cégei, és külföldön is terjeszkedik. Térképen ábrázoljuk a magyar gazdasági csodát.

szerző
Keller-Alánt Ákos, Borut Mekina
publikálva
2018. máj. 31., 17:28
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  rworse
  2018. június 02., szombat 14:38
  Talán, ha Orbán nyílna meg... Oszt jónapot.
 2. 3
  rworse
  2018. június 02., szombat 14:37
  yoyo

  Persze, ez is igaz. Meg Hadházy példája is. Következmények nélküli ország.
 3. 2
  yoyo
  2018. június 02., szombat 04:38
  rworse, nem tudom, emlékszel-e még horváth "zöld dosszié" andrásra (persze). Lassan már a kutya nem emlékszik rá.
  Jobb helyeken a teljes rendszer alapokig dőlt volna, rosszabb helyeken a pacák önkezével lőtte volna szitává magát. Nálunk meg...
  Története minden esetleges vallomástevő számára elrettentő péda.
 4. 1
  rworse
  2018. május 31., csütörtök 22:33
  Várom már végre a magyar pentitókat. Hiába.

Komment írásához