A volt katalán elnök visszatér Belgiumba

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. júl. 25., 13:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Onnan folytatja majd politikai tevékenységét, bár Európa más országaiba is kapott meghívásokat.

Elhagyja Németországot a hétvégén Carles Puigdemont volt katalán elnök, és visszatér Belgiumba, közölte a politikus egy szerdai berlini sajtótájékoztatón.

A katalán függetlenségpárti vezető közölte, hogy a jövőben Belgiumból folytatja politikai tevékenységét. Elárulta, hogy Németországban több helyre hívták, és Európa más országaiba is kapott meghívásokat, amelyeknek lehetőségeihez mérten igyekszik majd eleget tenni. „Nem tudom, hogy húsz évet kell-e várnom, hogy újra betehessem a lábam Spanyolországba, de biztos, hogy nem fogok húsz évet várni, hogy betegyem a lábam Katalóniába” – mondta a sajtótájékoztatóján Puigdemont.

false

 

Fotó: MTI/EPA/Omer Messinger

A volt katalán elnököt a Katalóniában tavaly októberben tartott, alkotmányellenes népszavazás miatt körözik a spanyol hatóságok. A népszavazást követően Madrid feloszlatta a katalán regionális parlamentet és leváltotta a katalán kormányt, de az új választások után ismét függetlenségpárti kormány alakult az autonóm tartományban. A spanyol főügyészség lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt kezdeményezte büntetőeljárás megindítását a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen.

Puigdemont minden vádat tagad, és több társával Belgiumba menekült a spanyol igazságszolgáltatás elől, amely azonban európai elfogatóparancsot adott ki ellenük. A volt elnököt ez alapján vették őrizetbe négy hónappal ezelőtt Németországban, ahol a bíróság két héttel ezelőtt úgy döntött, hogy lázadás miatt nem lehet kiadni Spanyolországnak, de a hűtlen kezelés vádja miatt igen. Azóta a spanyol hatóságok visszavonták a volt elnök ellen kiadott európai elfogatóparancsot, és így Carles Puigdemontot nem fenyegeti őrizetbe vétel Spanyolországon kívül.

(MTI)

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. júl. 25., 13:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához