Áll a bál Olaszországban, mert az államfő megvétózta az új pénzügyminiszter-jelöltet

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 27., 15:44
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nem valami magnifico a helyzet Rómában.

„Az olasz államfő vagy elfogadja a Liga pénzügyminiszter-jelöltjét vagy ismét választásokat kell tartani” – üzente Matteo Salvini, a Liga vezetője az olasz kormányalakítás 84. napján.

A kormányra készülő pártok és az államfő közötti alkudozás intézményes válsággá nőtte ki magát az országban. Bár az olasz államfők a múltban gyakran mondtak nemet egyes miniszterjelöltekre, például büntetett előéletük miatt, de

ez az első alkalom, hogy az elnök politikai okokból helyezkedik szembe a kormányra készülő pártokkal.

Sajtóértesülések szerint a politikában teljesen járatlan, a választók előtt ismeretlen egyetemi tanár, Giuseppe Conte miniszterelnök-jelölt vasárnap késő délután készül bemutatni a kormánytagok végleges névsorát Sergio Mattarella államfő. Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője szombat este kijelentette, „vagy 24 órán belül lezárják a kormányalakítást vagy felesleges tovább egyeztetni”.

Matteo Salvini pedig egyenesen ultimátumot fogalmazott meg: vagy elfogadja az államfő a péntügyminiszter-jelölt Paolo Savonát vagy újabb választásokat kell tartani.

Giuseppe Conte miniszterelnök-jelölt integet

Giuseppe Conte miniszterelnök-jelölt integet

Fotó: MTI


Az Öt Csillag Mozgalom és a Liga kormányfőjelöltje szerdán fogadta el a kormányalakítási megbízatást. A Giuseppe Contéval tartott első találkozóján Sergio Mattarella azonban fenntartásait fejezte ki bizonyos miniszterjelöltek esetében, elsősorban a 81 éves közgazdász Paolo Savona miatt, aki nem támogatja Olaszország euróövezeti tagságát. Savona legutolsó könyvében az Európai Uniót a hatalomra éhes Németország eszközének nevezi, amely az európai pénzügyi politikával veri béklyóba a többi tagállamot.

Giuseppe Conte és az államfő pénteken informális találkozót tartott, de Sergio Mattarella nem engedett a Paolo Savonával szembeni vétóból. Az államfő az olasz alkotmány 92. cikkére hivatkozik, amely szerint a köztársasági elnök nevezi ki a miniszterelnököt és utóbbi javaslata alapján a minisztereket is. A miniszterelnök-jelölt javaslatai nem kötelező érvényűek, az államfő feladata az alkotmány értelmében garanciák biztosítása: például a külügyminiszter esetében, hogy a békét tartsa szem előtt, a mindenkori szövetségesekkel szembeni kapcsolatokat fenntartsa, biztosítsa az európai politikai egységet.

Ha Giuseppe Conte és Sergio Mattarella következő és egyben utolsó egyeztetésén nem sikerül megoldást találni, az államfő szakértői kormányt állíthat fel, amely nagyon rövid ideig, az újabb választásokig vezetheti Olaszországot.

Felmérések szerint újabb választások esetén a Liga és az M5S jelentősen növelheti támogatottságát.

A március 4-én tartott választásokon a szavazatok 37 százalékával győztes jobboldali koalíciót a Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI), a Matteo Salvini vezette Északi Liga és a Giorgia Meloni irányította Olasz Testvérek (FdI) alkotja más kisebb pártokkal együtt. Ezen belül a Liga szerepelt a legjobban, 18 százalékos eredménnyel. A Ligához hasonlóan szintén populista és euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom a voksok több mint 32 százalékát gyűjtötte be.

(via MTI)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 27., 15:44
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    Nonemart
    2018. május 27., 17:37
    Egy nyilvánvalóan buggyant, önálló vélemény alkotására képtelen embert nem lehet kinevezni - még a fasizmus hazájában sem ! Ehhez Magyarországra kell jönni !

Komment írásához