Az Európai Néppárt egyes tagjai sem bánnák, ha a Sargentini-jelentésről szóló szavazás miatt végre kizárnák Orbán Viktor pártját

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 08., 13:38
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Többek szerint közeleg a pillanat, hogy a pártcsalád búcsút vegyen a Fidesztől, míg a többség egyelőre kivár.

Az Európai Néppárt (EPP) több nemzeti delegációja abban bízik, hogy a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló különjelentés, vagyis a Sargentini-jelentés jövő heti európai parlamenti szavazása után meglesz a szükséges többség a jobbközép erőket összefogó pártcsaládon belül a Fidesz kizárására – írja a Politico.

A Politico arról számolt be, hogy az EPP-ben továbbra is vannak törekvések a magyar kormánypárt kizárására, de a többség egyelőre kivárja, mit fog mondani Orbán Viktor miniszterelnök a Sargentini-jelentés keddi vitáján, és arra hogyan fog reagálni Manfred Weber frakcióvezető. A kérdés, hogy milyen széles a néppárt ernyője, mely pártok férnek be alá és melyek nem, a jövő héten rendkívül aktuálissá válik.

Csak hét percig beszélhet és csak egyszer szólalhat fel Orbán a jövő heti EP-vitán

Hogy lesz ebből szabadságharc?

A szakértők szerint a pártcsaládon belüli bármilyen törés messzemenő következményekkel járna a 2019-es EP-választások előtt, és a rivális erők malmára hajthatná a vizet. Ez a politikai realitás a magyarázata annak, miért vallottak kudarcot a Fidesz kizárására irányuló eddigi törekvések, az ugyanis talán azt eredményezné, hogy a következő ciklusban az EPP elveszíti a legerősebb frakciónak kijáró előnyöket.

Egyes tagpártok eddig is elfogadhatatlannak tartották a magyar kormány tevékenységét, ők abban reménykednek, hogy a jövő heti szavazással eljön végre a pillanat, amikor meglesz a kellő támogatottsága a Fidesz kizárásának, ez azonban a Politico szerint közel sem egyértelmű.

Manfred Weber a status quo megőrzésének pártján van, mivel szerinte ez az egyetlen módja Orbán Viktor "kordában tartásának" – írja a lap.

Weber nemrég telefonon beszélt Orbánnal, és egyértelművé tette: "nem segítenek neki, ha a magyar miniszterelnök sem segít nekik" – közölte egy névtelenséget kérő illetékes.

Miközben korábban számos nemzeti delegáció ellenérzéseit fejezte ki a Fidesz EPP-tagságával kapcsolatosan, a Politico megkeresésére ezúttal mindössze két tagpárt erősítette meg, hogy támogatnák a jelenlegi kizárási törekvéseket, a többség még kivár.

 

Szájer József a Somogy megyei Kötcsén, a Polgári Piknik előtt újságírói kérdésre úgy fogalmazott, az Európai Parlament bosszúra készül Magyarország ellen. Az EP-képviselő a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló Sargentini-jelentés keddi brüsszeli vitájára utalva elmondta, "az Európai Néppártban többféle álláspont van, amelyet a jövő héten alakítanak ki teljesen". Lesznek a néppártban is, akik nem velünk szavaznak – jegyezte meg Szájer.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 08., 13:38
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2018. szeptember 08., szombat 16:54
    Soros sakáljai támadják Orbánt - írja a jó újság.

Komment írásához