Az izraeliek vasútállomást neveznének el Trumpról

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 27., 13:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az állomást a Siratófal alá tervezik.

Az amerikai elnök csak pár hete ismerte el Jeruzsálemet Izrael fővárosának, az izraeliek máris elneveztek róla egy parkot, és most a Tel-Aviv–Jeruzsálem gyorsvasút egyik állomása is az ő nevét kapná – írja az Index.

Megtörtént: Donald Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának

És ezzel meg is nyitott egy új konfliktuskutat az amerikai elnök. Számtalan tiltakozás ellenére pár perce Washingtonban Donald Trump bejelentette: az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként, és rendelkezett arról is, hogy az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezzék át. A döntés ellen nyilvánvalóan hamar reakció fog érkezni palesztin, illetve arab részről.

Yisrael Katz izraeli miniszter szerint Trump történelmi és bátor tettet hajtott végre, ezért megérdemli, hogy a Siratófalnál épülő állomás az elnök nevét viselje. A tervek szerint a gyorsvasút 700 millió dollárból épülne, és részben a föld alatt közlekedne.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. dec. 27., 13:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 15
  rworse
  2017. december 28., csütörtök 21:34
  13

  Dehogy.
 2. 14
  tiszapolgári
  2017. december 28., csütörtök 18:37
  10 rworse

  A korridor öngyilkosság lenne. Amennyire én tudom, az eredeti határok védhetetlenné tették Izrael legsűrűbben lakott területeit, egy összehangolt támadás a képzeletbeli Jeruzsálem–Tel-Aviv-tengely mentén órák alatt kettévághatta volna az országot. Nem a hódítás, hanem az életben maradás miatt kellett elfoglalni a vitatott területeket.
  Osztom az izraeliek véleményét, miszerint a permanens békemegállapodások csak átmeneti nyugalmat hoztak, és kritikátlanul elfogadom azt az izraeli álláspontot, hogy az arab világ nem mondott le Izrael megsemmisítéséről. Izrael nem hódító ország, ahogyan a zsidó vallás sem térítő, egyedüliként az összes vallás közül.
  Netanyahu nem Orbán.
 3. 13
  tiszapolgári
  2017. december 28., csütörtök 18:12
  12

  De.
 4. 12
  rworse
  2017. december 28., csütörtök 18:06
  Cyrano

  Egyáltalán nem bízom az ENSZ-ben, ami mára szvsz egy kiüresedett, tehetetlen sóhivatallá vált. :)
 5. 11
  Cyrano
  2017. december 28., csütörtök 17:41
  Kedvelem rworse, hogy milyen naivan bízol az ENSZ-ben, ami mára szvsz egy kiüresedett, tehetetlen sóhivatallá vált.
 6. 10
  rworse
  2017. december 28., csütörtök 14:00
  tiszapolgári

  Tudom, hogy nincs kedved a témában az ilyen elemzésekhez, az alábbi (önismétlés) elolvasása is fakultatív, szabadon választott.

  Továbbra is megengedvén, hogy a zsidók által akkor egyébként kitörő örömmel aláírt 1947-es ENSZ egyezményben meghúzott határok nem voltak éppen a legszerencsésebbek, ugyebár továbbra is hangsúlyozom, ahhoz, hogy Izrael tárgyalóképessé váljon a környezetével, vissza kellene vonulnia kb. az 1947-es határai mögé, és onnan kéne tárgyalniuk a határok értelmesebb, méltányosabb átrendezéséről, például arról, hogy Nyugat-Jeruzsálem Izraelé legyen (így értelemszerűen akár fővárosa is), hozzá vezető korridorral. A tárgyalások idejére ENSZ békefenntartók ellenőriznék a jogtalanul létrehozott zsidó telepeket, amelyek aztán aszerint kerülnének kiürítésre vagy maradnának meg, ahogy az egyezmény értelmesebb határokat húzna meg, illetve mindenképpen jogot - és területet - kell biztosítani Izrael számára az északi vízkészletekhez. Az érintett arab országok zöme már nem tagadja Izrael jogosságát, ha Izrael megtenné a kellő gesztusokat az ENSZ biztonsági felügyelete mellett, akkor jó eséllyel a palesztinok is hajlandóak lennének az egyezményes határátrendezésre, már csak azért is, mert nekik is érdekük, hogy összefüggő területből álljon az országuk. Lásd, múltkor leírtam, hogy hogyan kéne megrajzolni a térképet, hogy utána mindenki örülhessen és a saját farkával játszhasson, ne a máséval. Most azonban Izrael hódítóként van jelen bizonyos területeken, és attól mert kimondja rájuk, hogy einstand, és ebbe még néhány buffó feketebohócot is sikerül bevonnia, még nem lesz az övé - persze, mivel Izrael erősebb mint Palesztina, lehet, hogy az erőpolitika előbb-utóbb eléri az einstandot, de béke így nem lesz, Izrael továbbra is a semmi ágán fog függeni, ha MÉLTÁNYOSAN meg nem egyezik Palesztinával. Sajnos most már Izraelben is sikerült sokakat behülyíteni az ottani NER-be - mert igen, továbbra is fenntartom, Netanyjahu is egy "orbánviktor".
 7. 9
  tiszapolgári
  2017. december 28., csütörtök 10:07
  Cheyenne

  Hogyhogy most kifelejtetted Kertész Imre kitüntetését? Remekül passzolna ide.
 8. 8
  tiszapolgári
  2017. december 28., csütörtök 09:29
  A park és a megálló is jelzésértékű.
  A New York-i Central Parkban gyakoriak a bűncselekmények, Magyarországon pedig a szexuális zaklatások egy része a buszmegállókban és vasútállomásokon történik.
 9. 7
  Cheyenne
  2017. december 28., csütörtök 08:27
  Ez beszarás!!!
  Ahogy Jahve-Elohim tengely a zsidó üdvtörténetbe emeli Donaldot: Ő egy megálló a zsidóknak Messiásukhoz vezető útján..

  Hibátlan.
 10. 6
  rworse
  2017. december 27., szerda 18:16
  Azért az nem lehet véletlen, hogy egy park-ot és egy megálló-t neveznek el az elszabadult, fékezhetetlen agyvelejűről.

Komment írásához