Az olasz belügyminiszter Orbánnal változtatná meg az EU-t

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 05., 10:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Formálódik a populista tengely Európában, pont az Európa Parlamenti választások előtt.

Matteo Salvini a szélsőjobboldali Lega titkára lett az új, populista kormány belügyminisztere Olaszországban. Salvini hétfőn a Róma melletti Fuimicinoban tartott gyűlésén arról beszélt, hogy épp aznap hívta őt telefonon Orbán Viktor. „Hosszú és szívélyes telefonbeszélgetést folytattam a magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral, akivel

együtt fogok dolgozni, hogy megváltoztassuk az Európai Unió szabályait.“

Ennek első lépése lehet, hogy Olaszország is nemmel fog szavazni kedden arra a bolgár javaslatra, mely módosítana azon a Dublini Egyezményen, mely jelenleg szabályozza az Európába érkező menekültek elosztását. Korábban a magyar kormány is kijelentette, hogy nemmel fog szavazni a javaslatra.

Salvini már a választások előtt is arról beszélt, hogy szigorítani kell az uniós bevándorláspolitikán, belügyminiszterként pedig azt mondta, nem hagyja, hogy Szicília legyen Európa menekülttábora. Steve Bannon, Donald Trump tanácsadója egyébként nem sokkal az előtt konzultált Salvinivel mielőtt Budapestre látogatott volna, ahol Orbán Viktorral is találkozott a Parlamentben.

Ráadásul Orbán szlovéniai barátja, Janez Janša is megnyerte a hétvégi szlovén választásokat, bár az még kérdéses, hogy kormányt tud-e alakítani, hiszen nincs meg az ahhoz szükséges többsége.

Nyugatabbra viszont nem áll ennyire jól Orbán szénája. A német jobboldali CDU után a holland CDA egy képviselője is felvetette, hogy ki kellene zárni a Fideszt az Európai Néppártból, ha a magyar kormány átlép bizonyos vörös vonalakat.

A Fidesz erre azt írta közleményében,

a Fidesz visszautasítja a CDA hazugságait és felszólítjuk a holland párt vezetését, hogy kérjen bocsánatot. Amíg ez nem történik meg, felfüggesztünk minden kapcsolatot a CDA-val és megvonjuk támogatásunkat a párt jelöltjeitől.

A CDA erre annyit reagált, hogy a Fidesz kizárására egy képviselőjük utalt csak, egy holland párt kongresszusán pedig természetes, hogy minden tag felszólalhat, és elmondhatja véleményét. Ez a fajta demokratikus hozzáállás pedig pártjuk egyik olyan értéke, amit nagyra tartanak, és emiatt nem hajlandók elnézést kérni a Fidesztől, írta a CDA közleményében.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 05., 10:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  sentinel53
  2018. június 05., kedd 16:59
  "Olaszország azt akarja, hogy az Európai Unióba érkező menedékkérőket automatikus és kötelező módon osszák szét a tagállamok között" Giuseppe Conte kormányfő. Akkor eldönhetnék végre mi is az igaz, lesz-e elosztás , vagy nem! Ezek is a G féle pávatáncot járják.
 2. 2
  rworse
  2018. június 05., kedd 14:21
  erdőspéterkurvaanyád
 3. 1
  sachs
  2018. június 05., kedd 11:35
  Vezető szerepere tör az EU-ban, egyúttal fel is bomlasztja. Akkor miben is lesz vezető?

  Nagy egyetértésben megalakítják a nacionalista internacionálét, aztán ha kész van, majd lehet hadat üzennek egymásnak.

  Akárhonnan nézem, ritkanagyfasz.

Komment írásához