Egyre többen tüntetnének Putyin ellen

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 10., 20:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Egyre kevésbé tetszik nekik a rendszer.

Az orosz szavazók öt hónappal ezelőtt negyedszer is felhatalmazást adtak Vlagyimir Putyinnak az ország vezetésére, de azóta nagyot fordult a közhangulat.

Az elmúlt hetekben legalábbis több olyan közvélemény-kutatás is napvilágot látott, amely arra utal, hogy az oroszoknak immáron nincs kedvük ahhoz, hogy utálják a Nyugatot, úgy gondolják, hogy rossz irányba mennek a dolgok az országban, és készek arra is, hogy elégedetlenségüknek demonstrációkon adjanak hangot – írja a napi.hu.
A független Levada intézet július közepén készült felmérése szerint többen vélekednek pozitívan az USA-ról, mint negatívan. Ez először fordul elő azóta, hogy Oroszország 2014 februárjában bekebelezte a Krím félszigetet. A hangulatváltozás meglehetősen hirtelen, hiszen májusban még csak 21 százalék vélekedett pozitívan az USA-ról, ami két hónap alatt 43 százalékra ugrott. De az Európai Uniót negatívan megítélők aránya is nagyot változott: 55 százalékról 38 százalékra zuhant.
2014 óta először jött ki az az eredmény is, hogy az oroszok kevesebb mint fele szerint mennek jó irányba a dolgok az országban. És a tiltakozásoktól idegenkedő emberek hirtelen nyitottabbá váltak az ilyen típusú véleménynyilvánításra. A Levadának nyilatkozva 41 százalékuk mondta azt, hogy fontolgatja a demonstrációt gazdasági okok miatt. Négy hónappal ezelőtt még csupán 17 százalék volt ez az arány. Az elégedetlenséget a nyugdíjkorhatár felemelésének terve erősítette fel. Emiatt több ezren tiltakoztak júliusban. Összességében három hónap alatt négyszeresére, 23 százalékra nőtt azok aránya, akik készek részt venni politikai tüntetéseken.
Putyin népszerűségi indexe 2013 óta nem látott mélységben van: az oroszok majdnem harmada szerint ideje lenne távoznia a hatalomból.
szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 10., 20:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  rworse
  2018. augusztus 11., szombat 11:21
  2

  Van.
 2. 2
  tiszapolgári
  2018. augusztus 11., szombat 09:04
  Vajon az Éjjeli Farkasok motorosklub mit szól ehhez a változáshoz? Van-e rá válaszuk és konkrét cselekvési tervük?
 3. 1
  rworse
  2018. augusztus 10., péntek 21:33
  No hát, ha olvassa valaki az oroszok közül a Narancsot, továbbítsa a honfitársainak a hírt, hogy a Nyugaton is van ám nyugdíjkorhatár-emelés, ha növekszik az átlagéletkor és eltolódik a korfa az idősek felé! Nem ezért kell szeretni vagy nem szeretni a keleti zsarnokot! Hülyegyerekek! (Lásd még magyarok, dettó.)

Komment írásához