Más lesz holnaptól a lutri Svájcban: csak az alpesi kaszinósok kaszálhatnak majd

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 10., 15:35
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Korlátoznák a kereskedelmi bankokat, és előnyben részesítenék a helyi kaszinókat.

Két népszavazást tartanak vasárnap Svájcban: az egyik a monetáris rendszer reformjáról szól, a másik arról a javaslatról, miszerint feltételekhez kötnék az online szerencsejátékot.

A monetáris rendszer reformját kezdeményezők azt akarják elérni, hogy szűnjön meg a kereskedelmi bankok pénzteremtési joga, így az kizárólag jegybanki monopólium lenne. Így védenék a javaslattevők a svájci gazdaságot az esetleges majdani pénzügyi válságoktól.

A német és svájci közgazdászok által kidolgozott terv szerint a bankoknak megtiltanák az ún. rendkívüli pénzkihelyezést, mert a jegybank lenne az egyetlen intézmény, amely pénzt teremthetne. A javaslat szerint a kereskedelmi bankok a jövőben csak annyit helyezhetnének ki, amennyit a jegybanktól, más hitelnyújtótól kapnának, illetve lehetőség nyílna a betétek felhasználására.

A javaslattevők egy 1891-es törvényre hivatkoznak.

Az elképzelésnek finoman szólva nincs nagy támogatottsága, Svájc valamennyi vezető pártja ellenzi a javaslatot, akárcsak a cégek és a bankok.

Thomas Jordan, a svájci központi bank elnöke szerint a népszavazásra feltett javaslat veszélyezteti a svájci hitelrendszert, továbbá nem jó sem a hitelfelvevőknek, sem azoknak, akik megtakarítanak.

Az előzetes felmérések szerint a szavazók többsége elveti majd a javaslatot.

Az online szerencsejáték kérdését illetően a megkérdezettek többsége támogatja a javaslatot, hogy a svájci kaszinók online szerencsejátékot is űzhessenek, de ezt megtiltanák minden olyan külföldi online működtetőnek, amelynek nincs bejegyzett működési engedélye Svájcban. A kormány szerint a javasolt változtatással a szerencsejátékokat működtető cégek Svájcban adóznának, és az így befolyó pénzt a köz javára lehetne fordítani.

(MTI)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 10., 15:35
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához