Csak sikerül megállítani Brüsszelt: hivatalosan is bejelentették, hogy kevesebb pénzt küldenének Magyarországra

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 01., 15:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Úgy tűnik, kevesebb forrás jut majd a mezőgazdasági támogatásokra.

Magyarország számára a korábbiaknál 5 százalékkal kevesebb, 11,7 milliárd euró (3700 milliárd forint) mezőgazdasági támogatást irányoz elő az Európai Bizottság (EB) a 2021–2027-es időszakra vonatkozó uniós költségvetésről szóló javaslatában – jelentették be pénteken Brüsszelben.

Az EB május elején bemutatott javaslata értelmében az EU következő többéves költségvetése 2018-as árakon összesen 1135 milliárd euró kötelezettségvállalást tenne lehetővé, ebből 365 milliárd eurót fordítanának az unió közös agrárpolitikájára (KAP), ami kevesebb, mint a 2014–2020-as időszakban volt. A közvetlen kifizetésekre 265 milliárd eurót, piactámogató intézkedésekre 20 milliárdot, vidékfejlesztésre 79 milliárdot fordítanának. Ehhez hozzájön még 10 milliárd euró a Horizont Európa kutatási és innovációs program keretében.

Az is kiderült, hogy a termelőknek nyújtott közvetlen kifizetések összege 60 ezer euró felett csökkenni fog, a kifizetésekre gazdaságonként 100 ezer eurós felső határ fog vonatkozni. A kis és közepes méretű gazdaságok nagyobb hektáronkénti támogatásban fognak részesülni. A tagországoknak pedig közvetlen kifizetéseik legalább 2 százalékával a fiatal termelők indulását kell majd segíteniük.

Az új KAP keretében a mostaninál szigorúbb környezeti és klímapolitikai célkitűzéseket fognak megkövetelni a termelőktől, amelyeket kötelező, illetve ösztönzőkön alapuló intézkedésekkel kívánnak elérni. Ezen követelmények a közvetlen kifizetések előfeltételét fogják képezni. A vidékfejlesztésre szánt tagállami forrásoknak pedig legkevesebb 30 százalékát környezeti és klímapolitikai intézkedésekre kell majd fordítani.

Ha az össztámogatást nézzük, akkor a mezőgazdaságnál bejelentett 5 százalékos csökkenésnél jóval nagyobb arányú zuhanás várható: még az is benne van a pakliban, hogy az uniós támogatások negyedét bukhatja a magyar kormány.

Meglepetés: Orbán nem örül, hogy kevesebb pénzt adna az EU a játszadozásaira

Varga Mihály tolmácsolta a kormány véleményét az uniós költségvetés tervezetével kapcsolatban. Magyarország megérti, hogy az Egyesült Királyság mint az egyik legnagyobb befizető kilépése miatt csökken az Európai Unió költségvetése, de nem értünk egyet azzal, hogy a csökkentés a kohéziós és agrárpolitikai források megkurtításával történjen – ezt mondta Varga Mihály pénzügyminiszter, miután csütörtökön találkozott Margrethe Vestager versenypolitikai biztossal.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 01., 15:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  Cyrano
  2018. június 02., szombat 16:51
  rworse, nem azt mondtam, hogy sikerül is nekik, de most már legalább "próbálja megakadályozni". Eddig ennyit sem tettek. Lassan ébredeznek.:(
 2. 6
  rworse
  2018. június 02., szombat 14:29
  Cyrano
  "A kis és közepes méretű gazdaságok nagyobb hektáronkénti támogatásban fognak részesülni."

  És lesznek a korábbi nagygazdaságokból azonnal kisméretű gazdaságok. Strómanból nincs hiány. Kilencéves gyerekek is már príma strómanok tudnak lenni, láthatjuk.
 3. 5
  Cyrano
  2018. június 02., szombat 14:21
  Rumata: felfogtam, elég régen. (Elég sokszor el is mondtam, hogy a magyar paraszt földéhsége a mez.gazd. tragédiája. Mert mind azt hiszi 3-5 hold földdel boldogulni fog.)
  A történet viszont most nem erről szól.
  Hanem arról, hogy az Unió próbálja megakadályozni, hogy a Mészáros, Csányi, Simicska féle nagybirtokosok (akik maximum bukfencet vetnek a földjükön) további Uniós pénzeket szivattyúzzanak ki.
 4. 4
  Rumata
  2018. június 02., szombat 11:54
  #1 Yoyo:

  Ne nézd hülyének a magyar embereket, Yoyo.

  Nem annak drukkolunk, hanem csak rettegünk attól, hogy az Unió kevesebbet fog adni felzárkóztatásra.

  Tehát nem azt mondjuk, hogy "jaj de jó hogy az Unió csökkenti a támogatásokat".

  Hanem azt mondjuk, hogy "ugye megmondtuk, hogy az Unió csökkenteni fogja a támogatásokat".

  Amennyire én emlékszem, egyedül a Fidesz volt olyan nemzetellenes szar, hogy az Európai Parlamenttől azt követelte, hogy ne adjon támogatást Magyarországnak, amíg Gyurcsány van kormányon.

  Én úgy emlékszem, hogy a baloldal csak azt követelte, hogy az Unió ellenőrizze szigorúbban az uniós pénzek felhasználását, és ne térítse meg a kormány által megelőlegezett szabálytalan kifizetéseket.
 5. 3
  Rumata
  2018. június 02., szombat 11:44
  #2 Cyrano:


  "A közvetlen kifizetésekre 265 milliárd eurót, piactámogató intézkedésekre 20 milliárdot, vidékfejlesztésre 79 milliárdot fordítanának."

  Na ez a hülyeség.

  Ha kizárólag vidékfejlesztésre (a vidéki infrastruktúra fejlesztésére) fordítanák a pénzt, akkor fel se merülhetne, hogy ingyenélőknek jut a támogatás.

  A törpegazdaságok támogatása pedig már eleve baromság, mivel a mezőgazdaságban a gazdaságos üzemméret a nagygazdaságok szintjén van.

  A kisgazdaságokban sem a pénzügyi, sem a műszaki, sem pedig a szakmai feltételek nem biztosíthatók a versenyképes gazdálkodáshoz.

  A magyar mezőgazdaság ezeréves történetében mindig is a nagygazdaságok voltak versenyképesek.

  Ahol Európában sikeres a mezőgazdaság (Dánia, Hollandia), ott most is nagygazdaságok működnek.
  És még azok is csak azért versenyképesek, mert saját tároló, feldolgozó és értékesítő vertikummal rendelkeznek.

  Fel kéne fogni végre, hogy a mezőgazdasági alapanyagtermelés önmagában nem versenyképes, hanem csak az élelmiszeripari vertikumban elért nyereség egy részének visszaforgatása esetén tud versenyképessé válni.

  Tehát hatalmas baromság a kispegazdaságokat erőltetni, amelyeket már egy rosszabb időjárású év is csődbe juttathat.
 6. 2
  Cyrano
  2018. június 01., péntek 19:41
  Tévedsz yoyo, ez most nekik is fájni fog.
  Itt van feketén-fehéren:
  "Az is kiderült, hogy a termelőknek nyújtott közvetlen kifizetések összege 60 ezer euró felett csökkenni fog, a kifizetésekre gazdaságonként 100 ezer eurós felső határ fog vonatkozni. A kis és közepes méretű gazdaságok nagyobb hektáronkénti támogatásban fognak részesülni."
  Nem azért vásárolták fel a fél országot, mert olyan remek mezőgazdák, hanem a támogatásért.
  Most viszont annak nagy része nem jut el hozzájuk.
  Ha a beruházások ellenőrzését is átvenné az EU, az lenne az igazi csapás Orbánéknak.
 7. 1
  yoyo
  2018. június 01., péntek 17:57
  "még az is benne van a pakliban, hogy az uniós támogatások negyedét"

  tejóég....
  és a sok nyomorult szorítja a hüvelykujját, behúnyt szemmel, suttogva fohászkodik, hogy igen, vegyék el az uniós pénzeket, de szar lesz majd orbánnak.

  Nem, édeskéim, nem neki lesz szar, tessék má felfogni.
  Egy ázsiai önkényuralomban nincs közgazdaságtan, a nyomor korlátlanul növelhető, de a legágrólszakadtabb ország is képes kitermelni a fényűzésre valót.
  És ne tessék számonkérhetőséget vizionálni, nem lesz számonkérve semmi.

Komment írásához