Denevérek miatt nem találkozhatnak szüleikkel a kimentett thai fiúk

szerző
MTI
publikálva
2018. júl. 10., 13:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Denevérek terjesztette fertőzések miatt nem találkozhatnak szüleikkel a kimentett thai gyerekek.

Denevérek terjesztette fertőző betegségek miatt szükséges kórházban kivizsgálni és egy időre karanténban tartani a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerből kimentett fiúkat – járt utána a LiveScience tudományos portál.

A thaiföldi barlangból kedd délig kilenc fiút mentettek ki. Mielőtt hazamehetnének, kórházba viszik őket, ahol az orvosoknak meg kell bizonyosodniuk arról, nem kaptak-e el fertőző betegségeket, amíg a föld alatt voltak.

A barlangok a baktériumok és vírusok „Petri-csészéi” – mondta a lapnak Amesh Adalja, a baltimore-i Johns Hopkins egészségügyi központ kutatója. – A legtöbb aggodalomra a barlangban élő denevérek adnak okot, amelyek sok fertőző betegséget, többek között veszettséget közvetítenek. Nemcsak maguk az állatok veszélyesek, hanem az ürülékük is, ami barlangszerte megtalálható.

Azt viszont nem tudják, hogy voltak-e denevérek ott, ahol a 12 fiú és edzőjük tartózkodott, bár a legtöbb barlangban élnek kisebb-nagyobb kolóniák. Ha azonban az orvosokban azt gyanítják, hogy kapcsolatba kerültek a szárnyas emlősökkel, akkor valószínűleg védőoltást kapnak, hogy a veszettség kialakulását megakadályozzák.

Bizonyos gombák is előszeretettel tenyésznek denevérürülékben. Spóráik belélegzése gombás tüdőgyulladást, hisztoplazmózist okozhat. A gombás fertőzés tünetei talán nem is jelentkeznek a kórházban, csak a gyerekek későbbi élete során. Vannak esetek, amikor hónapokig, évekig lappang a kór és nem betegíti meg az embert, hacsak immunrendszeri problémája nem adódik” – mondta Adalja, aki szerint aggodalomra adhat okot a leptospirózis nevű bakteriális fertőzés is, ami tüdővérzést és agyhártyagyulladást is okozhat.

A kutató szerint azonban kevésbé egzotikus gondok is adódhatnak: lehetnek gyomor-bél rendszeri problémák a barlangi higiéniás körülmények miatt, a bőrsérüléseik szintén elfertőződhetnek.

Az ifjúsági focicsapat tagjai edzőjükkel június 23-án tűntek el a Bangkoktól ezer kilométerre északra fekvő barlangrendszerben. Csodával határos módon élve találták meg őket, kimentésük vasárnap kezdődött meg.

FRISSÍTÉS: Magyar idő szerint kedd délutánra kihozták az utolsó négy gyereket és az edzőt is a barlangból.

 


szerző
MTI
publikálva
2018. júl. 10., 13:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 8
  rworse
  2018. július 11., szerda 18:58
  Eközben a Déli-sarkon...
 2. 7
  tiszapolgári
  2018. július 11., szerda 12:17
  A filmben lesz egy érzelmes jelenet, az elcsüggedt fiúknak az edző Puskás Ferencről és a magyar Aranycsapatról kezd el mesélni, az 53-os londoni meccsnél a fiúk szeme megtelik könnyel, és megfogadják, hogy ha törik, ha szakad, kijutnak innen. A denevérek fejvesztve menekülnek.
 3. 6
  rworse
  2018. július 11., szerda 11:11
  Barlangban miért nem volt még túlélős valóságshow? Vagy volt már?
 4. 5
  rworse
  2018. július 11., szerda 11:07
  tiszapolgári

  A legelső hírnél a legelső kommentem az volt: "Ebből film lesz."
  Az alapötlet (Lost in a Cave) alapján később esetleg sorozat is. Vegyítve a chilei bányászokkal és hasonlók. Valamint denevérek-vámpírok-pandémia...
 5. 4
  tiszapolgári
  2018. július 11., szerda 07:46
  rworse

  Thaiföldön egyetlen helyre kellett koncentrálni az erőket, és a mentéssel viszonylag kevés ember bevetésével, viszonylag rövid idő alatt lehetett látványos sikert elérni.
  Japánban – vagy Romániában, ahol néhány hete komoly, szinte az egész országot érintő áradások voltak – ez pont fordítva van/volt.

  Nem véletlen, hogy az első téma a producerek fantáziáját is beindította: http://hvg.hu/kultura/20180710_Film_barlang_Thaifold_gyerekek
 6. 3
  rworse
  2018. július 11., szerda 06:21
  Most, hogy már mindenki kint van, Szójártó kéretlenül el is indíthatná az utolsó utáni pillanatban felajánlott "nemzetközileg elismert" magyar barlangi mentőszolgálatot - akikre esetleg nagy szükség lehetne éppen Japánban, úgyhogy feltétlen Thaiföldre menjenek.
 7. 2
  rworse
  2018. július 10., kedd 19:55
  Nagy öröm a világban, hogy sikerült mindannyiukat megtalálni, életbentartani, kimenteni. Egyéb, valós katasztrófákra, mint például a japán vízözön, nem is maradt figyelem a média részéről.
 8. 1
  tiszapolgári
  2018. július 10., kedd 15:21
  Bennrekedtünk a barlangban,
  Mégse evett meg a batman.

Komment írásához