Donald Trumpnak továbbra sem tetszik, ha sportpályán tiltakoznak a rasszizmus ellen

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. jún. 06., 07:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nem látja szívesen a Super Bowl-győztes csapatot a Fehér Házban.

Nem szűnik a vita Donald Trump és a profi amerikaifutball-liga (NFL) között, mivel az amerikai elnök hétfőn visszamondta a bajnok Philadelphia Eagles meghívását a Fehér Házban rendezett szokásos évi ünnepségre.

Kedden a játékosok érdekvédelmi szervezete (NFLPA) közleményt tett közzé, amelyben csalódottságának adott hangot az elnök döntése miatt. "Az NFL játékosai szeretik a hazájukat, támogatják katonáinkat, támogatják közösségeiket, és azon dolgoznak, hogy Amerika jobb hely legyen" – olvasható a közleményben.

Donald Trump hétfőn este jelentette be, hogy lemondja a Super Bowl-győztes philadelphiai csapat meghívását a Fehér Házba, mert néhány játékosa "nem ért egyet az elnökkel, aki kitart amellett, hogy büszkén állva maradjanak a nemzeti himnusz alatt". Az elnök közölte azt is, hogy a szurkolók "többet érdemelnek", mint a játékosok kis létszámú küldöttsége. Kedden a Super Bowl-győztes tiszteletére rendezett ünnepség helyett a Fehér Házban az amerikai haditengerészet zenekara és hadserege kórusa előadja a nemzeti himnuszt, így fejezve ki tiszteletét a szurkolóknak.

Ünnepel a Philadelphia Eagles

Ünnepel a Philadelphia Eagles

Fotó: Craig Lassig / MTI/EPA

Trump elnök kedden három Twitter-bejegyzést is szentelt az ügynek. Bírálta a Philadelphia Eagles csapatát, amelynek néhány tagja – a Philadelphia Inquirer című lap információi szerint – nem is akart részt venni az ünnepségen. "Az öltözőben maradni a himnusz elhangzásakor legalább olyan tiszteletlenség országunk iránt, mint letérdelni" – írta egyik bejegyzésben az elnök.

A térdelés két szezonnal korábban kezdett elterjedni a ligában, az első ilyen tiltakozó a San Franciscó-i Colin Kaepernick volt. Az afroamerikai játékosok egy része így próbálta kifejezni azt a véleményét, hogy az országban erős rasszizmus tapasztalható. Később Donald Trump felszólalt a tiltakozók ellen, szerinte a csapattulajdonosoknak szerződést kellene bontani azokkal a játékosokkal, akik a meccsek előtt a himnusz alatt letérdelnek, és nem tisztelik az amerikai himnuszt, illetve a nemzeti zászlót.

A profiliga klubtulajdonosai május végén határoztak arról, hogy a himnusz alatt állni kell a játékosoknak, illetve a liga alkalmazottjainak, vagy pedig választhatják azt is, hogy az öltözőben maradnak – de nem térdelhetnek le.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. jún. 06., 07:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához