Egyre keményebben fogalmaz Orbánékról a Néppárt frakcióvezetője

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 14., 16:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Weber szerint Európa a kompromisszumot jelenti, de nem az uniós alapértékek tekintetében.

„Magyarországon jelenleg rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamiságot, és ezen uniós alapértékek tekintetében nem szabad kompromisszumot kötni, ezért is volt szükség a magyar helyzetről szóló különjelentés megszavazására az Európai Parlamentben” – jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője a Le Soir című belga lapnak adott pénteki interjújában.

Weber elmondta, azért szavazott igennel a Sargentini-jelentésre, mert Orbán Viktor kormánya nem tett lépéseket a kompromisszum felé annak ellenére sem, hogy korábban még az alkotmányt is hajlandó volt módosítani az Európai Bizottság kifogásai miatt, ezért most „más szintre” kell emelni a párbeszédet. „Európa a kompromisszumot jelenti” – fogalmazott.

Leszögezte ugyanakkor: az uniós alapértékek tekintetében nem lehet kompromisszumot kötni, ezért is szavazta meg a jelentést a néppárti képviselők többsége.

A frakcióvezető a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyét és a civil szervezeteket érintő új törvényeket említette elsősorban, de hangsúlyozta, hogy Magyarországon fennáll a veszélye a jogállamiság rendszerszintű sérülésének. „Mi felelősséget vállaltunk, most a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak kell végre megoldania a kérdést” – közölte.

Mindeközben a kormány oldaláról is megindult a jelentésről és annak el- (szerintük nem) fogadásáról szóló kommunikáció: Gulyás Gergely és Kovács Zoltán politikai boszorkányüldözést kiált és a kétharmados többség meglétét vitatja, Orbán Viktor összeesküvés-elméleteket gyárt, mely szerint Brüsszel lényegében a modern kori antiszemitizmus központja, Deutsch Tamás pedig iszonyú nagyot sziporkázik, mint mindig.

Deutsch Tamás értekezése politikai Stockholm-szindrómáról, numerus claususról és a forró rezsóról

Egy interjú 5+1 legjobb kinyilatkoztatása. Kimerítően hosszú és rendkívül sűrű interjút adott csütörtökön reggel az Azonnalinak Deutsch Tamás. Bár a téma alapvetően a Sargentini-jelentés volt, a Fidesz EP-képviselője számos más területre elkalandozott, és mindenhol igen jól teljesített. Sziporkáiból nehezen tudtuk kiválasztani az öt plusz egy legjobbat, mégis megpróbáltuk.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 14., 16:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához