Figyelmeztet az ENSZ: nő a gyűlölet a külföldiek iránt, egyre megosztottabbak a társadalmak Európában

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. máj. 22., 18:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Már a centrumpártok is megvannak mérgezve.

A külföldiekkel szembeni gyűlölet beszivárgott Európa centrumpártjaiba, már nem csak a populisták kiváltsága - jelentette ki kedden Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa az osztrák fővárosban az emberi jogokról szóló Bécsi Nyilatkozat és Cselekvési Program elfogadása 25. évfordulójának alkalmából tartott eseményen.

Al-Husszein szerint az emberi jogokra az egész világon nyomás nehezedik, Európában pedig egyre inkább megerősödnek az „etnopopulista pártok”, amelyek „táplálják a gyűlöletet, és egyre nagyobb megosztottsághoz vezető sebeket nyitnak a társadalmakban”.
A világszervezet emberi jogi főbiztosa sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az eseményre a "visszaesés" olyan pillanatában került sor, amikor „semmibe veszik azoknak a jogait, akik kénytelenek voltak elmenekülni otthonukból, mert a fenyegetések, amelyekkel ott szembesülnek, fenyegetőbbek, mint az útjuk során rájuk leselkedő veszélyek”. „A bevándorlók felé irányuló gyűlölet Európa csaknem minden részén beszivárgott a hagyományos pártokba, és a fokozódó erőszak és szenvedés felé ferdítette a politikai panorámát” - mondta az ENSZ-biztos.
A Karin Kneissl osztrák külügyminiszterrel közösen tartott eseményén al-Husszein bírálta Ausztria kormányát is, amely, mint fogalmazott, az elmúlt időszakban a bevándorlók és menekültek helyzetét megnehezítő törvényeket fogadott el. „Ebben az országban - amelynek a leginkább tudatában kell lennie az etnikailag megosztó retorika veszélyeivel - az elmúlt időszakban hamis és indulatkeltő nyilatkozatok születtek, amelyek ellentétesek a bécsi nyilatkozattal” - jelentette ki al-Husszein. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa azt kérte: ragadják meg ennek az évfordulónak az alkalmát a „haragvók, a rombolók, az elszigetelők és az etnonacionalisták visszaszorítására”.

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. máj. 22., 18:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
menekültek
ENSZ
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 9
  Kovacs
  2018. május 24., csütörtök 15:38
  Mint látom a "megvannak" még mindig megvannak, mi jelenti azt, hogy következmények nélkül jól vannak, ha jól megvannak, mérgezve.
 2. 8
  Kovacs
  2018. május 23., szerda 16:54
  7: Suksük.
 3. 7
  tiszapolgári
  2018. május 23., szerda 13:00
  Kovacs

  Nem csoda, ha nő a gyűlölet a külföldiek iránt, ha kénytelenek vagyunk azt látni, hogy a tisztelt menekült úr jobban ismeri a nyelvhelyességi szabályokat, mint az alanyi jogon itt tartózkodó 13 millió zöme.
  Próbálj meg néha suksükölni, használj nyelvi rondaságokat, szerintem hamarabb befogadnánk.
 4. 6
  Kovacs
  2018. május 23., szerda 11:06
  Nekem azt "kommunikálták" a magyar nyelv kurzusán, ugyanis a passzív szerkezet olyan "őshonos" az "agglitunáló" komplexumban, hogy már majdnem szégyenli magát a latin nyelv. Meg vannak mérgezve.
  Állapotot jelez. (súlyosabb, mint a megmérgezték) Az, hogy egybe lett írva (nagyon szép passzív szerkezet) orthográfia ügye. A narancs.hu még tud helyesen...de meddig? Míg vízre nem viszitek? (Míg vízre nem lesz víve...hehe)
 5. 5
  sachs
  2018. május 23., szerda 07:40
  Ne búslakodjunk! Azért jobboldali honfitársaink között is akadnak becsületes emberek. Amikor éppen nem "idegenrendészettel" foglalkoznak.
 6. 4
  sachs
  2018. május 23., szerda 07:38
  A hejesirás nemérdekes.
 7. 3
  rworse
  2018. május 22., kedd 23:48
  Az elváló igekötő ellen biztosan. Hogy aztán mi germanizmus és az baj-e...?

  A magyar nyelv ugyebár hagyományosan tranzaktív:
  Már a centrumpártokat is megmérgezték.
  Már a centrumpártokat is megmérgezte az idegengyűlölet.
 8. 2
  Interox
  2018. május 22., kedd 22:27
  "MEGVANNAK" mérgezve. Évtizedes narancs-olvasóként szomorúan gratulálok a szerkesztőségnek ahhoz, hogy lassan csak sikerül lerohasztani gondolatot, nyelvet és nívót arra a színvonalra, ahol már a kétharmad is megérti. Várható volt azért...
 9. 1
  tiszapolgári
  2018. május 22., kedd 20:25
  „megvannak mérgezve”

  Na, melyik helyesírási szabály ellen vétett Rontó Pál?

Komment írásához