Fordulat: egy elismert klímakutatót nevezett ki Trump a tudománypolitikáért felelős posztra

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 01., 08:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

19 hónapig senki nem volt a Fehér Ház Tudomány és Technológiapolitikai Hivatala élén.

Trump ugyan nem hisz a klímaváltozásban (mintha az valami olyasmi lenne, amiben hinni vagy nem hinni lehet), kiléptette az USA-t a klímaegyezményből is, így aztán nem meglepő módon kivívta a természettudósok ellenszenvét. Ezen most javíthat: 19 hónapos szünet után végre vette a fáradságot, hogy kinevezzen valakit a Fehér Ház Tudomány és Technológiapolitikai Hivatala élére.

Ha a szenátus is jóváhagyja a jelölést, akkor a hivatalt Kelvin Droegemeier vezetheti majd, aki elismert klímatudós.

A 60 éves professzor kansasi születésű, kutatási alelnökként és a meteorológiai tudományok vezető professzoraként dolgozik az Oklahomai Egyetemen. Nem idegen tőle a hivatali munka sem: tagja az oklahomai kormányzatnak mint a tudományért és technológiáért felelős tárca vezetője. Már Bush és Obama elnök idején is – mintegy 12 éven keresztül – készített elemzéseket az Országos Tudományos Tanácsban.

A The Washington Post című napilap szerint a tudományos közösség örült a kinevezésnek, John Holdrent, aki Obama-kormányzat tudománypolitikáért felelős hivatalának volt az igazgatója, így nyilatkozott: „Úgy gondolom, nagyon jó döntés született. Komoly klímatudós és komoly tudományos tanácsadója befolyásos embereknek.”

Kibocsátás és megbocsátás

Donald Trump előre megmondta. Legendás Twitter-fiókjában már a választási kampányban egyértelművé tette, hogy szemben a 99 százalékos tudományos konszenzussal ő úgy véli, a klímaváltozás kínai hoax, amelynek célja tönkretenni az amerikai munkavállalókat. A megválasztását követően az amerikai környezetvédelmi hatóság ellen indított boszorkányüldözés arról is meggyőző bizonyítékokat szolgált, hogy sületlenségeket mondott ugyan, de nem a levegőbe beszélt.

 

 

MTI
szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 01., 08:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  tiszapolgári
  2018. augusztus 01., szerda 12:46
  Elsimon.
 2. 1
  rworse
  2018. augusztus 01., szerda 09:12
  "Fordulat: egy elsimert klímakutatót..."
  "...aki elismert klímatudós."

  Most akkor elsimert vagy elismert?
  Hihihihi.

Komment írásához