FT: Kész az uniós javaslat, amellyel elgáncsolnák Orbánékat

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 30., 16:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A tervek szerint egyszerűbben lehetne felfüggeszteni a pénzügyi támogatásokat.

Olyan javaslatot készül benyújtani az Európai Bizottság, amelynek értelmében az uniós országok a jövőben minősített többségi szavazással felfüggeszthetnék a közösségi támogatások kifizetését az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyeztető tagállamok, például Magyarország vagy Lengyelország esetében – jelentette hétfőn a Financial Times.

Az MTI által idézett brit napilap arról írt, hogy a 2021–2027-es időszakra vonatkozó uniós költségvetés szerdán nyilvánosságra kerülő tervezete alapján anélkül függeszthetnék fel a kifizetéseket, hogy a támogatások végső kedvezményezettjei károkat szenvednének. Névtelenséget kérő illetékesek szerint az érintett tagállamok ugyanis ebben az esetben sem mentesülnének befizetési kötelezettségeik alól, ami biztosítaná, hogy az agrártámogatások és a már megkezdett beruházások ne álljanak le.

Hol a zsé?

Hol a zsé?

Fotó: MTI

A cikk szerint az uniós alapszerződés 322. cikkére hivatkoznának az új jogszabály megalkotása során, s így – a szerződés hetes cikkével ellentétben – nem lenne szükség egyhangúságra, és a pénzügyi támogatások felfüggesztését célzó eljárást csak az EU-tagok minősített többsége tudná megakadályozni azon társállamokkal szemben, amelyekben „a jogállamisági problémák veszélyeztetik az eredményes pénzgazdálkodást”.

A javaslat miatt fokozódhat a feszültség az Európai Bizottság, illetve Lengyelország és Magyarország között – mutattak rá a brit lapban.

Szijjártótól azt kérték Brüsszelben, mutassa már meg a Soros-tervet, mert sehol sem találják

A miniszter kínos magyarázkodásba kezdett, és persze nem került elő a terv. Csütörtökön az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságában (LIBE) vitatták meg azt a készülő különjelentést, amely egyebek közt kimondja: Magyarországon egyértelműen fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata, ezért indokolt az alapszerződés hetes cikke szerinti jogállamisági eljárás megindítása.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 30., 16:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  rworse
  2018. április 30., hétfő 19:16
  Csinálják, a minősített többség éppen eléggé demokratikus módszer ilyesmire.
 2. 1
  yoyo
  2018. április 30., hétfő 18:46
  teljesen indokolt, hogy az unió változtasson a konszenzuális döntéshozatali gyakorlatán, ilyen alpári gyökerekkel ez nem folytatható.
  De könyörögve kérem, hagyjuk az elgáncsolást, meg az ilyeneket.
  Persze, hogy szívás lesz a források megvonása. Na de a szíváson kívül semmi egyéb.
  És hát legkevésbé azoknak lesz szar, akik miatt erre a lépésre sor kerül.

Komment írásához