Hiába a vizsgálat, Putyin nem hajlandó elismerni, hogy orosz rakétával lőtték le a maláj gépet

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. máj. 25., 19:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ők aztán ott sem voltak.

Moszkvának el kellene ismernie szerepét a malajziai utasszállító repülőgép négy évvel ezelőtti, Kelet-Ukrajna fölött történt lelövésében – hangsúlyozta pénteken az amerikai külügyminisztérium.

Közleményében a State Department leszögezte: „teljes mértékben megbízik” a holland ügyész által vezetett nemzetközi vizsgálóbizottság megállapításában, mely szerint a malajziai légitársaság MH17-es járatát lelövő rakéta és a rakétakilövő állás az Orosz Föderáció Kurszkban állomásozó légvédelmi egységétől származott.

A Heather Nauert szóvivő által aláírt külügyi közlemény hangsúlyozza, hogy a nemzetközi szakértői csoport által nyilvánosságra hozott információk megerősítik és újabb részletekkel egészítik ki az Egyesült Államoknak már a tragédia utáni első napokban hangoztatott azon álláspontját, hogy az utasszállító gépet orosz gyártmányú föld-levegő rakétával lőtték le az Oroszország és oroszbarát erők által ellenőrzött Kelet-Ukrajna légterében.

A külügyminisztérium emlékeztetett az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) felhívására a felelősök elszámoltatására, és minden állam teljes mértékű együttműködését szorgalmazza.

A washingtoni közlemény felszólítja Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben és csatlakozzon az ENSZ BT vonatkozó határozatához, s egyúttal leszögezi azt is: „eljött az ideje, hogy Oroszország felhagyjon hazugságaival és vállalja felelősségét a gép lelövésében játszott szerepéért.”

A malajziai légitársaság Hollandiából Malajzia felé tartó, menetrend szerinti járatát 2014 nyarán lőtték le, fedélzetén a legénységgel és 298 utassal, köztük holland és ausztrál állampolgárokkal. Az ügyben vizsgálatot folytató nemzetközi szakértői csoport csütörtökön hozta nyilvánosságra megállapításait.

Vlagyimir Putyin egy sajtótájékoztatón ma is azt mondta, hogy „természetesen nem” orosz rakéta szedte le a gépet. „Több verzió is létezik, egyebek között olyan verzió, hogy ez az ukrán hadsereg rakétája vagy repülője volt, és így tovább. De megismétlem, nincs semmi, ami végleges következtetésként bizalmat ébresztene bennünk, és ilyesmi nem is lesz, amíg nem vehetünk részt teljes értékűen a vizsgálatban” – mondta.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. máj. 25., 19:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2018. május 26., szombat 13:32
    Putyin: - Na jó, elismerjük, hogy mi lőttük le a gépet.
    ENSZ BT: - Ejnye-bejnye.

Komment írásához