Hiába nyerte meg Orbán szlovén barátja a választást, a baloldali pártok jelöltek miniszterelnököt

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. aug. 08., 18:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Marjan Šarec a második helyezett párt elnökeként lehet miniszterelnök.

Hivatalosan is miniszterelnöknek jelölte Marjan Šarecet, a június 3-i szlovéniai választásokon a második legtöbb szavazatot kapott Marjan Šarec Listája (LMŠ) párt elnökét az ötpárti baloldali pártkoalíció szerdán – jelentette a helyi sajtó.

Šarec jelölését a Szociáldemokrata Párt (SD), Miro Cerar ügyvivő kormányfő pártja, a Modern Közép (SMC), Alenka Bratušek volt miniszterelnök pártja (Stranka AB) és a nyugdíjaspárt (DeSUS) támogatta. Az ötpárti koalíció jelenleg 43 képviselővel rendelkezik a 90 fős parlamentben. A kormányalakításhoz 46 szavazatra lesz szükségük.

A szélsőbaloldali Baloldal (Levica) párt korábban bejelentette, hogy a koalícióban nem vesz részt, de kész a parlamentben külső támogatást nyújtani egy balközép kisebbségi kormánynak.

A június elején tartott parlamenti választást a Janez Janša volt miniszterelnök vezette, jobboldali, bevándorlásellenes Szlovén Demokrata Párt (SDS) nyerte meg, 25 mandátumot szerezve, de nem tudott kormányt alakítani. Marjan Šarec balközép pártja szintén nem tudta biztosítani a kormányzáshoz szükséges parlamenti többséget. Borut Pahor államfőnek a hivatalos választási eredmények közzététele után 30 napon belül javaslatot kellett volna tennie a miniszterelnök-jelölt személyére, ám kormányképes parlamenti többség hiányában nem tudta ezt megtenni.

Az ötpárti koalíciónak is szüksége lesz a Baloldalra, amelynek 9 mandátuma van a parlamentben. Nélkülük Šarec kisebbségi kormányt sem tud alakítani. Amennyiben sikerül megszereznie a Baloldal támogatását, Šarec 40 évesen a legfiatalabb miniszterelnök lesz Szlovénia történetében.

Orbán és Janez Janša kapcsolatáról korában részletes cikket közöltünk.

Barátom, Janša

Orbán Viktor komolyan támogatja a szlovén szélsőjobboldal vezérét, Janez Janšát. A magyar adófizetők százmilliói és a NER kulcsfigurái is Janša rendelkezésére állnak, aki még az idén visszakerülhet a hatalomba. A furcsa pénzmozgások miatt a helyi ügyészség már vizsgálódik.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. aug. 08., 18:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  rworse
  2018. augusztus 08., szerda 22:06
  Így lett Orbán is miniszterelnök 1998-ban.
 2. 2
  naki
  2018. augusztus 09., csütörtök 11:59
  Még mindig nem adtak ki nemzetközi körözést a szutyok diktátor ellen?

Komment írásához