Hivatalosan is megszűnt egy terrorszervezet: a hatóságok tovább vadásznak rájuk

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 03., 16:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az ETA nem kerülheti el büntetését.

Közleményben tájékoztatták a Baszk Haza és Szabadság (ETA) tagjai a spanyol sajtót, hogy a mai nappal hivatalosan is befejezik „munkájukat” – adta hírül az MTI. A közleményhez egy hangfelvételt is csatoltak, amelyen közismert ETA-tagok olvassák fel baszk és spanyol nyelven a feloszlatásról szóló nyilatkozatot.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szerint a jogállam fellépése és a demokrácia ereje győzte le a terrorszervezetet. A politikus hangsúlyozta, hogy az ETA nem kerülheti el büntetését, a hatóságok továbbra is a terroristák nyomában lesznek.

A szervezet több mint ötven évig véres merényletekkel harcolt a független, szocialista baszk állam megteremtéséért, és 858 ember haláláért tehető felelőssé. A terrorcsoport utolsó halálos áldozata egy francia rendőr volt 2010-ben.

Az ETA 2011-ben bejelentette, hogy felhagy a fegyveres harccal, majd tavaly a megmaradt és elrejtett fegyverarzenáljának lelőhelyeit tartalmazó listát juttatott el a francia hatóságoknak. Egy héttel ezelőtt további fegyverek és lőszerek nyomára vezették a rendőröket.
A szervezet idén április 20-i közleményében elismerte felelősségét, és bocsánatot kért az „okozott károkért”.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 03., 16:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához