Hollandia után Málta is csatlakozott az Európai Ügyészséghez

szerző
MTI
publikálva
2018. aug. 07., 14:56
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Egyre kevesebb ország marad ki, de Magyarország nem csatlakozik.

Kezdeti vonakodása ellenére Málta is csatlakozott az Európai Ügyészséghez, amely így az uniós megerősített együttműködés 22. tagállama lett Az Európai Bizottság kedden jóváhagyta Málta belépését, kevesebb, mint egy héttel azután, hogy Hollandia esetében is így járt el.
Vera Jourová uniós igazságügyi biztos üdvözölte a lépést, mondván, minél több tagország csatlakozik, annál hatékonyabb lesz az ügyészi hivatal működése. Emellett pedig ismételten felszólította az eddig kimaradó államokat a csalás- és korrupcióellenes szervezethez való csatlakozásra.
A hivatalnak legkésőbb 2021 elején meg kell kezdenie működését. A főügyészt és az európai ügyészeket 2019-ben fogják várhatóan kinevezni. 
Magyarország nem vesz részt az együttműködésben, a kormányzati álláspont szerint jelenleg is megvannak azok az intézmények, amelyek eljárhatnak az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben, és egy új hivatal létrehozása e jól működő szervezetek meggyengítésével járna.
Magyarország mellett még Lengyelország és Svédország jelezte, hogy ebben a formájában nem támogatja az ügyészség létrehozását, Dánia, Írország, valamint a jövőre várhatóan kilépő Egyesült Királyság pedig egyébként sem vesz részt a bel- és igazságügyi együttműködésnek ezen a területén.

szerző
MTI
publikálva
2018. aug. 07., 14:56
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    Cyrano
    2018. augusztus 07., kedd 21:50
    Miért csatlakozna? Elvégre nem lehet mindenkit kinevezni főügyésznek...sőt, lenne aki nem is hagyná magát.
    Jól el van a pocakos tábornok a saját legfőbb ügyészével, azzal nincs gond.

Komment írásához