Húsvét után dönthet a német bíróság a volt katalán elnök kiadatásáról

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. márc. 26., 17:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Közben ezrek tüntetnek Barcelonában a menesztett elnök mellett.

Várhatóan húsvét után döntenek a németországi Schleswig-Holstein tartomány hatóságai, hogy kiadják-e Spanyolországnak Carles Puigdemont volt katalán elnököt.

A tartomány főügyész elmondta: kiadatási ügyekben legalább 60 napi őrizetben lehet tartani az eljárás alá vont személyt. Ilyen hosszú időre valószínűleg nem lesz szükség, de húsvét előtt sem várható döntés.

A katalán politikust vasárnap vették őrizetbe a német-dán határon a spanyol legfelső bíróság pénteken kiadott európai elfogatóparancsa alapján, és a határ térségében fekvő Neumünster büntetés-végrehajtási intézetében helyezték el. Így első lépésként a helyi bíróságnak kell foglalkoznia ügyével. Hétfőn vezetik a bíróság elé, amelynek meg kell vizsgálnia személyazonosságát és meg kel indokolnia őrizetben tartását. Az is előfordulhat, hogy rögtön szabadlábra helyezik, de ez nem valószínű. Amennyiben Carles Puigdemont őrizetben marad, a következő lépésben a tartományi főügyészségnek meg kell vizsgálnia, hogy a volt katalán elnököt ki lehet-e adni a spanyol hatóságoknak.

A német sajtóban megszólaltatott szakértők szerint az a legfontosabb kérdés, hogy a német jog szerint is bűncselekmény-e mindaz, ami miatt Spanyolországban felelősségre akarják vonni. A politikust lázadással és közpénz hűtlen kezelésével vádolják. A lázadás spanyol büntetőjogi fogalma a német büntetőjogban leginkább a hazaárulásnak felelhet meg. Ez a tényállás a szövetségi állami berendezkedés erőszakkal vagy erőszakkal való fenyegetéssel történő megzavarására vagy megváltoztatására irányuló cselekményt jelent. Előfordulhat, hogy a volt katalán elnököt végül csak a közpénz hűtlen kezelésére vonatkozó vádra hivatkozva adják ki Spanyolországnak, és ezért csak ezzel a váddal állíthatják bíróság elé – mondta több német szakértő.

Amennyiben a schleswig-holsteini főügyészség arra a megállapításra jut, hogy Carles Puigedmont kiadható Spanyolországnak, a végső döntést a tartományi felsőbíróság hozza meg.

A spanyol legfelső bíróság a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezése és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt emelt vádat Carles Puigdemont ellen, aki október végén, leváltása után elhagyta az országot. Önkéntes száműzetésében többször kifejtette, hogy szerinte nem részesülne igazságos bírósági eljárásban Spanyolországban.

Vasárnap ezrek tüntettek Puigdemont mellett Barcelonában, és utcai összecsapások törtek ki annak hírére, hogy a német hatóságok letartóztatták a menesztett katalán elnököt.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. márc. 26., 17:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    tiszapolgári
    2018. március 27., kedd 17:10
    Biztosan átaludtam egy napot, eddig úgy tudtam, hogy Brüsszelben van, onnan legalább 750 kilométerre van a német–dán határ.

Komment írásához