A magyarok, a románok és a csehek is Trumppal vannak az EU ellenében

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 12., 11:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Küszöbön áll a jeruzsálemi költözködés.

Az Európai Unió tagállamai francia kezdeményezésre közös nyilatkozatban tervezték elszigetelni Donald Trump amerikai elnököt azért, mert az USA hétfőn felavatja az új, Jeruzsálembe költöztetett izraeli nagykövetségét.

Ám, "a magyarok nem akartak kicseszni Trumppal, a csehek és a románok pedig épp azon gondolkoznak, hogy az EU véleménye ellenére Jeruzsálembe költöztessék a nagykövetségüket. Ez ma az EU” – fejtette ki csalódott véleményét egy a neve elhallgatását kérő magas beosztású európai diplomata.

Diplomáciai források szerint a tagállamok közt kőröző szövegvázlatnak 3 kiemelt pontja volt:

 • Jeruzsálemnek mindkét ország fővárosának kell lennie, Izraelének és a leendő Palesztináénak is.
 • Jeruzsálem végleges státuszáról az érintettek tárgyalásai útján kell megállapodni.
 • Az EU tagállamai nem követik az amerikai példát, nem költöztetik Jeruzsálembe a nagykövetségeiket.
 •  

  A közös közleményt Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője tette volna közzé, ha pénteken nem derül ki, hogy Magyarország, Csehország és Románia nem hajlandók támogatni azt.

  (Axios via 444.hu)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 12., 11:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 8
  Rumata
  2018. május 14., hétfő 17:07
  A korabeli források csak akkor hitelesek, ha azok közvetlenül az érintettektől származnak. A közvetett forrásokat csak akkor indokolt mérvadónak elfogadni, ha az azokban szereplő adatokat más források is megerősítik, vagy legalább valószínűsítik.

  Itt nem ez a helyzet.

  Viszont belátom, rosszul fogalmaztam.

  Jeruzsálemet valójában kizárólag csak egy ország, a történelmi Izrael tekintheti jogosan fővárosának.

  Az a történelmi Izrael, amit a történelme során egy ideig Palesztinának is neveztek.

  A történelmi Izrael területén az arabok, keresztények és zsidók egy évezreden keresztül békében tudtak együtt élni.

  Amennyire én tudom, Izraelben jelenleg is kb. másfél millió muszlim él, akik ott jól érzik magukat, és eszük ágában se jutna lemondani az izraeli állampolgárságukról.

  Tehát erős a gyanú, hogy a palesztin-izraeli ellentét nem is annyira az palesztinek és a zsidók közötti ellentét, mint inkább a más muszlim államok által mesterségesen keltett viszály következménye, aminek legnagyobb áldozata pont a palesztinai arab lakosság.

  A mai Izrael egy jólétben élő ország (28 000 $/fő GDP), a mai Palesztina pedig mélyszegénységben nyomorog (1500 $/fő GDP).

  Mindezek alapján úgy tűnik, hogy a palesztinai arabok érdekét nem egy önálló Palesztina létrehozása, hanem az ország újraegyesítése szolgálná a legjobban.

  Vagyis elmondhatjuk, hogy Jeruzsálem kettévágása semmiféle értelmes célt nem szolgál, hanem Berlin kettévágásához hasonlóan csak a problémákat tartósítaná.

  Szerintem Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerése és a nyugati országok nagykövetségeinek Jeruzsálembe kötözése a térségre emiatt irányuló nagyobb nyugati figyelem miatt mindenképpen pozitív hatású volna, és az ország újraegyesítésének irányába terelhetné az eseményeket.

  A környező arab országok pedig a jelek szerint egyre inkább megbékélnek Izrael létével, tehát egyre kevésbé fogja irritálni őket egy ilyen megoldás.

  Ahogy a dolgok alakulnak, a civilizáltabb közel-keleti országok egyre inkább szövetségesként, és nem ellenségként tekintenek Izraelre.
 2. 7
  Juliusz
  2018. május 13., 17:10
  Egyáltalán nem nevetséges feltételezés a korabeli lexikonra hivatkozni. Ezt akkor is megteszem, ha netán korábbi ismereteimet cáfolja. Kikerestem a Pallas 1886 adatait, ami szerint akkor a 34 ezerből 20 ezer zsidó volt. http://mek.oszk.hu/00000/00060/html/053/pc005328.html#6 Ezt éppúgy mérvadónak tekintem, mint a Révai 1914-es adatát.

  "Izraelnek ugyanannyi joga van Jeruzsálemet fővárossá tenni, mint a Palesztinának." Hát ez az. Olaj a tűzre nem együtt megadni a jogot, ténylegesen és szimbolikusan.
 3. 6
  Rumata
  2018. május 13., 14:42
  @ 5. Juliusz

  Miért volnék tudatlan vagy tisztességtelen?

  "Azon a területen, amit különböző nézőpontból, de ugyanarra a vidékre vonatkoztatva Izraelnek, Palesztinának, Szentföldnek nevezünk, folyamatos a zsidóság jelenléte. Legkisebb arányban a lakosság között valószínűleg akkortájt voltak, amikor a muszlimok elfoglalták a vidéket. Ez 636-ban történt. A terület ezután különböző muszlim dinasztiák birtokában volt, illetve egy részén a keresztesek Jeruzsálemi Királysága állt fenn 1099 után több mint egy évszázadig. A törökök 1516-ban foglalták el, az Oszmán Birodalom (a későbbi Törökország) része volt az első világháború végéig. A török uralom végén a vidéki népesség túlnyomórészt muszlim arab, viszont a legnagyobb város, Jeruzsálem lakossága többségében zsidó volt."

  https://hu.wikipedia.org/wiki/Izrael

  Bocsi, de nevetséges feltételezés, hogy a Révay-lexikon 1914-es kiadása idején hiteles információ lett volna Jeruzsálem lakosságának török uralom alatti összetételéről.

  Tehát inkább te vagy a tudatlan vagy tisztességtelen, mivel - ki tudja milyen okból - pont egy ilyen nyilvánvalóan megbízhatatlan és túlhaladott forrásra hivatkozol :-)

  - - -

  " Hergelni az indulatokat a hamásztól a hezbollahig, ez a baj"

  Miről beszélsz?

  A Hamászt és a Hezbollahot már Izrael puszta léte is minden határon túl hergeli. Tehát ezen az USA izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe helyezése semmit sem változtat.

  Izraelnek ugyanannyi joga van Jeruzsálemet fővárossá tenni, mint a Palesztinának.

  Tehát az EU nem háborodhat fel azon, ha az USA Jeruzsálemet Izrael fővárosának ismeri el.

  Ha az EU tagországai gesztust akarnak tenni az arabok felé, akkor ők meg ismerjék el Jeruzsálemet Palesztina fővárosának, és helyezzék Jeruzsálembe a palesztinai nagykövetségüket.

  A nyugati nagyhatalmak nagykövetségeinek Jeruzsálembe helyezése biztos hogy nem növeli, hanem csökkenti a Jeruzsálem körüli háborús feszültséget, és biztos hogy nem hátráltatja, hanem előremozdítja a konfliktus békés megoldását.
 4. 5
  Juliusz
  2018. május 13., 10:04
  Rumata tudatlan vagy tisztsségtelen. Jeruzsálem a múlt század közepéig többségben muzulmán város volt. Révai nagylexikon, 1914 (az első alijás hullámok után): a 342 ezer lakó többsége muszlim, a mintegy 80 ezer, fele-fele arányban keresztény és zsidó mellett.
  Továbbá a számoktól függetlenül Jeruzsálem a palesztinoknak olyasféle szimbólum, mint a szerbeknek Koszovó, magyaroknak Erdély... és persze a zsidóknak Jeruzsálem.
  Hergelni az indulatokat a hamásztól a hezbollahig, ez a baj, Rumata.
 5. 4
  rworse
  2018. május 13., 08:11
  Minősített többségűvé kell alakítani az EU döntéshozatalát.
 6. 3
  Kovacs
  2018. május 12., szombat 16:19
  "Akkor most mi a baj?"
  Az a "baj", hogy az EU, mint olyan, nem képes egységesen (és egyetértésben) képviselni SEMMIT. (se jót, se rosszat)
  (azt már nem említem, hogy a körlevél szerint valami más áll ott, mint amit állítasz)
 7. 2
  Rumata
  2018. május 12., szombat 15:53
  Amúgy jó tudni, hogy Jeruzsálem mindig is döntően zsidók lakta város volt.

  Még a török időkben is, amikor Izrael területén túlnyomórészt arab telepesek laktak, Jeruzsálem lakosságának többsége zsidó volt.

  Tehát Jeruzsálemet illetően lehet hogy a palesztineknek kéne engedniük.

  Fenntartva természetesen azt, hogy Jeruzsálem három vallás zarándokhelye, és ezért mindhárom vallás képviselőinek vallásgyakorlási szempontjait maximálisan tiszteletben kell tartani.

  De ehhez nincs szükség Jeruzsálem feldarabolására.

  Ettől még Jeruzsálem nyugodtan lehetne Izrael fővárosa.

  Szerintem.
 8. 1
  Rumata
  2018. május 12., szombat 15:45
  Nem igazán értem, miről folyik a vita.


  1. Az EU szerint Jeruzsálem kéne hogy legyen Izrael fővárosa.

  2. Trump szerint is Jeruzsálem kéne hogy legyen Izrael fővárosa.

  4. Az EU tagországai fővárosokba szokták elhelyezni a saját nagykövetségeiket.

  3. Trump is a fővárosba - -Jeruzsálembe - helyezte az amerikai nagykövetséget.


  Végre valamiben teljes az egyetértés.

  Akkor most mi a baj?

Komment írásához